Підтримати

Бездоріжжя: кожен будинок на вулиці стоїть зі зруйнованим дахом, вибитими вікнами та дверима. Навколо будівель понівечені паркани та поламані дерева. Такий вигляд мають будинки у селі Білогірка Бериславського району. Більшість помешкань у селі зруйновані вщент.

Ситуація в Білогірці дуже непроста – люди й досі не почали отримувати компенсації за житло, зруйноване російськими обстрілами.

Попри це, люди повертаються. Хтось обзавівся технікою, а хтось – встановив модульні будинки. Хтось – лише готується повернутися.

Більшість жителів покладаються на державу і чекають, що їхні домівки відбудовуватимуть. Але поки ситуація видається такою, що державі все ж вигідніше виплатити компенсації чи видати сертифікати на купівлю житла в інших регіонах або сусідніх населених пунктах.

Виконуючий обов’язки старости села Давидів Брід Віктор Сокиряк каже, люди подають документи на державну програму єВідновлення.

Наразі мешканці села отримують житлові сертифікати на придбання нового житла. Деякі за рахунок державних коштів, самостійно відновлюють будинки, які постраждали від ворожих обстрілів.

“За моїми оцінками, ті, хто хотів переїхати до Білогірки, вже приїхали у село або до найближчих населених пунктів. Інші ж, скоріш за все, планують отримати сертифікати та переїхати до міста”, – зазначає Сокиряк.

Місцева жителька Катерина планує садити трохи овочів. Показує де будуть рости кавуни. 

В кінці города Катерини видніються будинки на сусідній вулиці – вони повністю зруйновані. 

Сусіди, за словами жінки, не вертаються. 

“Поки нічого не робиться – не відбудовують, все робимо самі. Я от хочу взяти сертифікат, аби придбати житло для дітей”, – ділиться наша співрозмовниця.

Свій же будинок жінці би хотілось відбудувати за підтримки держави. 

Поряд з  будинком ще одного жителя Білогірки – Анатолія – прилетів ворожий снаряд. Він зруйнував стіну оселі.

Відшкодування він отримати поки не може – має проблеми з правоустановчими документами.

“Влада нам каже, що нема чим допомогти. Інколи щось дають волонтери, допомагають нам, але більшість робимо своїми силами”, – говорить чоловік.

Виїжджати з Білогірки Анатолій не збирається – хоче відбудовувати свій будинок. Сертифікат брати не хоче.

В.о.старости нам розповідає, що матеріал для дахів людям передають волонтери з Львівської області – з Червонограда. На все село, з допомогою волонтерів, відремонтовано близько 5-6 дахів будинків.

Втім, скоріше за все, буде ухвалене рішення  про те, що Білогірку відбудовувати не будуть. 

Попри це мешканці Білогірки, які повернулись, активно займаються пасічництвом, висаджують квіти, вирощують городину та готуються садити кавуни. За місцевими прогнозами, цього року їх врожай буде не таким гірким, як у 2023-му.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки