Підтримати

Херсонець Андрій Гриценко, який багато років працював в піар-оточенні Володимира Сальдо виявився громадянином Російської Федерації.

Копію його російського закордонного паспорта знайшли під час обшуків в одному з приміщень, що напряму не повʼязане із Володимиром Сальдо, але належить йому через третіх осіб.

Документ лежав там разом із нотаріальними довіреностями від Гриценка, тож в справжності його сумнівів немає.

З документу стає зрозуміло, що уродженець Краснодарського краю Гриценко отримав паспорт в Одеському консульстві РФ у листопаді 2008 року. Очевидно, що на той момент він мав російський паспорт.

З довіреності ми дізналися, що в 2007 році він отримував тимчасову посвідку на проживання в Україні.

На той момент він мінімум 10 років працював в Україні, мав власні медіа в Херсоні та активно піарив Володимира Сальдо.

Відомо, що в 1980 році він закінчив Казанське суворовське училище, а у 1984 році – Полтавське училище звʼязку. До кінця 90-х він служив в армії, при чому, не зрозуміло, в якій саме.

З травня 1998 року Андрій Гриценко вже працював генеральним директором “Авторадіо Херсон” – популярної FM станції, яка з 2003 року активно піарила Володимира Сальдо, який вперше став мером. У 2004 році Гриценко заснував щоденну газету “Городянин та городянка”, яку продавали в комунальному транспорті. Ціна газети була символічною — 5 копійок.

Андрій Гриценко

В редакції газети працював Євген Білий, який в 2022 році перейшов на бік росіян і очолив окупаційну газету “Наддніпрянська правда”, Дарʼя Морська (Тарабан), яка в 2013-2014 році писала фейкові матеріали про Майдан та його учасників.

Євген Білий і Володимир Сальдо

До речі, в 2004 році редакція теж активно атакувала Майдан та його учасників, розповсюджуючи наративи та темники штабу Віктора Януковича.

Але головним героєм більшості публікацій були Володимир Сальдо та члени його команди. Працівники медіа їх просто обожнювали. З часом газету почали просто фінансувати з бюджету міста. На самого Гриценка Сальдо оформив декілька компаніій, які володіли колишнім комунальним майном, а до складу засновників ТОВ “Радіо-авто” ввів Олександра Холіна. До продажі компанії одній з мережевих станцій, Холін представляв Володимира Сальдо у цьому бізнесі.

Сам Гриценко в період з 2007 по 2010 рік був серед засновників ТОВ “Рімз”, яке займалося вивозом сміття в Херсоні. Очевидно, що Сальдо довірям своєму піарнику.

На виборах Андрій Гриценко постійно працював в штабі Сальдо та Пратії регіонів.

Навесні 2014 року Гриценко оголосив, що закриває друкований орган, хоча вже рік як не жив в Херсоні, а газету видавала Дарʼя Тарабан.

Трохи пізніше було закрито онлайн-видання Kherson PRO, яке з 2010 року очолював Андрій Гриценко. Видання активно вихваляло Володимира Сальдо і херсонську поліцію. Тоді складалося враження, що у херсонських поліціянтів був абонемент на позитивні новини про себе в цих виданнях.

Разом з тим, Гриценко ніколи не приховував своєї проросійськості. Він вміло оперував російськими наративами, лаяв все українське та хвалив Росію і Путіна. До 2014 року це шокувало небагатьох проукраїнських активістів. Після перемоги Майдана Володимир Сальдо вдягнув вишиванку, про що тоді влучно писала Катя Гандзюк.

Але Андрій Гриценко, хоч і був проросійським, вже не міг страждати, адже офіційно пішов з команди Сальдо. У вересні 2013 року він покинув Херсон, перебравшись жити до столиці. Там він працював SMM-консультантом, комунікаційником в Укртелекомі, а у 2015 році несподівано став головредом сайту Вечірній Київ, який належав однойменній комунальній газеті.

У 2020 році Андрій Гриценко пішов з комунального видання і став головним редактором проросійського сайту  Klymenko Time. Проєкт належав колишньому міністрові доходів і зборів України Олександрові Клименку і був максимально проросійьким.

Сайт та його сторінки на інших платформах працював ще 9 місяців тому, мʼяко просуваючи російські наративи. Припинив роботу за цей час він тільки один раз — з 24 по 26 лютого. Майже три дні працівники проросійського видання мовчали, але швидко повернулися в ефір на YouTube і невдовзі запрацював сайт.

31 грудня 2022 року в ефірі востаннє зʼявлявся Андрій Гриценко.

З того моменту громадянин Росій, який 25 років працює в українському медіапросторі почав шукати роботу.

Наразі, за даними наших джерел, Гриценко знаходиться в Києві і не збирається їхати на історичну батьківщину.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки