Учасники фестивалю «Чумацький шлях», а це – 30 українських та кримськотатарських діячів культури, блогерів та журналістів 7 днів долають історичний маршрут від Києва до Криму, яким свого часу їздили чумаки за сіллю. Каховка на Херсонщині – п’яте місто, де зупинився арт-караван. Шостий камінь – на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.
Показати нерозривність України і Криму – основна мета проєкту «Чумацький шлях», розповідає Суспільне Херсон його координаторка Феріде Куртмамедова.
“Ми вже були у Києві, пам’ятний знак там стоїть, у Світлогірську, у Нікополі, у Бериславі. Сьогодні ми у Каховці, п’ятий камінь вже тут стоїть. Завтра зранку ми будемо на КПВВ «Каланчак». Встановимо там шостий і маю надію не останній. Маю надію, що після деокупації Криму, ми продовжимо цей шлях і буде встановлений 7 камінь”, – каже Феріде Куртмамедова.
“Чумацький шлях” – одна з семи ініціатив проєкту про культуру Криму і кримських татар «Шлях/Yol», говорить Світлана Ляховець.
“Цей проєкт є найбільшим за час Незалежності України, як мінімум, а то і взагалі за всю історію України, присвячений кримськотатарській культурі. Він об’єднує портфель із семи великих ініціатив. «Чумацький шлях» – це перша ініціатива, яку ми презентували на широкий загал. Вона об’єднує пів України, а в інформаційному полі всю Україну завдяки відродженню чумацького шляху, прокладанню нового туристичного маршруту «Чумацький шлях» від Києва до Криму”, – говорить Світлана Ляховець.
У кожному місті, де зупиняється арт-караван «Чумацький шлях», встановлюють пам’ятник, який поєднує міста, каже керівник проєкту Рустем Скибін.
“Така ініціатива – це певна реконструкція сучасна з проїздом цими місцями з тією ж культурною програмою, з тими ж обмінами, як робили наші предки. Це – така певна артерія, яка пов’язує Україну. Ми встановлюємо пам’ятні знаки. Це – символ, який показує зв’язок між цими містами, розказує про проєкт. Це як питання, відповіді на які ми маємо шукати у нашій спільній історії”, – говорить Рустем.
У рамках проєкту проходить фестиваль талантів. Охочі можуть навчитися робити ляльок, створити малюнок хною чи спробувати каву, зварену на піску. Готує її Асан Буджуров. Це, розказує чоловік, – традиційний напій кримських татар. Асан – власник мережі закладів харчування у Києві. Говорить, для клієнтів готують автентичні кримськотатарські страви.
“Я зіткнувся з таким моментом, що багато людей на материковій частині України не знають, хто такі кримські татари. Є багато різних стереотипів і тому, щоб допомагати розвінчувати це, треба знайомити зі своєю культурою, а кухня – це така частина культури, де люди можуть всіма органами відчути це, на дотик, на смак, на вигляд і це круто”, – каже Асан Буджуров.