Підтримати

11 червня мережу сколихнуло відео, на якому невідома жінка вийшла на вцілілу частину Антонівського мосту з боку тимчасово окупованих Олешок на лівобережжі Херсонщини. 

Відео з’явилося в анонімному місцевому Telegram-каналі, який не раз публікував “зливи” від СБУ та військових. 

Жінку помітив оператор українського дрона, якому вона показала свій паспорт. Дрон провів її до позицій ЗСУ на лівому березі, після чого військові на човні переправили жінку на підконтрольну Україні територію.

За словами молодшого сержанта Сил оборони Херсона з позивним “Макс”, жінка є громадянкою України, яка після проживання у Росії вирішила повернутися додому.

“Це жінка 73-го року народження. Вона прямувала в сторону правого берега. Вона йшла, пройшла весь шлях, ніхто її не виходив затримувати, так як це було небезпечно. Коли вона почула, що її супроводжує дрон, вона дістала свій паспорт громадянки України і показала на камеру, що вона українка і хоче додому. Дрон почав її супроводжувати в напрямку, де є укриття, де нічого не загрожувало здоров’ю і життю жінки. Хлопці вибігли, забрали її в укриття і чекали подальших команд на евакуацію цієї жінки”, – розповів військовий.

Як кажуть військовослужбовці, зі слів жінки, на початку війни вона виїхала до Росії. Декілька разів переїжджала та все ж вирішила повернутися до України.  

З російського міста Бєлгород жінка дісталась Джанкоя, потім вирушила до Скадовська та Раденська. З Раденська до Олешок її підвезли російські військові. Переночувавши в Олешках, вона пішки дійшла до Антонівського мосту.

Українські військові кажуть, що за словами жінки, жодних перепон на шляху від Олешок до мосту з боку представників армії РФ не було.

Також як розповів командир операції, жінка не знала, що Антонівський міст зруйновано, тому вона так впевнено йшла до нього.

Загалом, за словами військових, операція з евакуації жінки тривала близько шести годин та була небезпечною як для неї самої, так і для бійців Сил оборони, адже у будь-який момент ворог міг завдати удару.

Зараз жінка, ім’я якої не повідомляють, перебуває в безпеці. Вона почувається добре.

“Це унікальний випадок. Унікальний тим, що люди не дивлячись на всі ризики і страх долають такий шлях, щоб повернутися додому”, – розповів військовий.

За словами бійця Сил оборони, теоретично, шлях, який пройшла жінка, можуть повторити й інші мешканці тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, проте – це “лотерея”.

Армія РФ підірвала Антонівський міст уранці 10 листопада 2022 року. Це було зроблено після виведення військ з правобережжя Херсонщини. Російські військові, які ще залишалися на правобережжі, покидали Херсон пішки по понтонній переправі. Її було збудовано з викрадених барж влітку 2022 року. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки