Підтримати

Селище Архангельське Бериславського району називають одним із найбільш проблемних населених пунктів Правобережної Херсонщини. Це велике і дуже поруйноване село, в якому повністю знищено інфраструктуру, ліцей, амбулаторію та багатоповерхівки.

Роботи з відновлення там потроху йдуть, але темпи досить повільні. Місцева влада переконана, що Архангельське треба відбудовувати, аби не допустити відтоку жителів. Кажуть, що вже повернулася половина довоєнного населення.

Команда МОСТ відвідала селище та поспілкувалась  з місцевими та владою про відбудову.

За словами старости Архангельського старостинського округу Олени Компанець, на день вторгнення російських військ у громаді мешкало 2 140 людей. Під час деокупації залишилося лише 117. Нині в громаді проживає 1 200 мешканців.

Але наразі в громаді проблеми з житлом — воно зруйноване.

“В плані відновлення житла ми працюємо, як я вважаю, досить успішно. До нас зараз заходять різні громадські організації, вони визначають потреби людей, вираховують, яка сума потрібна, і допомагають їм фінансово. Потім люди звітують”, — розповіла Олена Компанець.

В рамках програми “єВідновлення” люди в громаді отримують кошти для проведення внутрішніх робіт.

Крім того, з відбудовою допомагає Тернопільська область, за їх підтримки в Архангельському відновили близько 20 будинків.

“До нас приїжджають благодійники, ми намагаємось їх якось комбінувати між собою, щоб одні зробили дахи, одні зробили вікна. Потроху, думаю, до зими ми накриємо всі дахи”, – зазначає начальник Високопільської СВА Костянтин Стародумов.

В будинок однієї з мешканок селища потрапив російській снаряд. Помешкання майже повністю зруйноване, наразі родина відбудовує житло коштом держави.

“Наш будинок зруйнували під час окупації — пряме попадання. Домівка знесена наполовину. Зараз ми потихеньку відбудовуємо, завдяки державі зробили дах, а наразі займаємося штукатуркою”, — поділилася мешканка села Архангельське.

Також у 2022 році в селищі снарядом була повністю зруйнована п’ятиповерхівка. Будинок не підлягає відновленню — будуть зносити. Власники ж квартир мають отримати житлові сертифікати.

“От знаєте, оце проблема… це дуже гарно, що у нас працює проєкт компенсації за зруйноване майно, люди отримують сертифікати й купують собі житло. Але ж ви розумієте, це відтік населення від села”, – Олена Компанець.

Окрім всього, нагальна проблема в Архангельському — відновлення соціальної інфраструктури. Капітального ремонту потребує амбулаторія, яку побудували у 2020 році, наразі вона повністю зруйнована російськими снарядами та не підлягає відбудові.

Також школа, дитячий садок, лікарня — всі ці об’єкти потребують відновлення.

В селищі зруйнований й аграрний ліцей. За словами старости Архангельського округу, відбудова закладу потрібна обов’язково, адже громаді потрібні агрономи.

“Загалом, оскільки просувається розмінування полів, наше сільськогосподарське виробництво відновлюється. Вже більше полів повертається. У нас уже навіть є фермери, які розрахувалися за оренду паїв в цьому році. Я відчуваю покращення”, — поділилася староста.

Не дивлячись на всі обставини, Архангельське потрохи відновлюється. Там починають відкриватися магазини, працюють кафе, а найголовніше — спостерігається тенденція повернення населення.

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки