Підтримати

Олександр — бойовий льотчик. Його літак — фронтовий винищувач МіГ-29. Позивний — «Каспер».

У травні 2022 року Олександр брав участь у повітряній операції зі звільнення острова Зміїний. Згодом здійснював винищувально-авіаційне прикриття дій бомбардувальників і штурмовиків під час звільнення Правобережжя Херсонщини.За визначні особисті заслуги в захисті країни Олександр нагороджений орденом Богдана Хмельницького.

У розмові з журналістами АрміяInform Олександр розповів, зокрема, і про свої задачі під час звільнення Херсонської області.

Після звільнення острова Зміїний Олександр певний час займався штабною роботою. Однак постійно просив повернути його знову в авіаційну бригаду і дати можливість підійматися в небо для боїв з росіянами.

— Я кожного дня звертався з таким проханням і врешті-решт мені дали «добро». Так я знову прибув на вже знайомий мені оперативний аеродром і приступив до виконання завдань з винищувального прикриття дій штурмової та бомбардувальної авіації під час операції зі звільнення Правобережжя Херсонщини, — каже льотчик. — Росіяни атакували ракетами «повітря-повітря» одночасно і літаки прикриття, і літаки ударної групи. Також бомбардувальникам і штурмовикам «діставалося» від зенітних ракетних комплексів і ПЗРК окупантів. По одному нашому бомбардувальнику Су-24М з землі було випущено шість ракет з ПЗРК. Літак ми втратили, пілоти катапультувалися і були евакуйовані. З ними, слава Богу, все добре.

Тут упродовж трьох тижнів Олександр здійснив 14 бойових вильотів. Також він ніс бойове чергування у складі чергової ланки. Льотчик-винищувач підіймався в небо для знищення крилатих ракет та БПЛА ворога.

— За одне чергування я вразив чотири цілі. Спершу був один успішний політ вдень. Результат — дві збиті крилаті ракети, — розповідає льотчик. — Уже вночі отримав наказ піднятися в небо для знищення БПЛА. Результат — два збиті Shahed.

За словами Олександра, знищити останні непросто, бо у “мопеда” мала швидкість, а у літака – вона висока. Через цю значну різницю у швидкостях можна просто пролетіти повз дрон і не встигнути його атакувати.

Фото – АрміяInform

Розвиваємо проект за підтримки