Підтримати

У всіх окупантів є спільна риса: вони у своїх медіа кажуть, що населення окупованої території дуже радіє їм, і навіть відчуває мазохістське задоволення під час проведення репресивних і каральних заходів.

Не виключення – і російські окупанти, які створюють на поки що підконтрольній їм частині Херсонщини нестерпні умови для місцевого населення, кажучи при цьому, що людям це навіть подобається.

Що кажуть окупанти

Підконтрольний росіянам телеканал «Таврія» розмістив сюжет про так звані «контртерористичні заходи» в селі Нова Іл’їнка, розташованого на території колишнього Новотроїцького району Херсонської області.   

Простіше кажучи, окупаційні «поліцейські» проводили в будинках місцевих мешканців несанкціоновані і тому цілком незаконні обшуки (суду і прокуратури на окупованій частині Херсонщині немає зовсім, навіть – російських), які можливо супроводжувалися викраденнями місцевих мешканців.  

Ось, що розповів про ці заходи окупаційний «поліцейський»:

«Ми перевіряємо домоволодіння на факти зберігання заборонених у цивільному обігу предметів, засобів. Також опитуємо мешканців, встановлюємо можливих осіб, які сприяють українській стороні у веденні бойових дій, навідників».

За словами поліцая, місцевим мешканцям таке свавілля окупантів навіть подобається:

«В ході нашої роботи зустрічаємо позитивний відгук від мешканців села. Люди в цілому налаштовані конструктивно, надають нам допомогу, з розумінням ставляться до нашої роботи».

Чому це брехня

А тим же окупаційним правоохоронцям чи пропагандистам, які пишуть про їх «небезпечну в важку службу», чи сподобалось би жили в умовах, коли до тебе в оселю можуть будь-якої миті вдертися озброєні люди, перегорнути все догори дригом, сказати, що «в будинку знайдений арсенал зброї», забрати господаря або усіх мешканців і увезти в невідомому напрямку.

Зараз правозахисники знаходять в кримських СІЗО викрадених на Херсонщині людей, яким інкримінують «незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння великокаліберної вогнепальної зброї» та «заклики до росіян здаватися в полон, а також браконьєрство».

Мешканці окупованих територій Херсонщини розповідають, що під час цих «контртерористичних» рейдів окупаційні поліцаї не дотримуються навіть видимості законності. Поліцаї мають, можна сказати, «ліцензію на свавілля». Люди кажуть, що під час обшуків «правоохоронці» просто клали в кармани гроші, які знаходили у «підозрюваних», цінні речі невеликого розміру (дорогі смартфони, ювелірні вироби), могли забрати ноутбуки, телевізори, іншу техніку.

І люди були вимушені мовчати, бо «українським диверсантом» під час таких «рейдів» можуть зробити будь-кого.

Які «позитивні відгуки», яка «конструктивна налаштованість» і яке «ставлення з розумінням» можуть бути в такій ситуації? Питання – риторичне.

До речі, окупаційні «поліцейські» навіть своїм зовнішнім виглядом демонструють, що їм начхати на якісь норми, навіть на правила, встановлені… власним міністерством. Наприклад, носять на форменому одязі зображення герба неіснуючої держави.

В будь-яких силових структурах, в тому числі в поліції (навіть в російській) є регламент носіння форми одягу. В російській поліції це – наказ міністерства внутрішніх справ Російської Федерації від 26 липня 2013 р. № 575 «Про затвердження Правил носіння співробітниками органів внутрішніх справ Російської Федерації форменого одягу, відзнак та відомчих відзнак». В цьому наказі є пункт 109, який містить пряму заборону для співробітників російської поліції на носіння на форменому одязі «предметів форми одягу та знаків відмінності невстановлених зразків».

Тому є повною брехнею твердження окупаційних «поліцейських», що мешканцям тимчасово підконтрольних Росії територій Херсонської області навіть подобається те, що будь-якої миті до них можуть вдертися «правоохоронці», і в кращому випадку влаштувати безлад і дещо вкрасти, а в гіршому забрати людей і увезти в невідомому напрямку.

Звісно, жодній людині, яка перебуває у здоровому глузді, не може сподобатися жити на території, де панує повне свавілля і немає навіть видимості контролю за діями силовиків.    

Чому це важливо

Жоден окупант не буде казати відкритим текстом, що він вдерся до іншої країни, чинить там репресії і створює для людей нестерпні умови.

Окупанти, звісно казатимуть, як вони «дбають про безпеку» на «визволених» територіях. Казатимуть, про лояльність до них місцевого населення та повну підтримку дій загарбників. Про те, як «покращується життя» після «визволення».

Будь-які окупанти, в тому числі і російські, створюватимуть для себе сприятливий медійний фон, який, з великого рахунку, є такою собі «паралельною реальністю», яка не має нічого спільного х тим, що відбувається насправді.    

Тому дуже важливо спростовувати російські фейки про «хороше життя» на окупованих територіях.         

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.     

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки