Підтримати

Під патронатом поплічника росіян Ігоря-Семенчева під час окупації Херсона було «віджате» міське сміттєзвалище, а також був розграбований херсонський Притулок для постраждалих від домашнього насильства.

Про це повідомляється в ухвалі Центрального районного суду м. Миколаєва про дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

В документі не вказано, що йдеться саме про Ігоря Семенчева-старшого, але на те, що головний фігурант цього провадження – він, вказує той факт, що йдеться про людину, яка до 17 червня 2022 очолювала міське комунальне підприємство (МКП) «Гарантія» Херсонської міської ради, добровільно пішла на співпрацю з російським окупантами, ставши «заступником голови» підконтрольної росіянам «військово-цивільної адміністрації міста Херсона».

В ухвалі сказано, що Ігор Семенчев-старший 27 червня 2022 року призначив виконуючого обов’язки директора МКП «Гарантія». Йдеться про Євгена Трощака, колишнього голову херсонського ОСББ «Говардський». Українськими правоохоронними органами йому інкриміноване пособництво державі-агресору.

Трощак перереєстрував підприємство за окупантським законодавством, і 1 липня 2022 року в «Реестре юридических лиц, осущесталяющих деятельность в Херсонской области», підприємство було зареєстровано під номером 1022102168 «Городское коммунальное предприятие «Гарантия» за юридичною адресою: Херсонська область, м. Херсон, вул. Театральна, 21.

Також Євген Трощак відкрив рахунки в російському «Промсвязьбанку» і банку «Международный расчетный банк», зареєстрованому в окупованій Росією Південній Осетії. Підконтрольний окупантам керівник перевів працівників підприємства на зарплату в російських рублях.

Також він підпорядкував підприємству «Гарантія» міське сміттєзвалище – полігон площею 30,8 га по вул. Ракетній у м. Херсоні, який згідно рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради від 16.02.2021 № 55 перебував у користуванні Комунального підприємства «Екополіс» Херсонської міської ради.

В ухвалі сказано, що 5 вересня 2022 року підконтрольний росіянам «глава військово-цивільної адміністрації міста Херсона» видав розпорядження № 167/1 «Об утверждении тарифа на вывоз и захоронение твердых бытовых отходов для бюджетних организаций и коммунальных предприятий города Херсона», яким було затверджено тарифи на вивіз та захоронення твердих побутових відходів: 340 рублів за 1 куб. м.

А 7 вересня 2022 року окупаційна влада Херсона прийняла розпорядження передати «в оперативное управление административное здание на територии парка Ленина, а также основне фонды (здания, сооружения, технику) КП «Парки Херсона» (код ЭДРПОУ 40713306).

Ще одне розпорядження видане 13 вересня: «о передаче директору ГПК «Гарантия» в оперативное управление помещение по ул. Б. Мозолевского, 3, а также технические средства, оборудование, компьютерную технику и все имущество, находящееся на територии этого объекта «Сервис ЦЕНТР, ПКФ, МЧП»; -«распоряжение главы вга г. Херсона Херсонской териториальной общины ОСОБА_7 № 238 от 31.08.2022 «о передаче директору ГПК «Гарантия» ОСОБА_10 на баланс фактически установленные основные фонды, оборотные активы ГКП «Сервис Опт».   

Вересневі розпорядження виконував вже Олександр Калюжний, депутат Херсонської районної ради від забороненої зараз партії «Блок Володимира Сальдо», який став окупаційним керівником «Гарантії» в липні 2022 року.

А Євген Трощак, як йдеться в ухвалі, причетний до крадіжки майна з Притулку для жертв домашнього насильства Херсонського центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Крадіжка сталася, як сказано в ухвалі, в період з 19 по 22 серпня 2022 р.

Йдеться про таке майно:  

  • телевізор марки «Samsung» моделі «QE55Q60TAUXUA», який був у використанні, вартістю 22499,67 грн;
  • два нових холодильники марки «BOSCH» модель KGN36VL326, вартістю 21659,05 грн кожний;
  • пральну машину марки «LG» модель FH0B8ND1, яка перебувала у використанні, вартістю 6400 грн;
  • холодильник марки «ATLANT» модель XM 6024-100, який перебував у використанні, вартістю 9000 грн.

В травня 2023 р. Євгену Трощаку до підозри в пособництві державі-агресору українські правоохоронці додали ще й підозру в крадіжці майна з Притулку. Загальний розмір спричиненої матеріальної шкоди – 81 тис. 217,77 грн.

Можна припустити, що Ігор Семенчев мав певне відношення до усіх протиправних дій, про які йдеться в ухвалі Центрального районного суду м. Миколаєва.

Екссекретарка Херсонської міської ради Галина Лугова ще в липні 2022 року розповідаючи при ситуацію на МКП «Гарантія», казала, що куратором підприємства від окупаційної влади Херсона є саме Ігор Семенчев-старший.

«Це робить Ігор Григорович Семенчєв, він є заступником гауляйтера Кобця. Він змушує людей звільнятися і переходити на бік співпраці з окупантами. Він призначив Калюжного Олександра головою комунального підприємства «Гарантія». Перереєстрував його відповідно російського законодавства і набирає штат працівників на це підприємство. Він вважає, що це найголовніше підприємство з питань благоустрою і наведення ладу у місті», – казала Галина Лугова.

Після деокупації Херсона Ігор-Семенчев-старший втік на все ще окуповану росіянами частину Херсонської області, розташовану на лівому березі Дніпра. Останнє, що про нього відомо, Семенчева бачили в місті Скадовську.  

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки