Підтримати

У Дніпровському районому суді міста Києва продовжують судити колишнього голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та його сортаника кримінального авторитета Олексія Левіна (Москала-молодшого). Нагадаємо, що їх підозрюють в організації та замовленні вбивства Каті Гандзюк.

Вчора в суді заслухали експертів, про що розповіли на сторінці юридичної компанії Міллер.

Двох експертів, які проводили комісійну судово-медичну експертизу допитали за клопотанням сторони захисту (адвокатів обвинувачених Владислава Мангера та Олексія Левіна).

Про що йдеться?

На суді сторони з’ясовували деталі проведеної фахівцями експертизи:

  • Які захворювання мала Катерина Гандзюк під час перебування в лікарні, і чи могли вони вплинути на настання її смерті?
  • Чи були дефекти у наданні медичної допомоги херсонській активістці?
  • Чи могли медичні препарати, які використовувались під час лікування померлої, призвести до її смерті.

Експерти Володимир Зосіменко і Єдуард Лєйчак мали спільну позицію:

Причиною смерті Катерини Гандзюк були хімічні опіки. Вони спричинили синдром системної запальної відповіді та сепсис. Це зі свого боку призвело до поліорганної недостатньості та смерті.

Експерти повністю спростували попередні припущення адвокатів Левіна та Мангера про те, що Катерина могла померти від неякісного лікування, масажу, тромбу чи чогось подібного.

Експерт Зосіменко зазначив — у Катерини Гандзюк швидше за все не було шансів на видужання. Все через площу опіків, які вона дістала, і, головне, речовини, які їх спричинили — сірчаної кислоти. Проте навряд їй могли в Києві надати десь кращу медичну допомогу, ніж в Київській міській клінічній лікарні №2, де вона лікувалась.

Медики боролися за її життя 3 місяці і підтримували у стабільному стані. В іншому випадку Катерина Гандзюк швидше за все загинула б у перші дні після нападу (максимум тиждень).

Допит проводили адвокати Олексія Левіна. Владислав Мангер відмовився від послуг своїх адвокатів, які втекли за кордон, наразі захищає себе сам і в допиті активної участі не брав, задавши кілька запитань.

Чому це важливо?

Допит цих експертів був важливим, тому що питання причин загибелі та зв’язку між отриманими опіками і смертю за два роки засідань сторони обговорювали десятки разів.

Але лише експерти на цьому етапі можуть поставити таким дискусію крапку (до рішення суду).

Інформація від експертів вкотре підтверджує позицію сторони потерпілих, що кислота в такій кількості – гарантовано спричиняє смерть. Тобто – це надійне знаряддя вбивства. І саме з метою вбивства Катю облили кислотою.

Виходить, що кваліфікація прокуратури – заслабка для цього злочину.

У чому суть справи?

На херсонську активістку Катерину Гандзюк напали біля її будинку 31 липня 2018 року, виливши літр сірчаної кислоти. Вже за три місяці від отриманих травм вона померла.

За напад було засуджено п’ятьох виконавців злочину. Вони пішли на угоду зі слідством і визнали, що облили керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк кислотою. За це отримали по 500 доларів.

Справу проти ймовірних організаторів — Владислава Мангера та Олексія Левіна розглядає Дніпровський районний суд Києва з серпня 2020 року.

Зараз справа перебуває на етапі допиту свідків та експертів.

Наступні засідання заплановано на 10 та 11 жовтня. Ситуація ускладнюється тим, що частина свідків або не виходять на зв’язок або перебувають на окупованих територіях. Тому чи продовжать допити в ці дати — поки невідомо.

Розвиваємо проект за підтримки