Підтримати

Дегуманізація і демонізація України та її владних інституцій – один з основних напрямків діяльності російської пропаганди. При цьому особлива увага приділяється органам влади на деокупованих територіях. Російські пропагандисти намагаються зображати їх у максимально негативному контексті.

Що кажуть окупанти

Один з найбільш одіозних російських політологів, відвертий українофоб, генеральний директор московського Інституту політичних досліджень Сергій Марков дав інтерв’ю прокремлівському телеканалу «Таврія», який працює на окупованій частині Херсонської області.

В цьому інтерв’ю Марков приділив увагу і нещодавньому рішенню Херсонської обласної військової адміністрації про обов’язкову евакуацію сімей з дітьми з населених пунктів правобережної частини Херсонщини, найбільш наближених до лінії фронту і тому найбільш небезпечних.

Обов’язкову евакуацію Марков назвав примусовою і заявив, що вона проводиться через те, що українці нібито бояться переходу російської армії у повномасштабний наступ і тому намагаються вивезти з прифронтових територій лояльних до окупантів мешканців.  

Евакуація – підготовка до припинення наступу української армії, після якого почнеться наступ російської армії. Вони (влада на деокупованій частині Херсонщини, – МОСТ) знають, що істотна частина населення хоче дочекатися російської армії, тому ЗСУ хочуть звідти прибрати цих людей. Вмовити таких людей важко. В результаті цього був прийнятий закон, за яким діти насильно повинні бути вилучені з сімей. Вони забирають дітей, а батьки змушені також їхати,

розповів Сергій Марков.

В цьому ж інтерв’ю Марков на підставі свого досвіду депутата держдуми РФ п’ятого скликання і представника Росії в Парламентській Асамблеї Ради Європи зробив висновок, що начебто усюди безлад. І тому в Україні одні структури, як сказав російський політолог, будуть займатися евакуацією цивільного населення і підготовкою до згортання контрнаступу, а інші, пов’язані з «західними кураторами», будуть опікуватися тим, що ЗСУ продовжили бойові дії, щоб у росіян не було можливості перейти до наступу за сприятливих для цього погодних умов.

Чому це неправда

В середині вересня 2023 року у 31 населеному пункті правобережної Херсонщини з ініціативи обласної військової адміністрації оголошено обов’язкову евакуацію родин з дітьми.

В переліку цих населених пунктів – найбільш небезпечні, які майже щодня зазнають ворожих обстрілів, де руйнуються будівлі і гинуть люди. З 12 таких населених пунктів вже евакуйовані родини з дітьми.

Обласна влада оприлюднила перелік більш безпечних, ніж Херсонщина, територій України, куди такі родини можуть виїхати, де їх готові прийняти і надати допомогу.

Йдеться саме про рішення Херсонської обласної військової адміністрації, яке не має статусу закону і тим більш не передбачає вилучення дітей з родин. Евакуюються тільки родини з дітьми.

І виїжджають такі родини не примусово, а добровільно. Причина евакуації –  не симпатії до окупантів, а інтенсивні обстріли Херсонської області, які скоюють росіяни, до яких, згідно із твердженням Маркова, мешканці Херсонщини мають бути лояльними.

Відомості про ворожі обстріли і застосування авіабомб можна щодня зустріти в стрічках новин. І люди, які живуть неподалік Дніпра, чудово бачать, звідки стріляє артилерія, прилітають ударні безпілотники і бомбардувальники.

В такій ситуації усі розмови про начебто лояльність до росіян великої кількості мешканців правобережної частини Херсонщини – не більше, ніж вигадки. Власне, як і твердження про погрозу вилучення дітей, яка, за словами Сергія Маркова, змушує мешканців деокупованої частини області погоджуватися на евакуацію.

Чому це важливо

Підконтрольні російським окупантам пропагандисти намагаються показати життя на деокупованій частині Херсонської області якомога нестерпнішим, але не через постійні російські обстріли (при них пропагандисти навіть не згадують), а через дії української влади. Останній, зокрема, приписуються репресії стосовно лояльного до Росії населення.

Також пропагандисти намагаються довести своїй аудиторії, що на правобережній частині Херсонщини живе чимало людей, які чекають на повторну окупацію цих територій, тобто, як кажуть росіяни, «на визволення».

Твердження про нестерпність життя на правобережжі із звинуваченнями на адресу українських органів влади важливі для окупантів, бо їм треба підтримувати у людей, які в жовтні-листопаді 2022 року виїхали з правобережжя в РФ чи на інші окуповані території, віру в те, що вони зробили правильний вибір.

Щодо неправди про погрози влади на деокупованих територіях вилучати дітей у мешканців, то такі погрози дійсно були, але – на окупованих територіях і від представників окупаційної влади.  

А теза про начебто поширеність проросійських настроїв на деокупованій частині Херсонщини важлива для росіян як складова пропагандистської кампанії з виправдання окупації українських територій. Росіяни і досі стверджують, що в усіх регіонах України живе чимало прихильників РФ, бажаючих бачити нашу країну в її складі.

Але масовий протестний рух на Херсонщині під час окупації всієї області, партизанський рух, кількість добровольців у складі ЗСУ, потужний волонтерський рух по всій Україні та інші чинники переконливо доводять, що твердження пропагандистів не відповідають дійсності. 

* Матеріал створено за підтримки Центру прав людини ZMINA.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки