Підтримати

Завершилося онлайн-голосування, під час якого мешканцям Херсонської територіальної громади було запропоновано обрати нові топоніми в рамках деколонізації та дерусифікації.

Хто голосував

В онлайн-голосуванні взяли участь 3 027 людей. Серед них – 1665 жінок (55%) і 1362 чоловіки (45%). 

Найактивніше голосували люди у віці 26-40 років (40,1% серед всіх учасників). На другому місці за активністю – люди у віці 41-55 років (30,7%). На третьому – люди у віці від 55 років (16,8%). На четвертому – 18-25 років (12,5%).

Які нові назви обрані

Херсонські краєзнавці і громадські діячі виступали за перейменування головної вулиці Херсона – проспекту Ушакова – на честь Джона Говарда – британського лікаря, юриста і філантропа, який допомагав херсонцям під час епідемії чуми, помер від цієї хвороби в 1790 році і похований поблизу Херсона. 

Але, за запропоновані ініціаторами опитування, топоніми на честь Джона Говарда проголосувало небагато людей: за варіант Говардівський – 457 людей (15,1%), Джона Говарда – 170 (5,6%), Говардівська – 155 (5,1%), Говарда – 48 (1,6%), Говардська – 23 (0,8%), проспект Джона Говарда – 21 (0,7%). Також 324 учасника опитування (10,7%) проголосували за перейменування проспекта Ушакова на проспект Волі.

А найбільшу кількість голосів – 1490 (49,2%) – набрала пропозиція перейменувати проспект Ушакова на проспект Незалежності

Вулицю Пестеля 50% учасників опитування (1514 людей) запропонували перейменувати на вулицю Повітряних сил. На другому місці за кількістю голосів – варіант Очаківська. Зовсім невелику кількість голосів набрали інші запропоновані варіанти: Фортечна, Паркова, Катерини Гандзюк, Пестеля, Енергетиків, Поліни Райко.

Під час голосування за новий варіант назви вулиці Пугачова 1177 учасників опитування (38,9%) обрали варіант – Бахмутська. На другому місці з 902 голосами (29,8%) – варіант Трояндова, на третьому – пропозиція назвати вулицю на честь Богдана Бандери – страченого нацистами в 1944 році учасника українського національно-визвольного руху, брата Степана Бандери. Інші варіанти – Пугачова, Гетьманська, Алли Пугачової – набрали дуже невелику кількість голосів.

Ділянку провулку Пугачова від площі Ганнібала до проспекту Ушакова учасники опитування перейменували на провулок Гетьманський. Цей варіант набрав 1971 голос, тобто 65,1%. На другому місті з 884 голосами (29,2%) – варіант Гайдамацький. Також учасникам опитування пропонували проголосувати проти розділення провулку і за варіанти: Трояндовий, Всіхсвятський, Богдана Бандери, Ганнібала. Ці варіанти набрали невелику кількість голосів. 

Найбільш привабливим для учасників опитування варіантом перейменування ділянки провулку Пугачова від проспекта Ушакова до вулиці Кулика став – Чорноморського козацтва. За нього проголосували 1792 учасника опитування, тобто 59,2%. Також пропонувалося перейменувати цю ділянку провулку на: Меморіальний, Гетьманський, Всіхсвятський, Всіх Святих або також проголосувати проти розділення провулку. Ці варіанти не отримали значної підтримки. 

Вулицю Степана Разіна більшість учасників опитування пропонують перейменувати на честь українського гетьмана Івана Мазепи. За це проголосували 1610 людей – 53,2%. На другому місці – пропозиція назвати вулицю на честь херсонської художниці Поліни Райко. Вона набрала 1225 голосів – 40,5%. Інші варіанти набрали дуже невелику кількість голосів: Остапа Вишні, Степана Разіна, Каховська, Тиха.

Провулок Степана Разіна учасники опитування пропонують перейменувати на честь українського письменника Остапа Вишні, який мав дачу в Херсонській області, і саме враження від перебування на Херсонщині лягли в основу одного з найкращих його творів – циклу оповідань “Мисливські усмішки”. На другому місці з 828 голосами (27,4%) – варіант Горіховий. Провулок також пропонували перейменувати на честь Степана Разіна, Поліни Райко та Івана Мазепи. 

Вулицю Льва Толстого більшість учасників опитування (1734 або 57,3%) пропонують перейменувати на честь Романа Набєгова – херсонця, який воював в складі українського добровольчого батальйону “Миротворець” і загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла. На другому місці за кількістю голосів – пропозиція перейменувати вулицю на честь української письменниці Марко Вовчок. Ця пропозиція набрала 1146 голосів – 37,9%. Інші варіанти, які пропонувалися: Караїмська, Льва Толстого і М’ясна. 

Вулицю Молодогвардійську 65,4% учасників опитування (1979 людей) запропонували назвати на честь Андрія Тарчинського – старшого сержанта поліції, загиблого під час російського обстрілу Херсона 19 вересня 2023 року. Тарчинський – брав участь в миротворчій місії під час збройного конфлікту в колишній Югославії, а також – в російсько-українській війні, перебуваючи в складі батальйону “Херсон”. На другому місці – варіант Пластова з 839 голосами – 27,7%. Також пропонувалися варіанти – Горіхова, Молодогвардійська і Айдарівська. 

Для провулку Сибірського  69,9% учасників опитування (2117 людей) обрали новий варіант назви – Сонячний. На другому місці (838 голосів – 27,7%) –  варіант Просвітницький. Також були запропоновані такі варіанти: Пластовий, Сибірський, Унтилівський, Героїв Бузкового парку і Марко Вовчок. 

Найпривабливішим для учасників опитування варіантом перейменування проспекту Адмірала Сенявіна став – Таврійський проспект. За це проголосували 1985 людей (65,6%). На другомі місці з 978 голосами (32,3%) – варіант Національної гвардії України. Проспект також пропонували перейменувати на честь Патрульної поліції, Андрія Тарчинського, Адміряла Сенявіна і Ярослава Мудрого. 

Щодо перейменування вулиці Некрасова, варіанта-лідера за підсумками опитування не виявилося. Майже однакова кількість учасників проголосували за варіанти Скіфська (997 голосів – 32,9%) і Козацька (996 голосів – 32,9%). На третьому місці з невеликим відривом – варіант перейменування на честь Джона Говарда. За нього проголосували 916 людей, тобто, 30,3%. Інші варіанти, які мали дуже невелику підтримку: Степанівська, Північна, Некрасова і Григорія Сковороди. 

Проспект Кутузова 70,6% учасників опитування (2137 людей) запропонували перейменувати на проспект Захисників Херсона. На другому місці – пропозиція перейменувати проспект на Рятувальників. За це проголосували 806 людей (26,6%). Інші варіанти: Кутузова, Козацька, Скіфська, Героїв Рятувальників. 

На честь Руслана Сторчеуса запропонували перейменувати вулицю Кольцова 64,4% учасників опитування (1949 людей). Руслан Сторчеус – херсонець, лейтенант міліції, учасник Євромайдану, перший командир добровольчого батальону “Херсон”. Загинув 25 серпня 2014 року під Іловайськом. На другому місці – варіант назви Юридична, який набрав 938 голосів (31%). Інші запропоновані варіанти: Чорнобаївська, Кольцова, Незламна і Козацька.

Вулицю Комарова 51,8% учасників опитування (1569 людей) хочуть перейменувати на Забалківську. На другому місці – пропозиція назвати вулицю на честь головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Вона набрала 1346 голосів, тобто 44,5%. Інші пропозиції: Мойсея Хасіна, Торгова, Комарова і Тропіних. 

Вулицю Марії Фортус більшість учасників опитування пропонують перейменувати на вулицю Морської піхоти. За цю пропозицію проголосувало 1853 людини (61,2%). На другому місці – пропозиція назвати вулицю на честь Маріуша Заруського – видатного польського громадського діяча, яхтсмена і мандрівника, життя якого було тісно пов’язане з півднем України. Заруський навчався і працював в Одесі і Миколаєві, а після арешту в 30-ті роки 20-го сторіччя провів кілька років у Херсоні і помер у місцевій в’язниці НКВС, похований також у Херсоні. Інші запропоновані варіанти: Вільних матросів, Марії Фортус, Острівська, Дніпровська і 124-ї бригади ТРО.

Варіант перейменування провулку Марії Фортус, який найбільше сподобався учасникам опитування – Піщаний. За нього проголосували 1838 людей (60,7%). На другому місці з 1075 голосами (35,5%) – Ранковий. Інші варіанти: Морської піхоти, Шкіперський, Маріуша Заруського, Поліни Райко і Валентини Крицак.

Вулицю 28-ї армії більшість учасників опитування (1568 людей – 51,8%) пропонує перейменувати на честь 124-ї бригади ТРО. На другому місці – пропозиція назвати вулицю на честь Валентини Крицак – померлої у 2016 році активістки Євромайдану і однієї з найвідоміших учасниць волонтерського руху Херсонщини. За цю пропозицію проголосували 1276 людей (41,2%). Інші запропоновані варіанти: Волонтерська, Медична, Армійська, Лікарняна, Військових медиків. 

Провулок Смоленський згідно з рішенням 46,3% учасників опитування має бути перейменований на честь Владислава Ковальова – херсонського медика, бійця батальйону “Херсон”,  загиблого 29 серпня 2014 року під час боїв під Іловайськом. На другому місці з 874 голосами (28,9%) – варіант Військових медиків. На третьому – Хлібний (707 голосів – 23,4%). Інші запропоновані варіанти: Смоленський, провулок Джавелін, Сухарненський і Голопристанський.

Набережну Генерала О. Федорова більшість учасників опитування (1909 людей – 63,1%) пропонують перейменувати на Героїв Херсона. На другому місці – варіант Дніпровська, який набрав 1069 голосів (35,3%). Інші варіанти: Набережна, Генерала О. Федорова, Генерала Залужного, Арестантка і Адміралтейська. 

Площа Ганнібала, на думку 1646 учасників опитування (54,4%), має називатися площею Незламності. На другому місці з 1265 голосами (41,8%) – пропозиція назвати площу на честь 11 листопада – дня визволення Херсона від російської окупації. Інші варіанти: Ганнібала, Романа Шухевича, Миру, Героїв Херсона і Вітовтова.

Далі буде

Нагадаємо, що голосування, в якому брали участь херсонці, називається “Перелік об’єктів топоніміки на території Херсонської міської  територіальної громади для проведення консультації з громадськістю щодо їхнього  перейменування в рамках  деколонізації та дерусифікації”.

Тобто, цим голосуванням не визначалося остаточно, які нові назви отримають вулиці, площі та інші херсонські топоніми внаслідок деколонізації та дерусифікації.

Та й кількість учасників голосування значно менша, ніж навіть теперішня реальна кількість мешканців Херсона. 

Попереду – дискусії, обговорення. І прийняття остаточних рішень.

Нагадаємо, 27 липня 2023 року набрав чинності Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. 

Відповідно до норм цього Закону, у місцевих рад є 6 місяців, щоб вилучити з публічного простору назви та пам’ятники, присвячені російським імперським діячам та географічним об’єктам країни-агресора. 

Якщо протягом цього строку місцеві ради не виконають норми Закону, такі повноваження перейдуть до голів громад, які повинні їх виконати протягом наступних 3 місяців. Якщо і голови громад не усунуть символіку російської імперської політики, то цю функцію виконають обласні адміністрації протягом наступних 3 місяців.      

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки