Підтримати

Мета російської пропаганди лишається незмінною – підірвати довіру населення до української влади, медиків, армії та міжнародних партнерів. Поширювати свої наративи росіяни продовжують не лише на тимчасово контрольованих ними територіях, а й на уже звільнених. 

Як саме – розглянемо нижче.

Незапланована евакуація 

Володимир Сальдо зі своєю командою всіляко намагаються спростувати факт прийдешнього «жесту доброї волі».

Цього разу вони відхрещуються від наданої Генштабом інформації щодо втечі колаборантів з лівобережних Олешків та Скадовська.

 Що кажуть окупанти

У власному Телеграм-каналі Сальдо розмістив повідомлення, яким начебто спростовує повідомлення Генштабу ЗСУ про втечу колаборантів з міст Олешки і Скадовськ.

Гауляйтер стверджує, що ніякої евакуації немає, а «почекуни» нібито прагнуть «видати бажане за дійсне».

Чому це брехня

В цьому повідомленні Сальдо неприховано бреше про нездатність українців відвойовувати свої території. ЗСУ цього року вже неодноразово спростували це твердження, в тому числі – і на Херсонщині.

Дорікав Сальдо і ЗСУ, які, за його словами «боягузливо через день входили в евакуйований Херсон». А російські військові, виходить, проявили «дива хоробрості», коли на початку березня 2022 року переважна більшість окупантів майже тиждень боялася входити в Херсон. Російські військові частини кілька днів стояли неподалік міста.

 З великого рахунку, кожне притомне військове командування не віддасть наказ основним частинам входити в залишене противником місто без перевірки його території на наявність пасток та інших підготовчих заходів. Скоріше за все, Сальдо це добре знає, але просто не може не брехати. Бо треба щось недобре сказати про ЗСУ, а, крім брехні, нема чого.     

 А щодо того, що «ми, росіяни, нікуди не підемо, хай не сподіваються», то і тут Сальдо бреше. Бо евакуація в Крим і в Росію з окупованого міста Олешки триває з грудня 2022 року. І є відповідні повідомлення окупаційної влади.

Щодо Скадовська, то з міста, можливо, все ж немає централізованої евакуації в тому вигляді, як в Олешках, Голій Пристані чи в Новій Каховці. В скадовських медіа, підконтрольних окупантам, поки що немає повідомлень про централізовану евакуацію з міста.

Чому це важливо

Окупанти розуміють, що план заміщення на Херсонщині українського населення російським провалився. І при цьому на поки що окупованій частині області почав «танути» прошарок лояльного до Росії корінного населення.

Звісно, будь-яка окупація базується більшою мірою на поневоленні і репресіях. Але водночас окупантам потрібен і хоча б невеликий прошарок колаборантів, бо перебувати у стовідсотково нелояльному середовищі гранично некомфортно. Тому росіяни намагаються створити медійний фон, який сприяв би невиникненню у місцевих мешканців, перш за все – лояльних до Росії, бажання втекти.

Але росіяни, як і будь-які окупанти з авторитарної держави, перебільшують значення і вплив пропаганди. Навіть проросійськи налаштовані мешканці українських регіонів – люди, не настільки довірливі, щоб сліпо сприймати на віру окупантські «мантри» «Росія тут назавжди!», «Своїх не кидаємо» та інші. Тому й замислюються про втечу. А дехто напевне вже й готується.

Фейк про обстріл ЗСУ дитячого садочку

Окупанти все намагаються довести, що саме українці причетні до обстрілів цивільної інфраструктури. Більше того, окупанти знайшли «слушне», на їхню думку, пояснення цьому.

Що кажуть окупанти

Кілька медіа, які підтримують агресію Росії проти України і окупацію Херсонщини, розмістили повідомлення з трактовкою нещодавнього обстрілу дитячого садка в Корабельному районі Херсона.

Згідно з цим повідомленням, дитячий садок обстріляли, звісно українці, і зробили вони це задля того, щоб приховати нібито крадіжку бюджетних грошей, начебто виділених на ремонт цього садка.

Автори повідомлення стверджують, що ремонт, згідно з документами, буцімто зроблений під час зимових канікул. Також стверджують, що ніякого ремонту не було. А для того, щоб махінацію не викрили, і був організований обстріл, який фактично знищив дитячий садок.

Чому це брехня

Херсонська міська військова адміністрація названа в повідомленні абревіатурою «ВГА» (рос. – «военно-гражданская администрация»), тобто, так, як росіяни назвали підконтрольну їм «владу» під час окупації міста. Натомість правильно згадується Херсонська ОВА, але її головою названий якийсь «С. Хрань». Наскільки нам відомо, Херсонську обласну військову адміністрацію зараз очолює Олександр Прокудін.

Щодо начебто проведеного в дитсадку ремонту, то пропагандисти, посилаючись на якісь документи, звісно, не приводять їх: не показують скріни і навіть не цитують. Скоріше за все, в дійсності немає ніяких документів, і вони, як і переважна більшість «джерел інформації» російських і колаборантських пропагандистів, існують лише в їх уяві.

Якби це був реальний і дорогий (а інакше навіщо знищувати будівлю, щоб приховати «крадіжку»?) ремонт за бюджетні гроші, відомості про нього неодмінно були б в системі Prozorro. Про цей аспект українських реалій пропагандисти, мабуть, і гадки не мають. Останні на цей час відображені в системі Prozorro відомості про ремонтні роботи, виконані за бюджетні гроші в херсонських дитячих садках, –відомості про капітальний ремонт покрівлі будівлі дитячого ясла-садка № 75. І датуються вони 21 грудня 2021 року. Розташований цей дитсадочок в Дніпровському районі Херсона.

Чому це важливо

Одне з головних завдань пропагандистів – розхитування ситуації всередині країни, стимулювання ворожого ставлення громадян до влади. І в даному випадку був намір скористатися властивим українцям апріорі упередженим ставленням до влади і дійсно наявністю в нашій країні певних проблем, таких, як корупція.

Пропагандисти знали про випадки зловживань з боку українських чиновників, і, користуючись цим, вигадали власну «казочку про невиконаний ремонт» і про «полегшення списання грошей шляхом обстрілу». Але ж при цьому не вивчили «матчастину», тобто, – механізм, за яким в Україні виконуються роботи за бюджетні кошти. І взагалі вдалися до просто позамежної брехні.

Повідомлення пропагандистів про «обстріл укронацистами дитячого садку» просто рясніє проявами елементарного незнання авторами українських реалій. Але водночас це повідомлення – і привид для громадянського суспільства та для ЗМІ замислитися над необхідністю не давати нашій владі жодних поблажок з поправкою на воєнний час. Бо ворог активно використовує наші проблеми, намагаючись таким чином дестабілізувати Україну зсередини.

Фейк про те, що ЗСУ воюють з цивільним населенням

Так звані «застосування високоточної зброї», про які так люблять казати російські окупанти, стали вже в Україні і мемом, і приводом для жартів та їдкої іронії. Росіяни постійно кажуть, що «високоточно» стріляють по українським військовим об’єктам, в той же час звинувачуючи ЗСУ в «обстрілах мирних населених пунктів».

Що кажуть окупанти

Кілька страшних обстрілів Херсона сталися 21 лютого. Снаряди, випущені з РСЗО «Град», влучили в зупинку громадського транспорту в центральній частині міста. Внаслідок цього обстрілу загинули п’ятеро людей і поранені 16.

Також скоєний обстріл мікрорайону Таврійський, внаслідок якого загинула жінка.

Про ці обстріли окупантські медіа-посіпаки розмістили кілька повідомлень. Спочатку – про «обстріл розташування 124-ї бригади територіальної оборони ЗСУ», під час якого начебто загинули «25 солдат і кілька офіцерів».

Потім, коли факт обстрілу зупинки громадського транспорту став загальновідомим, пропагандисти розмістили повідомлення лише з констатацією факту.

А трохи згодом з’явилися повідомлення про те, що обстріл нібито скоєний… звісно, Збройними силами України.

Втім, пропагандисти так роблять зазвичай. Спочатку публікують повідомлення про «знищення українських бойовиків російською високоточною зброєю», потім – про те, що відбулося насправді, але – в формі лише констатації факту. І вже потім – «висновки експертів» про «скоєний ЗСУ обстріл мирного міста».

Повідомлення оформлені так, щоб вони справляли враження «експертних», зокрема, з відмітками на мапах. І відмітки ці, звісно, вказують на те, що вогонь начебто вівся з деокупованої частини Херсонщини.

Чому це брехня

З приводу «обстрілу місця розташування 124-ї бригади територіальної оборони» ми звернулися. До прес-офіцера тактичної групи «Грім» Дмитра Плетенчука.  

«Інформації щодо втрат серед особового складу не надходило», – відповів він.

Стосовно удару по зупинці громадського транспорту, то на одному з відео, знятому на місці трагедії, можна побачити слід від прильоту снаряду від РСЗО. І цей слід вказує на те, що стріляли з напрямку Дніпра, тобто – з лівого берега.

З великою долею впевненості можна казати, що і обстріли Херсона припиняться, як тільки буде визволена частина області, розташована на лівобережжі Дніпра.

Чому це важливо

Звинувачення на адресу ЗСУ в обстрілах мирних населених пунктів – прийом російської пропаганди, який вона застосовує з 2014 року. Тоді українців звинувачували в обстрілах окупованої частини Донбасу. Зараз звинувачують ще й в обстрілах і окупованої, і деокупованої частин Херсонської області.

Пропагандисти, перевертаючи факти «догори дригом», стверджують, що російська армія веде «визвольну війну», а українська – «загарбницьку».

Українців й досі звинувачують в обстрілах Донецька, які, як стверджують самі мешканці міста, ведеться з боку окупованих Макіївки і Горлівки. До цих звинувачень додаються ще й звинувачення в обстрілах Херсона і правобережної частини області.

Звісно, херсонці не вірять в цю пропагандистську маячню, бо часто і самі бачать відльоти снарядів реактивних систем залпового вогню з лівобережної частини області в напрямку правобережної.

Але пропагандисти вперто продовжують створювати певний інформаційний фон, де російська армія – «янголи», а «ЗСУ» – «дияволи».

Власне, інформаційний фронт існує на будь-якій війні, ця – не виключення. І якщо для України «зброя» на цій ділянці фронту – інформування людей в рамках загальноприйнятих журналістських стандартів, то для Росії – брехня і маніпуляції.

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Розвиваємо проект за підтримки