Підтримати

11 листопада, у річницю звільнення Херсона від російських загарбників, в місті запрацювало радіо X.ON, яке відтоді щоранку заряджає херсонців позитивом, розважає та інформує про важливі події.

Кореспондентці МОСТа Олені Гнітецькій пощастило потрапили на один з етерів та побачити роботу радіоведучих у студії.

Тож тепер можливість дізнатися, що відбувається по той бік радіоефіру мають і читачі МОСТа.

Команда радіо X.ON досить невелика. Тут працює троє людей – журналістка, телеведуча, а відтепер і радіоведуча – Тіна Федорчук, сценаристка, ведуча, волонтерка, радниця начальника Херсонської ОВА – Катерина Цимбалюк та медіаексперт і продюсер – Денис Путінцев (який на момент запису цього інтерв’ю був у відряджені).

Щодня з 8:00 до 10:00 Тіна та Катя прокидаються разом із херсонцями та за чашкою ранкової кави обговорюють актуальні новини та важливі теми, жартують, розповідають про незламних мешканців області та, звісно, підтримують радіослухачів у ці нелегкі часи.

На запитання нашої кореспондентки, чому Катя вирішила обрати для спілкування з херсонцями саме радіо ведуча відповіла досить просто:

Радіо є голосом. Країни, міста, кожної людини. Говорити і бути почутим – найважливіша мета спілкування. Радіо – це зручно. Радіо – це завжди поряд. Радіо – це інформація, спільнота та хороший емоційний фон, який дає силу рухатись далі.

Катя пережила окупацію Херсона та розповідає, що для неї перший етер X.ON було дуже важливо зробити саме на річницю звільнення.

Те, що ми вийшли (в етер, – МОСТ) для нас дуже знаково. Дуже. Я думала, що найдужче емоційне переживання – це, коли ти дитина і ти очікуєш на Новий рік. А коли ти бачиш 11-го (11.11.2022, – МОСТ) рідний піксель і жовто-блакитні стяги навкруги – це найбільш потужне враження.

Радіоведучі хотіли перенести в етер ті емоції та поділитися ними з херсонцями, які так само зустрічали ЗСУ в Херсоні, або чекали на звільнення за межами міста.

Катя розповідає, що в радіоетері дуже часто трапляються зворушливі моменти, коли «пробиває на сльозу». Особливо до цього спонукають повідомлення херсонців, які наразі проживають за кордоном, проте все одно слідкують за новинами міста та стають слухачами ефірів X.ON.

Коли йде перекличка, пишуть з усього світу: Ліван, Румунія, Словаччина, Польща, Іспанія, Італія, Португалія, Тіна додає: – Приємно, коли люди кажуть, що це так класно, круто, це нам потрібно, ми чуємо, ми хочемо бути там з вами. Дуже сильний посил.

Також дівчата розповіли й про зворотний бік роботи радіоведучих у прифронтовому місті.

Дуже часто Тіні та Каті доводиться прямувати зранку до студії після безсонної гучної ночі або під звуки вже ранкових російських обстрілів, але вони знають, що херсонці, які так само щодня переживають все це, чекають на них в ефірі, що, безсумнівно, надихає.

Катя Цимбалюк розповіла і про подальші плани X.ON:

Для нас принципово вийти ще на FM-хвилях, щоб охопити більше людей. Щоб, ті хто на лівому (на лівобережжі Херсонщини, – МОСТ) буде до нас долучатися, щоб вони чули, що ми про них не забували ні на хвилину, що буде для них допомога, що ми вже готуємось до цього.

А після Перемоги нас чекають нові випробування. Тож, у майбутньому для радіо, мабуть, принципово нічного особливо не зміниться. Воно буде так само дбайливо ставитися до кожного: лагідно навчати, ненав’язливо інформувати про нагальне та важливе, дарувати настрій та давати підтримку. Ми просто будемо поряд. Як партнер. Як співрозмовник. Як друг.

Долучитися до спільноти радіо X.ON можна у соціальних мережах: Facebook, Telegram, Instagram.

Автори матеріалу: Олена Гнітецька, Маргарита Доценко. Фото/відео: Олена Гнітецька. Дизайн: Юлія Терещук.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки