Підтримати

Українці в більшості своїй апріорі критично ставляться до чиновників і депутатів. І для нас це – складова самооздоровлення суспільства, бо ми розуміємо, наскільки шкідливе для людей при владі постійне перебування в «теплій ванні».

А вороги використовують таке ставлення пересічних громадян до депутатів та посадовців для розпалювання внутрішніх протиріч в країні. Але роблять це дуже незграбно, не знаючи специфіки нашого суспільства і тим більш – нашого законодавства.

Що кажуть окупанти

Кілька медіа з прокремлівською редакційною політикою звинуватили депутата Херсонської обласної ради Сергія Хланя і главу Херсонської міської військової адміністрації Романа Мрочка в захопленнях об’єктів нерухомості херсонців, які виїхали з міста під час російської окупації або після визволення, коли почалися постійні ворожі обстріли.

«Хлань набрав команду ріелторів, які займаються пошуком нерухомості, що належить громадянам, які залишили Херсон. Знайдені квартири, будинки, гаражі чи земельні ділянки заднім числом оформлюють на загиблих укронацистів, після чого майно виставляється на продаж, гроші з якого йдуть до кишені вищезгаданого чинуші», – йдеться в повідомленні, розміщеному в мережі.

Також там йдеться про нібито «кришування» нелегальних ігорних закладів, які, згідно із твердженнями пропагандистів, працюють в Херсоні і в передмісті обласного центру – Антонівці.

Чому це брехня

Зараз в Херсоні неможна нотаріально оформити купівлю-продаж нерухомості і провести інші дії нотаріальні дії з нею.

В Постанові Кабінету Міністрів України про «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» міститься заборона на «вчинення нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах територій, на яких ведуться активні бойові дії або тимчасово окупованих, інформація про які міститься в переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, в умовах воєнного стану, нотаріальних дій, крім посвідчення довіреностей на право розпорядження коштами на рахунках у банках та небанківських фінансових установах, а також нотаріальних дій, які відповідно до законодавства можуть бути вчинені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, забороняється, якщо інше не визначено наказом Міністерства юстиції» (пункт 15).

Згідно з «Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженому Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22 лютого 2012 року і діючому дотепер, в деяких випадках можна продавати частку спільного майна людей, місце перебування яких невідомо. Але за однієї умови, виконати яку в Херсоні зараз неможливо.

Пункт 5.8 першої глави другого розділу цього Порядку гласить:

«Договір купівлі-продажу частки спільного майна іншій особі може бути посвідчений також у разі, якщо адреса інших учасників спільної часткової власності невідома. На підтвердження цього повинен бути наданий документ відповідного компетентного органу (довідкової служби, адресно-довідкового бюро тощо)».

Взяти цю довідку в Херсоні зараз неможливо, бо в місті не працюють служби, які можуть її видати.

Тобто, зараз в Херсоні неможливо нотаріально оформити відчуження нерухомого майна. Скоріше за все, автори брехливого повідомлення, розміщеного підконтрольними російським окупантам виданнями, просто не стали утруднювали себе з’ясуванням усіх тонкощів питання. Вони просто видали недостовірні відомості, сподіваючись, що люди повірять.

Але автори недостовірного повідомлення «проколилися» не лише на незнанні українського законодавства і специфіки роботи нотаріату під час воєнного стану, а й на незнанні наших реалій загалом.

Депутат обласної ради Сергій Хлань – відома публічна особа завдяки тому, що був депутатом Верховної Ради України минулого скликання, а також завдяки своїй активності в медіа і в соцмережах. Але він не є чиновником і не має важелів впливу, які дозволи б йому створити схему із захоплення нерухомості, про яку пишуть пропагандисти. До того ж Хлань обраний від опозиційної до теперішньої влади партії «Європейська солідарність», що ще істотніше зменшує його можливості впливати на якісь процеси на Херсонщині.

І тим більш з Сергієм Хланем навряд чи буде співпрацювати Роман Мрочко – людина, яка, по суті, представляє в Херсоні президентську гілку влади. До того ж Мрочко не працює на своїй теперішній посаді й місяця, бо призначений на початку березня 2023 року. Можливо, в РФ за такий короткий час чиновник може «намутити» собі корупційну «годівничку», але в Україні та ще й у воєнний час і в теперішньому Херсоні це неможливо від слова «зовсім».

Твердження пропагандистів про «ігорні заклади» в Херсоні і особливо в Антонівці – це взагалі позамежне безглуздя. Пропонуємо два відео, зняті кореспондентами видання МОСТ, які красномовно показують, які там зараз «Лас-Вегаси».  

Чому це важливо

Прокремлівські пропагандисти усіляко намагаються загострити наявні в Україні внутрішні протиріччі, щоб таким чином послабити країну. Зокрема, використовують для цього і упереджене ставлення наших громадян до людей, наділених певною владою.

Формування в українському суспільстві гіпертрофованої недовіри до влади, створення для усіх без винятку її представників, а особливо – для керівників високого рангу іміджу злочинців – одне з головних завдань пропагандистів.

До того ж такі повідомлення – одне з обґрунтувань необхідності так званої «спецоперації». Пропагандисти намагаються максимально дегуманізувати і демонізувати українців, щоб на цьому фоні російські окупанти виглядали «рятівниками» і «носіями цивілізації».

Власне, так робили всі окупанти, позиціонуючи себе як «визволителів», а мешканців окупованої території – як «варварів», яких треба «цивілізувати навіть проти їх волі».      

В’ячеслав Гусаков  

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки