Підтримати

З моменту попереднього візиту кореспондентки МОСТа Олени Гнітецької до села Посад-Покровське на Херсонщині минув рік.

За цей час було презентовано проєкт комплексної відбудови Посад-Покровського. У селі відновили, світло, газопостачання та зв’язок, провели розмінування територій. До села повернулась частина мешканців. Також неодноразово повідомлялось про плани відновити 120 зруйнованих будинків до Нового року.

Аби дізнатися, що ж насправді відбувається у Посад-Покровському, Олена Гнітецька повернулась до села та запитала про це місцевих жителів.

Першими пощастило зустріти двох жінок, які побажали не називати свої імена.

Вони розповіли, що наразі у селі відбудовано лише п’ять будинків, на деяких ділянках тривають роботи зі знесення зруйнованих будівель, десь вже риють котловани для будівництва фундаментів.

Одним з рушійних факторів узгодження проєкту нового будинку та початку будівництва – є наявність у господарів документів на майно.

«Факт в тому, що якщо є документи – роблять, немає документів – нічого не роблять. З одної сторони воно й правильно, а як вони можуть будувати, якщо немає документів на хату», – каже мешканка села.

Місцеві розповідають, що зараз матеріали для тимчасового ремонту осель вже не видають. І це добре видно: деякі будинки стоять під плівкою, деякі без дахів та без плівки. Чи будуть їх відновлювати або ж вони відлягають зносу – невідомо.

Селяни кажуть, що проєктом відбудови задоволені далеко не всі мешканці, адже в його рамках будинки, або те що від них залишилось, мають повністю зносити та будувати типові будівлі за загальним планом. Дехто не бачить сенсу зносити свій будинок, адже він не зазнав сильних пошкоджень, дехто вважає, що їх оселі коштували набагато дорожче, ніж будівлі передбачені проєктом. Через таку невизначеність реалізація відбудови також уповільнюється.

Далі Олені Гнітецькій пощастило зустріти Леоніда. Він евакуювався з Посад-Покровського навесні 2022 року, коли навколо села точилися тяжкі бої.

Леонід повернувся до села рік тому, пізніше повернулась і його дружина. Подружжя проживає тут постійно.

Леонід

Леонід розповів, що свій будинок він відновлював власними силами та за власний кошт. Попри те, що до Посад-Покровського привозили багато будівельних матеріалів, чоловік майже нічого з того так і не отримав.

До проєкту відбудови села Леонід ставиться скептично.

«Тут така реклама була, фотографії, проєкти. Там і озеро. Намальовано було гарно. А коли це буде…»

Також Леонід розповів, що раніше до села ще привозили гуманітарну допомогу, але вже близько місяця не привозять взагалі нічого.

Загалом місцеві кажуть, що наразі вони найбільше потребують дров, аби обігрівати оселі, та засобів особистої гігієни.

Наразі Посад-Покровське повністю розміновано, але нагадування про російські обстріли, що знищували село, зберігається не тільки у вигляді зруйнованих будинків, а й десятків снарядів, які виявили сапери. Їх зібрали на одну купу, яка зараз схожа на моторошний пам’ятник війні.

Загалом настрої у посадпокровців різні. Хтось каже, що минулого року він був готовий до змін, мав надію на швидку відбудову села та сподівався, що 2024 рік вже буде зустрічати у новому сучасному будинку. Хтось вдячний тому, що може жити на рідній землі, нехай у пошкодженій, але своїй оселі.

Також одна з мешканок Посад-Покровського розповіла, що попри всі складнощі зараз жити у селі набагато легше, ніж рік тому.

«Ви знаєте, зараз жити можна, а як я у грудні минулого року приїхала сюди – було дуже тяжко. Світла – немає, води – немає. Зараз набагато легше», – каже жінка.

Кореспондентка МОСТа розповідає, що роботи дійсно йдуть.

У селі працюють ремонтні бригади, зводять будинки, зносять пошкоджені будівлі, проводять підготовчі роботи до будівництва інфраструктури, модернізують електромережі та водогони, прокладають нові дороги. Можливо не такими швидкими темпами, як всі очікували, але відбудова триває. (Фото ремонтних робіт МОСТ не публікує з питань безпеки).

Більше кадрів з Посад-Покровського – у нас в Telegram

Автори матеріалу: Олена Гнітецька, Маргарита ДоценкоФото: Олена ГнітецькаДизайн: Юлія Терещук.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки