Підтримати

Після підриву Каховської ГЕС шосте червня в свідомості українців і багатьох людей з інших країн вже точно не асоціюватиметься з російським поетом Пушкіним. Але про одну подію, яка сталася на Херсонщині теж шостого червня і пов’язана з саме з «сонцем російської поезії», хочеться згадати.

В окупованому Скадовську відкрили пам’ятник Пушкіну. Скоріше за все, відкриття планувалося як дещо дуже масштабне, але надзвичайна подія, яка напевне стала несподіванкою і для окупантів, скорегувала плани.

Імперський маркер

Важко сказати, яким було б відкриття пам’ятника, якби не сталася катастрофа на Каховській ГЕС. Але навіть в тому вигляді, як вона була проведена, церемонія стала дуже показовою, можна навіть сказати – симптоматичною.

Пам’ятник встановили в Скадовську як стандартний «маркер імперії», бо поет, звісно не має ніякого відношення до міста на Херсонщині, заснованого у 1894 році. В РФ ім’я легіон цим бронзовим, гіпсовим, гранітним «пушкіним», і не дивно, що цю імперські мітку встановили і на окупованій частині Херсонщини.

На тлі трагічної події відкриття пам’ятника, можливо, і загубилося б. Тим більш, що пропагандисти не дуже активно висвітлювали церемонію. Невеличкі відео розмістили лише Телеграм-канал підконтрольної окупантам «адміністрації Скадовського муніципального округу» і кримське прокремлівське медіа «Херсон и Запорожье 24».

Але церемонія відкриття пам’ятника стала настільки яскравою метафорою російської окупації і Херсонщини і взагалі українських територій, що не звернути на неї увагу просто неможливо.

«Пушкіністи» в штатському

Судячи з того, що можна побачити на відео, пам’ятник Пушкіну встановило в Скадовську російське «об’єднання історико-просвітницьких організацій «Спадок імперії», яку очолює Леонід Решетніков, генерал-лейтенант служби зовнішньої розвідки РФ у відставці. На відкриття пам’ятника він особисто приїжджав в Скадовськ.

Решетніков – цікава фігура. З 1976 по 2009 роки служив у зовнішній розвідці, після виходу у відставку очолював до 2017 року державний «Російський інститут стратегічних досліджень». Зараз він, крім того, шо є керівником «Спадку імперії», – заступник голови «товариства розвитку російської історичної освіти «Двоголовий орел», президент благодійного фонду «Спадщина» («Русский Лемнос»), член наукових рад при міністру закордонних справ РФ і при раді безпеки РФ, член громадської ради при міністерстві оборони РФ, член редакційної ради журналу «Батьківщина». Останній – видання адміністрації президента та уряду РФ, а його редактор – Ігор Коц – батько одного з найодіозніших російських пропагандистів, Олександра Коца.

Пам’ятник Пушкіну (ще не відкритий), банер організації “Спадок імперії” і червоний прапор. – театр абсурду в Скадовську.

До того ж Решетніков входив до наглядової ради російського «Темпбанку», позбавленого в 2017 році ліцензії за махінації: банк, як писали в російських медіа, за рахунок інших клієнтів щедро кредитував людей, наближених до власників, і ці кредити швидко ставали проблемними.    

Тобто, пам’ятник Пушкіну в Скадовську відкривав колишній розвідник, який має відношення до банку-махінатора, а зараз перекваліфікувався у впливового амбасадора «руського миру». Метафорично вийшло.

«Засвітилася» на відкритті пам’ятнику і така відома на Херсонщині «пушкіністка», як «ректорка» створеного окупантами фейкового «Херсонського державного університету» Тетяна Томіліна.

Вона в день народження найшанованішого в РФ представника російського красного письменства не посоромилася застосувати в своїй промові сленг маргінальних україноненависників, назвавши «салорейх» країну, громадянкою якою була протягом багатьох років.

Масовка. Тримати окупантські прапора примусили дітей.

На цій же церемонії гість з Кабардино-Балкарії презентував підконтрольному росіянам голові «адміністрації Скадовського муніципального округу» Сергію Швайко подарункове видання творів Пушкіна.

А Кабардино-Балкарія увійшла до складу Російської імперії у 1774 році згідно з Кючук-Кайнарджійським договором, яким підтверджувалася і незалежність Кримського ханства. У 1783 році статті договору щодо незалежності Криму були анульовані: Кримське ханство приєднали до Російської імперії. Власне, і Кабардино-Балкарія увійшла до складу імперії не добровільно.

Тобто, відкриття в Скадовську пам’ятника Пушкіну стало ще й свого роду нагадуванням про те, що з Росією не може бути ніяких домовленостей, бо нехтування ними – глибоко в менталітеті цієї країни.  

Гебіст-рускомирець, фейкова ректорка неіснуючого університету, представник народу, поневоленого згідно з договором, який став етапом до першої російської окупації Криму. Такий перелік «високих гостей» церемонії відкриття пам’ятника Пушкіну взятий не з твору якогось абсурдиста або сатирика. Це справді відбувалося в окупованому Росією Скадовську.

Вибух зсередини

Факт проведення на окупованій частині Херсонщини церемонії відкриття пам’ятника Пушкіну в день, коли сталася спричинена росіянами техногенна і екологічна катастрофа, – вже сам по собі – дуже яскрава і промовиста метафора.

Експерти стверджують, що дамба Каховської ГЕС підірвана зсередини. І той вибух став  для окупантів несподіванкою.

А відкриття на Херсонщині пам’ятника Пушкіну – теж свого роду «вибух зсередини», але він ретельно планувався і готувався. Щоправда, ефект від цього «вибуху» (маркування Херсонщини як зони впливу «руського мира») був майже ніяким через інший вибух – реальний, який зруйнував дамбу.

Окупанти планували зробити шосте червня днем тріумфу на Херсонщині «руського миру», продемонструвавши його презентабельний бік у вигляді «сонця руської поезії». Але сталося так, що в день народження Пушкіна «руський мир» продемонстрував свою справжню сутність – людожерську і руйнівну.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки