Підтримати

Хлопчика на ім’я Володимир ми зустріли на одній з вулиць селища Високопілля Бериславського району Херсонської області. Він їхав на велосипеді. Спитали, у якому класі він вчиться і чи хоче, щоб у селищі відновила роботу школа. Хлопчик відповів, що вчиться у п’ятому класі. А щодо школи ми почули категоричну і навіть різку відповідь:   

– Я хочу ходити в школу. Бо вже скучив на онлайні. Нудно сидіти в планшеті цілий день на онлайні тому клятому. Краще ходити в школу.

І Володимир та інші мешканці Високопілля шкільного віку повернуться до навчальних класів. Щоправда, станеться це на початку наступного, 2025-2026 навчального року. Саме тоді Високопільська селищна військова адміністрація планує відкрити місцевий опорний заклад середньої освіти.

Зараз тривають роботи, які, за великим рахунком, – не стільки відновлення старої школи, скільки будівництво нової. Бо під час бойових дій в селищі були зруйновані або сильно пошкоджені усі соціальні та громадські будівлі, а також – більшість житлових будинків.

Комунальний заклад «Високопільський опорний заклад загальної середньої освіти», простіше – опорна школа, теж зазнав значних пошкоджень. Загальний кошторис його відновлення становить 137 млн грн, які виділені з державного бюджету. Додатково будується велике укриття. Кошторис цього будівництва – 87 млн грн, з яких 90% профінансувала держава, 10% – Високопільська територіальна громада.

Поки дозволяє погода, йдуть зовнішні роботи, пізньої осені та взимку робитимуть комунікації та внутрішнє оздоблення.

– Роботи з капітального ремонту нашого закладу освіти розпочалися 22 квітня, – розповідає начальник Високопільської селищної військової адміністрації Костянтин Стародумов. – Як бачите, проведено 80% фасадних робіт, вже накритий дах, вже повністю вставлені вікна. Паралельно з цим розпочались роботи по облаштуванню укриття. Щодо останнього, то воно споруджується з урахуванням нових Державних будівельних стандартів. Тобто, там будуть резервне опалення, а також – резервне електроживлення: на випадок зникнення напруги в мережі є сонячні панелі та дизельний генератор.

Зараз, за словами Костянтина Стародумова, у Високопіллі живуть 240 дітей шкільного віку, ще близько 500 дітей – у селах, розташованих неподалік. У цих селах школи (там, де вони були) зруйновані внаслідок бойових дій, і сьогодні немає сенсу їх відновлювати. Значно кращий варіант – возити дітей на навчання у Високопільську опорну школу, що, скоріше за все, і робитиметься. Тобто, опорний заклад загальної середньої освіти у Викосокопіллі буде завантажений на повну проєктну потужність.

Власне, з розрахунком на це і будується настільки велике і оснащене згідно з усіма вимогами сьогодення укриття.

– Укриття, – розповідає Костянтин Стародумов, – розраховане на розміщення там понад 500 людей: учнів, вчителів та технічних працівників школи. Тому його будівництво настільки дороге. Дешевше, на жаль, не виходить.

Школа після відбудови теж відповідатиме усім сучасним вимогам до закладу освіти, а також стане комфортнішою для вчителів та учнів.

– Конструкція школи, – каже начальник Високопільської селищної військової адміністрації, – буде посилена, особливо – в місцях влучання у будівлю снарядів. Усі роботи, зокрема, монтаж електропроводки, а також спорудження перегородок між приміщеннями, виконуються з урахуванням сьогоднішніх вимог пожежної безпеки. В школі, окрім навчальних класів, вчительської кімнати, інших обов’язкових для школи приміщень, будуть і предметні методичні кабінети.

Стосовно дискусії щодо доцільності масштабних відбудов зараз, коли війна ще триває, Костянтин Стародумов каже, що там, де це дозволяє безпекова ситуація, проводити відбудову треба якомога скоріше. Інакше можна втратити людей.

– Наявність школи і дитячого садочка, – зазначає начальник селищної військової адміністрації,  – одна зі складових налагодження мирного життя, щоб поверталися мешканці, які виїхали. Це – надія на хороше майбутнє. Бо немає сенсу повертатись сюди, коли нема куди влаштувати дитину, коли дитині немає чим зайнятися. Наша школа стане сучасною. Я думаю, стане однією з найкращих в Бериславському районі. Тому що це – один із небагатьох об’єктів, які зараз відбудовуються на такому рівні. Наразі всі мешканці впевнені, що і школи, і садочки мають бути в громаді, і має вже розпочинатися навчальний процес офлайн, щоб діти спілкувалися.

Костянтин Стародумов каже, що, згідно з планом, усі будівельні роботи мають бути завершені у травні 2025 року. Потім педагогічний колектив матиме час для підготовки до першого навчального року в оновленій школі. А у вересні там пролунає перший дзвоник.

Окрім школи, у Високопіллі активно відбудовується житловий фонд. Також є ідея відновити будівлю неіснуючої з 2020 року Високопільської районної адміністрації, але використовувати її за іншим призначенням. Начальник селищної військової адміністрації каже, що в будівлі могла б розміститися амбулаторія.

Є також плани і відновити будівлю Високопільської районної лікарні, зробивши там великий соціальний гуртожиток для вимушених переселенців та людей, яких війна залишила без житла.

Але усе це – плани на майбутнє. А відновлення школи це – сьогодення селища.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки