Підтримати

Затриманий ексначальник управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим Олег Кулініч доповідав ворогу ситуацію в СБУ та в Україні загалом. У межах його справи розслідують, чому в Чонгарі на Херсонщині не пролунали вибухи під час наступу окупаційних військ.
Про це розповів очільник Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв’ю «1+1».

За словами Малюка, СБУ вдалося затримати топзрадників у лавах служби, а кожна робоча нарада в нього починається з питання самоочищення СБУ.

З-поміж таких зрадників — Олег Кулініч, якого звільнили з посади в березні 2022 року.

«Це à la Штірліц у наших лавах був. Він доповідав ворогу всю “внутрянку” — і в СБУ, і в країні загалом. Однак на Кулінічі ми не зупиняємося», — сказав Малюк.

Так, глава СБУ розповів, що в Москві працює «кротоферма» — Офіс «Сівковича — Клюєва», де присутні кадрові працівники 5-ї служби ФСБ рф, яка працює по Україні. У цьому офісі пропрацьовують різні питання, але основне його завдання — збір інформації по Україні. За словами Малюка, саме в повній комунікації із Сівковичем росіяни працювали з Кулінічем. На основі наданих ним даних формувалися доповіді.

Причетність до Чонгара

Глава СБУ розповів, що в межах провадження щодо Кулініча розслідують питання, чому не відбулися відповідні вибухи на замінованих місцях у Чонгарі Херсонської області. За словами Малюка, ексглава СБУ в Криму причетний до цього.

Малюк розповів, що Кулініч на одному з етапів своєї оперативно-службової діяльності проводив у тих локаціях антитерористичні навчання, не погодивши це з керівництвом антитерористичного центру при СБУ. 

Нас той час АТЦ очолював генерал-майор Руслан Баранецький. За словами Малюка, він був «просто здивований, що там відбувається».

«Ніхто не знав, що це навчання. Люди подумали, що це, можливо, навіть ворог заходить. Фактично ми підіймали свої сили, щоб спрацювати… Поряд з цим була така діяльність Кулініча. Це лише один невеличкий елемент, де він потенційно міг працювати на ворога. Багато інших напрямків уже повністю задокументовані… Однак і тут, у ситуації з мостами, він також дотичний», — розповів Малюк.

Наразі відповідні кримінальні провадження щодо Чонгара перебувають у Державному бюро розслідувань. У цій справі проводять багато експертиз, зазначив Малюк.

«Наскільки мені відомо, там уже на завершальному етапі перебуває слідство», — повідомив глава СБУ.

Про затримання Кулініча

Слідство встановило факти його співпраці зі спецслужбами росії: передання розвідувальних даних та таємної інформації, підривна діяльність проти України.

Підозру Кулінічу оголосили за декількома статтями:

ч. 1 ст. 255 — створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній;
ч. 1 ст. 111 — державна зрада;
ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 114 — пособництво в переданні або збиранні для передання іноземній державі відомостей, що становлять державну таємницю.
У разі доведення вини йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Президент Володимир Зеленський призначив Олега Кулініча начальником Головного управління СБУ в АР Крим у жовтні 2020 року. 2 березня 2022 року президент його звільнив.

Розвиваємо проект за підтримки