Розторопша – поширений бур’ян, який також використовується як добавка в травах і харчуванні, отримавши свою назву від соку, схожого на молоко, який містить. Насіння рослини містить різні флавонолігнани, які є біологічно активними сполуками, вони знаходяться у фруктах і овочах. Дослідження щодо потенційної користі для здоров’я розторопші зосереджено навколо силімарину, суміші флавонолігнанів, отриманих із насіння розторопші.
Розторопша має довгу задокументовану історію використання як лікарської рослини, можливо, починаючи з першого століття нашої ери. Тим часом, силімарин вперше був виділений у формі добавки в кінці 1960-х років. Сьогодні його можна знайти в настоянках, екстрактах, капсулах і таблетках, розроблених для поліпшення широкого спектру захворювань і сприяння добробуту. Расторопша купить можна у будь – якому спеціалізованому магазині.
Переваги розторопші
Згідно з дослідженнями, силімарин, який міститься в розторопші, може забезпечити широкий спектр переваг для здоров’я, пов’язаних з детоксикацією та запаленням. Хоча для підтвердження цих переваг потрібні більш добре сплановані випробування на людях, попередні дослідження показують, що розторопша може бути корисною, коли мова йде про певні захворювання.
Може підтримувати здоров’я печінки
Розторопша може відігравати додаткову терапевтичну роль у лікуванні захворювань печінки завдяки своїм потужним антиоксидантним властивостям. Насправді більшість досліджень трави зосереджено на впливі розторопші на захворювання печінки та її передбачуваній здатності зменшувати цитокіни або запальні клітини. Розторопша може одночасно пригнічувати вільні радикали, високореактивні молекули, які з часом створюють окислювальний стрес, що призводить до запалення.
Більше того, розторопша може зменшити фіброз печінки, захищаючи орган від токсинів, підтримуючи здоровий рівень антиоксидантів і зменшуючи присутність клітин, що посилюють пухлини. Однак для підтвердження цих тверджень необхідні подальші клінічні випробування.
Може підтримувати здоровий рівень цукру в крові
Розторопша може підтримувати здоровий рівень цукру в крові та інсуліну в осіб із ризиком або діагнозом діабету 2 типу. Хоча великих клінічних випробувань, які б підтверджували цю потенційну користь, ще не існує, невеликі дослідження на людях дають багатообіцяючі результати.
Хоча необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти зв’язок між розторопшею та контролем рівня цукру в крові, перші дослідження на людях показують, що це може бути потенційною користю цієї трави.