Фахівцями ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, починаючи з 1 травня 2020 року, проводиться щоденний збір інформації щодо дотримання протиепідемічних заходів при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на ринках області.
На кожному працюючому ринку протягом усього часу ситуацію щоденно моніторять по двоє фахівців Держпродспоживслужби.
Станом на 6 травня в області запрацювали 20 агропродовольчих ринків, з яких 2 працюють лише в неділю, ще 5 розташовані в Херсоні.
Під час збору інформації найбільша кількість зауважень стосується:
- дотримання розрахункової кількості покупців на 10 метрів квадратних торгівельної площі ринку;
- встановленої відстані між робочими місцями продавців;
- забезпечення місць торгівлі захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику.
Наприклад, напередодні були зауваження до деяких торгових місць, які були незабезпечені захисними екранами та порушували відстань між продавцями. Про усі недоліки було повідомлено керівництву ринку.
За словами директора Центрального ринку Олександра Самойленка, усі зауваження виправляються. Також, адміністрація закупила захисні маски для підприємців з фірмовою емблемою ринку, для представників ГУ Держпродспоживслужби, які моніторять ситуацію на ринку, закупили спеціальні пов’язки, за якими підприємці зможуть їх ідентифікувати. Проблемою ще є безвідповідальне ставлення самих покупців – на територію ринку вони заходять у масках і одразу їх знімають.