Аміак став причиною масового замору риби в Дніпро-Бузькому лимані на Херсонщині.
Про це на засіданні регіональної комісії сказав завідувач кафедри водних біоресурсів та акваторії Херсонського державного аграрного університету Павло Кутіщев.
За його словами, виділення шкідливої речовини сталося через природні, а не через техногенні процеси.
«Сірководні, за даними лабораторії не перевищує позначки 1.5. При цьому рівень аміаку на 25 – 30 міліграмів, а поверхневий шар досягав до 38. Тому, зважаючи на сукупність цих факторів, а це низький рівень кисню, висока концентрація аміаку, підвищення температури, високий рівень цвітіння води – це все синергетично спрацювало, посилюючи дію токсичних речовин на рибу», – сказав Кутіщев.
Нагадаємо, понад два мільйони мертвих рибин знайшли 3 листопада на території морського торгового порту, де видобувають пісок. Однією з версій масового замору директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської облдержадміністрації Юрій Попутько називав підривні роботи в піщаному кар’єрі, які призвели до викиду сірководню.