Підтримати

Окупаційний губернатор Херсонської області Володимир Сальдо опублікував у своєму Telegram-каналі відео, на якому знято начебто взяття в полон російськими військовими громадянина Польщі, який воював у складі ЗСУ.

Що кажуть окупанти

На розміщеному Сальдо відео – місцевість, яку він називає околицями села Кринки. В кадрі – двоє чоловіків у військовій формі зі зброєю підходять до третього, серйозно пораненого, один з чоловіків начебто надає йому першу допомогу. Під час цього йде розмова, з якої можна зрозуміти, що поранений чоловік – нібито поляк, який воює в складі ЗСУ, а двоє інших – російські військові. Усе це відбувається на фоні автоматних і кулеметних пострілів, які лунають неподалік місця дійства.

Про те, що поранений поляк – він сказав сам, відповідаючи на запитання одного з російських військових. В коментарі до відео Сальдо дуже хвалив вчинок окупантів:  

Наші військові взяли в полон під Кринки польського найманця. Він був поранений, інші бойовики з групи покинули його та втекли. Російські бійці надали поляку першу медичну допомогу та відправили до тилу. Далі його доставлять до шпиталю. Так діють справжні воїни армії цивілізованої держави. У ЗС РФ це абсолютна норма і суворий алгоритм поводження з полоненими та пораненими. Якщо наші супротивники будуть чинити інакше – значить вони вважатимуться не солдатами регулярної армії легітимної країни, а терористами екстремістської організації.

В тому ж коментарі міститься і заклик до українських військових здаватися в полон і обіцянка повернення у разі цього сім’ї:

Український солдат, роби з цього для себе правильні висновки: виходь на зв’язок із російською стороною та отримуй інструкції щодо безпечної здачі в полон. Ти не мусиш помирати заради піару київського режиму. Ти маєш право на життя та повернення до сім’ї. Росія тобі це забезпечить.  

Чому це неправда

В коментарі для МОСТа керівниця Об’єднаного координаційного центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк сказала, що відео, опубліковане Володимиром Сальдо, має ознаки фейку:

–        На відео неможливо нормально ідентифікувати місцевість. Те, що це – околиці села Кринки, відомо лише з тексту. Зовсім недостовірно зображений так званий поляк. Люди, які робили цей ролик, не потрудилися навіть більш-менш достовірно зобразити акцент. Я часто буваю в Польщі, мені часто доводиться спілкуватися з поляками. Я добре знаю, як вони говорять. Тому маю всі підстави сказати, що відео, яке розмістив в Telegram Володимир Сальдо, – просто вистава, зроблена для дискредитації ЗСУ. До того ж українські військові ніколи не залишили б пораненого на полі бою.

Також Наталія Гуменюк зазначила, що Сальдо використовує невірну термінологію:

В українській армії немає найманців. Так, в ЗСУ можуть служити громадяни інших країн. Але вони є військовослужбовцями-контрактниками, і згідно з укладеним контрактом мають такі ж права та обов’язки, як і військові з українським громадянством. Усе, що російська пропаганда каже про участь у війні з РФ іноземних найманців – неправда.

Щодо пропозиції Володимира Сальдо українським військовим здаватися у полон і обіцянки, що вони повернуться до своїх сімей, то тут не можна не згадати вироки російських судів, за якими українських військовополонених і викрадених окупантами цивільних мешканців за надуманими звинуваченнями засудили до тривалих термінів позбавлення волі, навіть до довічного.

Таких вироків винесено вже чимало. Тобто, окупаційний губернатор Херсонської області фактично намагається заманити українських військових в пастку.     

Чому це важливо

Наратив про те, що на боці України участь у війні з Росією беруть нібито іноземні найманці, ворожа пропаганда насаджує від самого початку повномасштабного вторгнення, коли на допомогу Україні прибуло чимало людей з-за кордону.

Згодом цей наратив переріс в інший: «В Україні йде війна між Росією і НАТО». Саме так Росія виправдовує провал свого бліцкригу, відсутність прогнозованого Кремлем на початку вторгнення швидкого захоплення України та ліквідації нашої державності. В лютому-березні 2022 року чимало російських медіа писали про нашу країну в минулому часі, але ця риторика дуже швидко змінилася на описи протистояння Росії та НАТО.

Також цим наративом виправдовують і те, що українська армія відвоювала частину загарбаних територій, в тому числі – правобережну частину Херсонської області.  

Росії та її ставленикам потрібно підтримувати наратив про начебто війну РФ з НАТО на території України. Тому час від часу і з’являються дуже сумнівні відео з захопленням в полон неіснуючих іноземних найманців.

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки