Підтримати

Підконтрольний російським окупантам виконуючий обов’язки губернатора Херсонської області Володимир Сальдо влаштував окупаційному голові адміністрації Іванівського округу Олександру Васалатому «показову порку» за недостатню, на думку Сальдо, кількість російських прапорів на вулицях Іванівки.

Про недостатню кількість російських прапорів в Іванівці Сальдо казав під час відвідування цього селища разом із знімальною групою місцевого прокремлівського телеканалу «Таврія», який випустив програму «Розмова з губернатором» в форматі розповіді про один день з життя Володимира Сальдо.

Нижньосірогозький і Іванівський райони припинили своє існування в 2020 році внаслідок адміністративно-територіальної реформи, увійшовши до складу Генічеського району. Під час окупації всієї Херсонської області росіяни повернули їй старий адміністративно-територіальний устрій. Відповідно до «указу №184 від 08.07.2022» окупаційного голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області створені Херсонський та Новокаховський міські, а також 18 муніципальних округів в межах колишніх районів Херсонщини.

Спочатку керівник окупаційної влади Херсонської області відвідав Нижньосірогозький округ, потім – Іванівський. В кожному з них він починав спілкування з місцевим гайляйтером з екзаменування того на знання особливостей території.

І Євген Пірог з Нижніх Сірогоз, і Олександр Васалатий з Іванівки, розповідаючи про райони, дуже хвилювалися. Сальдо намагався заспокоїти їх, казав: «Ви не на іспиті. Якщо чогось не знаєте чи не пам’ятаєте, так і скажіть», але це лише посилювало хвилювання.

Пірог і Васалатий дякували керівнику окупаційної влади за турботу, але разом з тим розповідали про проблеми в таких сферах, як освіта, зв’язок, деяких інших.

Євген Пірог звітував: «Ми виключили оце онлайн-навчання на ту сторону», напевне маючи на увазі те, що окупаційна влада примушує мешканців віддати дітей в місцеві школи. І розповів, що з великими труднощами, викликаними насамперед кадровими проблемами, вдалося відкрити на території округу три школи. Зараз через нестачу шкільних автобусів є проблеми з підвозом школярів з села Верби в село Вільне, де відкрили школу, бо там живе близько ста школярів, а в Вербах – близько 50-ти.

Васалатий розповів про таку проблему, як відсутність школи в селі Агаймани. Тобто, школа там була, але…

Туди прилетіли шість хаймарсів,

сказав іванівський гауляйтер про причину відсутності зараз школи в Агайманах.

В Telegram-каналі «Таврії» згадується, що школа знищена внаслідок удару ЗСУ, але в програмі просто констатується факт знищення школи без акцентування уваги на ньому при тому, що пропагандисти дуже люблять звинувачувати ЗСУ в знищенні цивільних об’єктів. В Telegram-каналі Володимира Сальдо про знищену школу взагалі не згадується.  

Від початку окупації школа в Агайманах стала для української армії законною ціллю, бо загарбники розмістили там своїх солдат.

За словами Олександра Васалатого, підвіз школярів з села Агаймани в Іванівку, Любимівку чи Новодмитрівку, де є школи, можливий лише польовими дорогами, які восени псуються великими вантажівками, а під час негоди взагалі стають непридатними для проїзду ними.

Обидва гауляйтера також скаржилися на проблеми в сфері охорони здоров’я, на поганий стан доріг і на відсутність зв’язку в деяких населених пунктах своїх округів. Щодо зв’язку, то найгірша ситуація в створеному окупантами Іванівському окрузі. В таких населених пунктах, як Балашове, Благодатне, Українка і Новосеменівка зв’язку взагалі немає, бо оператор з невідомих причин не підключає підстанції.

Пірог і Васалатий казали, що зверталися до окупаційної влади Херсонщини з приводу проблем в своїх округах, але проблеми залишаються невирішеними.

Під час спілкування з гауляйтерами Володимир Сальдо давав людям, які його супроводжували, вказівки записувати, які проблеми є на територіях, і неприховано дивувався тому, що йому говорили. Тобто, поводив себе як людина, яка зовсім не орієнтується в ситуації на окупованій частині Херсонщини.

Розповіді про усі ці проблеми Сальдо сприймав дуже спокійно. А ось що гауляйтера не жартома обурило, так це недостатня, на його думку, кількість російських прапорів в Іванівці.

Дорогий ти мій глава району, прапорів у тебе російських мало,

сказав він Олександру Васалатому.

І далі під час прогулянки Іванівкою вказував Васалатому, де в селищі мають бути російські прапори, але їх немає. А також був дуже незадоволений тим, що текст на стрілках встановленого ще до окупації вуличного показчика був лише українською та англійською мовами.

Сальдо ставив Васалатому за приклад Нижні Сірогози, де він побачив значно більше прапорів. Взагалі до Нижніх Сірогоз гауляйтер ставився куди прихильніше. А коли там почув від керівника місцевої окупаційної влади Євгена Пірога, що в селище переїхали з РФ ще й кілька сімей російських окупантів, то взагалі радів.

Відвідував Сальдо і магазини, питав про так званий асортимент соціально важливих продуктів і товарів, регулювання цін на які декларує окупаційна влада. В Нижніх Сірогозах він задовольнився тим, що йому показали перелік продуктів і товарів з цінами на них, не пересвідчившись, чи є ці продукти і товари в продажу.  

В Іванівці назвав неправильним те, що в місцевому магазині був просто вивішений відповідний витяг з розпорядження окупаційної влади.

Під час цієї інспекції керівника окупаційної влади Херсонщини супроводжували люди у військовій формі. Пересувався гауляйтер між населеними пунктами на гелікоптері.  

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки