Підтримати

Призначений російськими окупантами губернатор Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що в регіоні ніколи не було Уповноваженого з прав людини.

Що кажуть окупанти  

Створена російськими окупантами Херсонська обласна дума ухвалила закон «Про уповноваженого з прав людини у Херсонській області».

Про цю подію написав в своєму Telegram-каналі окупаційний губернатор Херсонщини Володимир Сальдо.

Зокрема, в повідомленні сказано, що прийняття окупаційною Херсонської обласною думою нового закону – «історичний момент та найважливіший крок на шляху створення інституту омбудсмена Херсонщини».

При Україні такого інструменту захисту прав людини в області просто не було. Сьогодні робота Уповноваженого з прав людини є дуже важливою, враховуючи складнощі інтеграції нашої області в правовий та соціально-економічний простір Росії. Дякую Уповноваженому з прав людини в Російській Федерації Тетяні Миколаївні Москальковій за величезну увагу, яку вона приділяє нашому регіону. У Генічеську вже працює Громадська приймальня федерального уповноваженого, яка вже стає важливим інструментом захисту та відновлення прав мешканців Херсонщини, – йдеться в повідомленні, розміщеному в Telegram-каналі Володимира Сальдо.

Чому це неправда

Така посада як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини запроваджена в Україні у 1998 році. На регіональному рівні спочатку відкривалися представництва Уповноваженого на громадських засадах, а пізніше – як офіційні установи.

В Херсонській області представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відкрилося у 2017 році, а регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого представника Верховної Ради з прав людини в Херсонській області почав працювати у 2012 році.

Зараз регіональною координаторкою є Оксана Тропіна. Посада представника Уповноваженого в Херсонській області станом на даний час вакантна. Відомо, що кандидаткою на її заміщення є Галина Лугова – екссекретарка Херсонської міськради. Зараз вона – радниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Володимир Сальдо у 2001-2002 роках працював заступником голови Херсонської ОДА, з 2002 по 2012 роки був Херсонським міським головою, з 2012 по 2014 роки – народним депутатом України. З 2015 року він протягом двох скликань обирався депутатом Херсонської міськради, і зараз формально є депутатом.

Тобто, Сальдо  – людина, добре обізнана щодо ситуації в країні в цілому та в Херсонській області зокрема. І напевне знає про те, які установи працювали і працюють в Україні та області.

Тому є підстави вважати, що повідомлення в Telegram-каналі Сальдо – свідомо розповсюджена неправда.

Чому це важливо

Заява Володимира Сальдо повністю вписується в матрицю антиукраїнського сегменту російської пропаганди, працює на виконання одного з її головних завдань – дискредитації і дегуманізації України.

Окупаційний губернатор Херсонської області своєю неправдивою заявою про відсутність на Херсонщині представництва Уповноваженого із захисту прав людини підіграє російській пропаганді, яка позиціонує Україну як нібито тоталітарну країну, де зневажаються базові цивілізаційні норми, а інтереси громадянина не ставляться ні в що.

Тобто, російська пропаганда віддзеркалює на Україну негативні явища, які справді наявні в РФ: елементи тоталітаризму, зневага держави до прав людей, нехтування базовими моральними цінностями.

А такі люди, як Володимир Сальдо, є не тільки окупаційними чиновниками, а також і рупорами російської пропаганди. 

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки