Підтримати

Підконтрольні російським загарбникам херсонські медіа розповсюджують завідомо брехливу інформацію про те, що після визволення області від російських загарбників Україна начебто переслідуватиме усіх, хто працював на підконтрольних окупантам підприємствах та в установах, незалежно від того, чим людина займалася.

Що пишуть окупанти

Колаборантські медіа розміщують повідомлення про затримання в Бериславському районі чотирьох жінок, які брали участь в підготовці та проведення так званого «референдуму» про «приєднання Херсонської області до Російської Федерації».

Жінкам повідомили про підозру в колабораціонізмі.

Окупантські пропагандисти пишуть про затримання як про провід замислитися для людей, які «заради виживання» працювали на підконтрольних окупантам підприємствах та в організаціях.

Пропагандисти закликають цих людей тікати, щоб не стати жертвами репресій.

Але медіа-обслуга окупантів вдається до маніпуляцій, стверджуючи, що для українських спецслужб будуть колаборантами усі люди, які мали якісь стосунки з окупантами.

Це не так.

Чому це брехня

В Статті 111-1 Кримінального Кодексу України («Колабораційна діяльність») прописане таке визначення колабораціонізму як, зокрема:

«Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території».

Тобто, участь людини в підготовці і проведенні так званого «референдуму», який відбувся з 23 по 27 вересня 2022 року – в чистому виді колабораційна діяльність, бо наявні її основні ознаки.

І чотири жінки, яким нещодавно оголосили підозру в колабораціонізмі, мали знати, що вчиняють кримінальне правопорушення.

Бо Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність», який ввів в Кримінальний Кодекс Статтю 111-1, остаточно набув чинності 15 березня 2022 року.

В означеному законі і в статті Кримінального Кодексу чітко прописані визначення дій, які є саме колабораціонізмом. Це:

  • заклики підтримувати ворога;
  • політична і адміністративна діяльність на користь ворога;
  • пропагандистська діяльність;
  • участь в підготовці і проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території;
  • надання ворогу матеріальних цінностей.

Тобто, люди, які дійсно заради виживання працювали на підконтрольних окупантам підприємствах або в установах, але не вчиняли свідомих дій, зазначених в статті Кримінального Кодексу, не нестимуть кримінальної відповідальності.

Простіше кажучи, двірник, водій тролейбуса, лікар, медсестра, загалом люди, які просто виконували свої професійні обов’язки заради, скажемо, життєзабезпечення населених пунктів, можуть не хвилюватися. Звісно, якщо вони не виступали публічно на підтримку окупації, не брали участь в «комісіях» під час «референдуму».

Тому заклики колаборантських медіа виїжджати усім, хто мав хоч якісь стосунки з окупантами, – маніпуляція, заснована на перекручуванні фактів і безпідставному залякуванні.

Чому це важливо

Російські пропагандисти дбайливо формують для мешканців своєї країни «паралельну реальність», в якій Україна – «фашистська держава», де суворе покарання загрожує усім без винятку людям, яким можна «пришити» співпрацю з окупантами.

Пропагандисти просто пригадали політику радянського сталінського режиму під час Другої світової війни, коли мешканці територій, визволених від німецько-фашистської окупації, були «людьми другого сорту».

Тоді дійсно мали великі шанси «поїхати в сонячний Магадан» люди, які навіть вимушено працювали на окупаційну владу, не закликали до підтримки окупації, не завдавали іншої шкоди. Як відомо, співробітники НКВС не дуже обтяжували себе ретельними розглядами кожного випадку.

Росіяни намагаються у збочений спосіб «спроектувати» цю ганебну практику на Україну, переконавши людей, що українські спецслужби і органи правопорядку діятимуть зараз так саме, як НКВС – під час Другої світової війни.

Це – складові великої медійної кампанії по дискредитації, дегуманізації і демонізації України в свідомості людей.

Але ця кампанія – величезна «мильна бульбашка», яка не витримує зіткнення з дійсністю. А дійсність така, що на тих же деокупованих територіях Харківської і Херсонської областей не притягнуто до відповідальності жодної людини, дії якої під час окупації не мають законодавчо визначених ознак колабораціонізму.

А ось пропагандистам, які залякують людей і є злочинцями-колаборантами, прийдеться несолодко. Бо вони «зашкварилися» по повній.

Остап Шапіро

Цей матеріал було виготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту «Протидія інформаційній навалі Росії у Херсонській області» (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цього документа несе ГО «Херсонська обласна агенція громадської журналістики «МІСТ», і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії».

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки