Підтримати

Більшість спеціальностей, за якими провадять підготовку херсонські заклади вищої освіти, дублюються та пересікаються, отже майбутнє майже всіх цих закладів дуже туманне .

Такі дані містить аналітичне дослідження “Мережа державних закладів вищої освіти України: аналіз ефективності та конкурентоспроможності”, підготовлене Національною академією педнаук України.

Так, станом на 2024 рік у Херсонській області існує 6 закладів вищої освіти. Це три університети, одна академія, а також один інститут і один факультет як
відокремлені підрозділи університетів. У середньому, на один заклад припадає 1700 студентів. Всього здобували освіту бакалаврського та магістерського рівнів 10094 студента. У порівнянні із 2022 роком падіння кількості студентів складає 23%.

Через війну, за даними авторів дослідження, на підконтрольній території Херсонської області залишилося 77 % студентів.
Всі ці та інші дані привели аналітиків до невтішних для херсонських ректорів висновків.

Університетська мережа Херсонської області потребує оптимізації. У ній наявні виключно малі і дуже малі ЗВО. Більшість закладів істотно дублюють підготовку, частина закладів утратила свою профільність і перетворилася на багатогалузеві заклади, зумовивши їх надлишок в одному місті

йдеться в дослідженні.

Очевидно, що мова йде про колишні профільні ВНЗ, які в намаганні вижити перетворилися на універсальні. А всі три херсонські університети мали профіль. До 2002 року Херсонський державний університет був педагогічним і його випускники, як і автор, мали в дипломі перед назвою спеціальності букви ПМСО (педагогіка та методика середньої освіти). Наразі в університеті, який став класичним, залишаються педагогічні спеціальності, але кількість їхніх випускників катастрофічно зменшилася. Як і кількість студентів. Наразі там навчається 2733 людини. Це найменша кількість студентів у ХДУ з часів Другої світової війни.

Херсонський державний аграрно-економічний університет, який ще недавно був просто аграрним, має 2415 студентів і є одним з показових прикладів перетворення з вузькоспеціалізованого на багатопрофільний ВНЗ. За останні роки тут зʼявилося багато непрофільних спеціальностей. Поряд із класичними агрономами та геодезистами тут вчать менеджерів спортивної діяльності, юристів та майбутніх держслужбовців. Останніх, до речі, вчать всі три університети. Хоча, класичні “аграрні” спеціальності тут є точно унікальними.

У Херсонському національному технічному університеті навчається всього 1560 студентів. Виш, який колись готував кадри для промислових підприємств області, після смерті останніх, перепрофілювався. Тут зʼявилися потужні кафедри дизайну, міжнародних відносин та інші, до того непрофільні напрямки. Навіть ректоркою вишу колектив обрав професорку кафедри дизайну.

У Херсонській державній морській академії навчається 2415 курсантів, у Херсонському навчально-науковому інституті Миколаївського університету кораблебудування
імені адмірала Макарова – 717, а на Херсонському факультеті Одеського державного університету внутрішніх справ – 261 курсант та студент.

За даними дослідження НАПН, у класичного університету ХДУ понад 40% галузей
знань пересікаються ще 2 херсонськими вишами, які за назвами конкретно профільні. Це однозначно створює надлишок багатогалузевих закладів і призводить до істотного дублювання спеціальностей у місті. Дійсну профілізацію зберігає тільки ХДМА.

“Привертає увагу надмірна багатогалузевість малого ХНТУ, що вказує на велику його внутрішню розпорошеність”

пишуть автори дослідження.

І наводять такий відсоток дублювання спеціальностей закладу в державних ЗВО міста:

1) ХФ ОДУВС (дублюються 100% спеціальностей у державних закладах міста),
2) ХННІ НУК (відповідно 75%),
3) ХНТУ (67%),
4) ХДАЕУ (53%),
5) ХДУ (47%),
6) ХДМА (0%).

Усереднене дублювання спеціальностей закладу у державних ВНЗ Херсона становить 57%.
Усього 5 закладів міста пропонують окремі неповторювані спеціальності: найбільше ХДУ –
20, ХДАЕУ – 14, ХНТУ – 9 спеціальностей, натомість ХННІ НУК – 3, ХДМА – 1 спеціальність. Разом таких спеціальностей 47 (64 %) із 73 спеціальностей (без 7 спеціальностей галузі знань 25. Воєнні науки…), що надаються у Херсоні.

Загалом у державних закладах міста не здійснюється підготовка за 41 спеціальністю 18 галузей знань, зокрема за жодною із спеціальностей галузі знань 11. Математика та статистика.

Водночас багато спеціальностей дублюються, найбільше (4-кратно) – облік і оподаткування; менеджмент; підприємництво та торгівля; (3-кратно) – 7 інших спеціальностей.

Спеціальності унівеситетів, за виключенням ХДМА, істотно дублюються в окремих інших закладах. Наприклад, 100% спеціальностей ХФ ОДУВС та 41% ХНТУ існують у значно більшому ХДУ. Також 41% спеціальностей ХНТУ пропонуються у ХДАЕУ, а 75% ХННІ НУК – у ХНТУ.

Очевидно, що в аналітичному звіті міститься єдине рішення цієї проблеми.

“З огляду на багатогалузевість і профільність, дублювання підготовки, величину і територіальне розташування закладів доцільним є укрупнення ЗВО Херсона, за виключенням ХДМА, яка має унікальні особливості в підготовці фахівців”, – пишуть вони.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки