Підтримати

Одна з найдавніших територій в Європі, унікальний дикий степ, прихисток для популяцій рідкісних тварин та рослин наразі страждає від пожеж, наслідків бойових дій та лопати окупанта, що риє окопи в заповідній зоні. 

Все це про Асканію-Нова селищну громаду – одну з перлин Херсонщини. 

Про життя громади, що перебуває в тимчасовій окупації, ми поговорили з начальником Асканії-Нова селищної військової адміністрації Каховського району Херсонської області Іваном Дударем. 

До цієї територіальної громади входять 6 селищ, 2 села та 1 селище міського типу, адміністративний центр – Асканія-Нова. Так само називається найстаріший заповідник в Україні, що має найбільший у степовій зоні країни дендропарк та зоопарк. В останньому мешкають понад 3300 тварин, що належать до понад 120 видів та є степова ділянка, яку ЮНЕСКО визнала еталонною.

“На момент вторгнення мене особисто там не було. Ми – новопризначене керівництво. Вадим Поліщук, який керував тоді громадою, з окупації не виїхав. Але, спілкуючись з людьми звідти, розумію, що у Асканії-Нова є своя специфіка, розуміння війни. Окупація – це інший стан свідомості. Він інакший від того, коли людина безпосередньо бачить бойові дії”, – каже Іван Дударь.

За його словами, російські військові не одразу зайшли в громаду. Кілька разів в селище навідувались представники окупантів. На початку березня 2022 року росіяни оточили селище та провели обшуки з метою виявлення “націоналістичних формувань”. Лише в серпні 2022 року в громаді зʼявився офіційний окупаційний представник.

“Тоді-то працівники селищної ради покинули приміщення і роботу в ній не вели. В той же час приблизно в окупантів була спроба відкрити школу до 1 вересня 2022 року. Цю ініціативу підтримали лише 4 вчителі. Тому саме в Асканії-Нова запустити школу їм не вдалося. Але відкрили в сусідній Хлібодарівці та в Питомнику. Завдяки бажанню певних людей у кінці травня 2023 року на свято останнього дзвоника було навіть запрошено представника від окупаційної влади”, – розповідає Іван Дударь. 

Свою роботу в громаді окупаційна влада почала з вересня 2022 року. За словами Івана Дударя, серед тих, хто пішов на співпрацю з ворогом, є представники депутатського корпусу, переважно, це партія ОПЗЖ. Фактично, на сьогодні, від окупантів Асканію-Нова очолює Сергій Воронін – депутат, який був головою бюджетної комісії. 

Начальник СВА каже, що саме у вересні 2022 року апарат селищної ради на співпрацю не пішов. Законна влада очікувала на те, що ці люди покинуть тимчасово окуповану територію та долучаться до роботи на підконтрольній Україні території. Втім, деякі на це не пішли. 

Іван Дударь

“10 серпня 2023 року звільнився селищний голова Вадим Поліщук, також звільнилися секретар ради і бухгалтер. З часом з окупаційних джерел ми дізналися, що Вадим Поліщук працює в Нижньосірогозькій громаді. Секретар влаштувалася завучем в Хлібодарівській школі. Практично, останнім таким з керівного складу був заступник виконавчих органів. Він звільнився у лютому 2024 року і виїхав за кордон. Тому по факту скажемо так: 85-90% співробітників ради не працюють”, – говорить Іван Дударь.

Наразі законна влада громади складається з тих, хто знаходиться на підконтрольній Україні території та працює віддалено, і з представників інших громад з відповідним досвідом роботи.

Щодо освіти в громаді, якою керують окупанти, чинний голова каже, що на 2022-2023 рік дві школи працювали по російській програмі і жодна – за українською. 

“У 2023 році нам вдалося розпочати роботу навчального закладу в Асканії-Нова. Зрозуміло, що онлайн, але і це було важко зробити. Ми мали великі проблеми з тим, щоб дітей повернути назад або набрати нових учнів через те, що вони вже десь навчалися (в окупації, за кордоном, в школах на підконтрольних територіях). Але ми змогли, і робота школи запущена”, – констатує Дударь. 

Станом на 1 січня 2022 року у громаді проживало 5866 осіб. Половина з них – в селищі Асканія-Нова. За оцінками Івана Дударя, наразі в громаді лишилося близько 60% населення. 

“Але громада наповнюється новими жителями. Через те, що вона розташована далі від активних бойових дій (берегової лінії) туди переселяються люди. Є випадки, що це люди з Криму чи навіть з Росії. Серед цивільних живуть і російські військові”, – уточнює очільник громади.

Російська армія не тільки поселилася серед людей, але і зайняла біосферний заповідник. Військові окопалися в місцях, які знаходяться під захистом ЮНЕСКО. 

“Певний час туди людей не пускали зовсім. Після успішних українських відпрацювань по їхньому розміщенню, частина росіян перемістилася в село і живе серед цивільних. Вони просто ховаються між людьми”, – каже посадовець. 

Він зазначає, що на сьогодні окупаційна влада запустила роботу заповідника. Раніше туди просто не пускали, а зараз там зробили щось на кшталт екскурсій.

“Працівників намагаються залучати до роботи і стимулюють матеріально. Втім, персоналу все ще не вистачає. Декілька раз були пожежі. Це питання ми моніторимо і працюємо в комісії (Комісія з визначення шкоди, завданої довкіллю внаслідок надзвичайної ситуації та/або збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану на території Херсонської області. Склад комісії затверджено розпорядженням начальника Херсонської ОВА від 04.03.24 №149, – МОСТ), фіксуємо збитки та завдану шкоду. Інше, що там відбувається – викрадення тварин. Я так це називаю”, – говорить Іван Дударь.

Асканія-Нова

Дійсно, за повідомленнями з різних джерел, відбулося кілька хвиль, коли тварин із зоопарку вивозили до Криму і Краснодарського краю. Окупаційна влада зазначає, що це обмін. Представник законної влади Іван Дударь наголошує, що такий обмін нерівноцінний. Адже є випадки, коли замість унікальних видів тварин в зоопарк Асканії-Нова росіяни привозять свійську худобу. 

Про те, як окупанти міняють тварин із заповідника можна почитати тут:

Обміняти злиток дорогоцінного металу на цеглу: законний директор “Асканія-Нова” про те, як окупанти міняють тварин із заповідника

Точні дані про обміни тварин фіксує керівництво біосферного заповідника разом із науковцями, які наразі знаходяться на деокупованій території. 

Що стосується стану медицини, то Іван Дударь зазначає, що на території громади до вторгнення росіян працювали КНП «Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини», 6 ФАПів (селища Іллінка, Молочне, Питомник, Маркеєв, Комиш та село Хлібодарівка) і станція швидкої допомоги (в Асканії-Нова). 

Жоден медичний працівник, каже начальник СВА, не покинув окупованої території. Трудові відносини з керівником амбулаторії призупинено. Планується призначити нового керівника закладу, який знаходиться на підконтрольній території. 

Вторинну медичну допомогу — допомогу спеціалізованого лікаря – можна отримати в Скадовську. Для цього потрібно туди поїхати. Є інформація, що там не охоче приймають людей з інших громад, віддалених населених пунктів. Якістю медичних послуг населення не задоволене. В 2022-2023 роках люди їздили в лікарні Сімферополя, щоб отримати більш-менш кваліфіковану допомогу

розповідає Іван Дударь

Головне джерело доходів населення тимчасово окупованої громади зараз – торгівля та пенсія. 

“Люди живуть з торгівлі. По факту, зараз на території громади додалося більше підприємців. Товар завозять з Криму і зазвичай він не зовсім якісний, і має при цьому високу вартість. Інша частина населення виживає коштом наданих окупантами пенсій. Примусово проведена паспортизація, вже почалися настійливі рекомендації щодо того, щоб чоловіки ставали на військовий облік і йшли захищати “отєчество””, – каже Іван Дударь.

У громаді стартувала нова хвиля “оздоровлень” дітей. Окупанти вчергове вивозять дітей в табори Криму чи РФ. 

“Звісно, це відбувається за згодою батьків. Прикро про це говорити, але російська ідеологія отруює свідомість людей”, – додає Іван Дударь. 

Щодо своєї діяльності, яка відбувається на підконтрольній Україні території, посадовець наголошує, що план деокупації громади опрацьовано. 

“На сьогодні ми займаємось роботою за певними програмами підтримки Збройних сил України. Нещодавно мільйон з бюджету пішов на придбання дронів і РЕБів. Також прийнята програма підтримки військовослужбовців з громади. Поки що це виплата одноразова, але подивимось, як там далі буде. Також є ще програма підтримки поранених, сімей загиблих”, – розповідає він.

За розпорядженням начальника обласної військової адміністрації, робота Асканії-Нова селищної військової адміністрації ведеться на території Високопільської громади. Комунальне підприємство Асканії-Нова отримало на баланс генератори та трактор-навантажувач JVC. 

“І щоб він не стояв тут просто на території, ми підписали меморандум з Високопільською громадою про те, що ми будемо допомагати зі своєю технікою, за потреби, робитимемо те, що треба в них на території. Цим ми вирішили підставити плече допомоги, а не просто там сидіти та чекати на деокупацію. І приємно, що директор КП у Високопільській громаді готовий допомагати Асканії-Нова після її звільнення. Це об’єднує людей. Це дуже класна ініціатива, що зараз можна на практиці багато механізмів опрацювати, і вже потім буде легше”, – говорить Іван Дударь.

Також зазначається, що відновлено роботу ЦНАПу – вже прийнято на опрацювання близько 90 заяв. Все це – послуги для жителів громади. 

Івана Дударя призначили начальником Асканії-Нова СВА 23 вересня 2022 року. До осені 2020 року він був головою Кочубеївської громади.

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністюГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ”і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки