Підтримати

Не менше 14 дітей-сиріт з Херсона у віці від 5 років російська влада перевезла до кримського дитячого будинку «Ялинка». Цю установу в 2020 році назвали «дитячим концтабором» через жорстоке поводження з дітьми.

Про це пише видання «Верстка».

Юристи зазначають, що таке переміщення дітей порушує Женевську Конвенцію щодо захисту цивільного населення під час війни.

Листи діду Морозу

«Верстка» змогла підтвердити, що щонайменше 14 херсонських сиріт було перевезено до сімферопольського дитячого будинку «Ялинка». Конкретне місцезнаходження дітей вдалося дізнатися за фотографіями, які опублікували на сайті «Усиновлення у Московській області». Мінсоцрозвитку регіону підбивало підсумки акції «Стань дідом Морозом» для сиріт із окупованих територій та опублікувало понад 700 знімків дітей із подарунками. Фотографії супроводжувалися листами діду Морозу, де діти коротко розповідали про себе.

«Верстка» звернула увагу на листи, підготовлені вихователями від імені кількох дітей молодшого віку. 14 листівок було підписано одним почерком — і в кожній згадувалося, що дитина, яка звертається до діда Морозу, приїхала з Херсона. У 10 з 14 таких листів поточне місцезнаходження сиріт не було вказано або спеціально замазано білим полем. У двох листах говорилося, що дитина приїхала з Херсона до Сімферополя, і ще у двох була вказана також назва дитячого будинку. Однак усі 14 дітей були сфотографовані в одних і тих самих інтер’єрах дитячого будинку «Ялинка», який спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та ВІЛ. Дитячий будинок підпорядковується кримському МОЗ.

«Живе Влад у Будинку дитини. Його та його друзів привезли з Херсона», — йдеться ще в одному листі діду Морозу.

  • «Добрий дідусь Мороз! Наш Андрій дуже маленький, тож пише тобі його вихователь. Андрій приїхав із Херсона, (далі замазано білим кольором — прим. „Верстки“). Він знає, що ти чарівник і можеш виконати будь-які бажання. Подаруй йому, будь ласка, ребристу доріжку, кеглі, спортивний інвентар», — сказано у листі від Андрія.

На фото показані діти, в середньому, від двох до п’яти років. У звіті акції «Стань дідом Морозом» є ще дев’ятьох дітей такого ж віку в кімнатах «Ялинки», у тому числі діти з обмеженими можливостями. Однак у листах від їхніх імен не вказано, як саме вони опинилися в установі.

Згідно з «Робітничою програмою» дитячого будинку на 2021–2025 роки, установа має виховувати у дітей «вищі моральні почуття», у тому числі «патріотизм та громадянськість», а також формувати у вихованців уявлення про те, що «Крим знаходиться на Півдні Росії» та «усвідомлення себе як громадянином багатонаціональної Росії».

Скандал у «Ялинці»

Два роки тому в цьому будинку дитини спалахнув скандал через неналежний догляд персоналу за дітьми — кілька прийомних сімей розповіли, що забирали дітей із «Ялинки» з крайнім ступенем виснаження. Їх просто не годували. Тоді в ЗМІ цей дитбудинок назвали концтабором, а умови утримання дітей порівнювали з умовами в Освенцімі.

«Посадила його у ванну. Взяла мочалку. А він раптом як закричить, — розповідала Зоя Сергєєва, прийомна мати одного з дітей „Ялинки“. — Схопився в сльозах, розвернувся обличчям до стіни: ноги на ширині плечей, руки на стіну. Прямо як у в’язниці. Отак їх там купали. Боявся горщика, витирання попи. Не знаю, що вони робили, чому дитина так тряслася».

Приймальна мама іншої дитини, Ольга Крамна розповідала у ЗМІ, що «адміністрація „Ялинки“ створила атмосферу кричущої байдужості, в якій діти перетворюються на „овочів“, фізичних та психологічних інвалідів». Вона взяла під опіку дитину з «Ялинки» у 2020 році. Дворічний хлопчик на ім’я Сергій на той момент важив 6 кілограм. Він не говорив, не їв самотужки, не міг сидіти. Медобстеження показали, що у дитини дистрофія, зневоднення, рахіт, відсутня м’язовий каркас і деформований череп.

Одна з колишніх співробітниць розповідала тоді журналістам, як за неї була влаштована робота медсестер, які стежили за дітьми: «У нашому відділенні були дві медсестри, мінялися і працювали цілодобово. Навіть незручно повторювати, що я від них вислуховувала: «Сік дітям не наливай: підеш, а вони нам гадитиму. На руки не бери: привчиш, прийде наступна зміна, дитина проситиметься». На ніч не годували – треба спати. Воду не давали, лише суміші. Нічний кефір йшов у пляшки співробітникам».

Після того, як ці історії привернули громадську увагу, у дитбудинку спростували звинувачення і назвали їх «образливими»: «Уся ситуація до глибини образлива тим, що наші співробітники, які чесно виконують свої посадові обов’язки, неформально ставляться до дітей, як до своїх <…>. Тому слухати звинувачення втих медіа і в соцмережах, коли нас порівнюють з Освенцимом, з концентраційним табором, до глибини прикро».

Того ж 2020 року в дитбудинку пройшла перевірка. Проводили її регіональне МОЗ, Слідчий комітет та прокуратура. У результаті, МОЗ порушень не знайшло, а Слідчий комітет відмовився порушувати кримінальну справу проти співробітників. Як розповіла «Верстці» Ольга Крамна, з другої спроби їй вдалося досягти початку розслідування.

«Наша історія, на жаль, поки що далека від дозволу. Минуло вже понад два роки, був час і зібрати інформацію, та проаналізувати її, — сказала Олька Крамна. — Усьому виною некомпетентна та жадібна адміністрація, яка не тільки не здатна, а й не хоче вибудувати роботу на користь дітей. Кардинально нічого там не змінилося. Триває слідство. Наразі воно на стадії судмедекспертизи. Перевірок було багато, але всі ці перевірки мали переважно екскурсійний характер, тому всі вони не помітили виснажених дітей, які там досі є, деякі вже померли за цей час. Звісно, там не всі діти дистрофіки. Найгірше паліативним дітям, дітям із пороками та тим, хто там від народження».

Судячи з даних юридичних реєстрів, головлікар дитбудинку Олександр Васюков також продовжує обіймати свою посаду.

Як діти-сироти з Херсона опинились у Криму

28 жовтня фотографії із цього дитячого будинку публікувала уповноважена з прав дитини у Криму Ірина Клюєва. Вона повідомила, що відвідати евакуйованих дітей із Херсона приїжджала уповноважена з прав дитини за президента РФ Марія Львова-Бєлова, яка привезла дітям ліжка та матраци. Сама Бєлова публічно про свій візит до «Ялинки» не говорила.

За кілька днів до відвідування Бєлової на сайті «Ялинки» опублікували повідомлення про те, що дитячий будинок не потребує жодної гуманітарної допомоги і збір «продуктів, речей та іграшок» адміністрація не оголошувала. Повідомлення з’явилося після того, як ялтинські волонтери, які побували в «Ялинці» під час прийому дітей-сиріт з Херсона, написали, що дітям потрібні теплі речі, штани, куртки та іграшки, що розвивають, і оголосили збір коштів. Організатори збору на повідомлення “Верстки” не відповіли.

Про те, що близько 46 дітей-сиріт із херсонського Будинку малюка відправили до Криму, 21 жовтня заявляв призначений тоді російською владою заступник голови адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов, проте конкретна установа не згадувалась.

Представники українського проекту «Лабораторія журналістики суспільного інтересу», які займаються зокрема питаннями насильницького переміщення дітей на окуповані території та на територію РФ, повідомили «Верстці», що їм відомо про вивезення сиріт з херсонського будинку малюка «Дзвіночок», в якому утримувалися діти. молодше за п’ять років. Проте інформації про «Ялинку» українські правозахисники не мають.

Вивезення дітей за умов війни

«Женевська Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняє переміщати дітей з території бойових дій на територію держави-агресора чи окуповані ним території. Дітям мають бути надані гуманітарні коридори у безпечну зону їхньої рідної країни чи нейтральну країну, — пояснювала раніше „Верстці“ адвокат Ольга Гнездилова. — До 18 років діти не можуть приймати такі рішення самостійно, і про їхнє переміщення можна говорити як про насильницьке. Якщо ж вивезення дітей розглядати як порятунок їх від бомбардувань, Росія має повернути їх Україні, вони можуть бути розміщені в регіонах, де бойові дії не ведуться».

Згідно з доповіддю Американського Інституту стратегії та політики New Lines та канадського Центру прав людини Рауля Валленберга, випадки вивезення сиріт можуть бути використані як докази геноциду, в якому Україна вже звинуватила Росію.

Херсон був захоплений російськими військами на початку березня. У перші тижні окупації жителі міста виходили на мітинги, які пригнічувалися стріляниною та світлошумовими гранатами. Херсонці також неодноразово розповідали про зникнення людей, які публічно виступали проти нової адміністрації. 30 вересня Путін підписав наказ про «приєднання» українських територій — самопроголошених ДНР, ЛНР, а також окупованих Херсонської та Запорізької областей за результатами «референдуму». Проте вже 9 листопада Сергій Шойгу доручив відвести військову техніку та війська від Херсона. За кілька днів у мережі з’явилися відео та фотографії мешканців міста, які дістають українські прапори та святкують повернення українських військових.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки