Підтримати

Ризикуючи життям, під постійною загрозою опинитися під ворожим вогнем, перебуваючи там, де російських військових можна було роздивитися неозброєним оком.

В таких умовах херсонські волонтери рятували книжки з тих розташованих у місті бібліотек, будівлі яких внаслідок окупантських обстрілів пошкоджені настільки, що зберігати там літературу неможна.

Врятовані книжки.

Кожна така рятувальна операція за рівнем підготовки, складністю і багаторівневістю, можливо, не дуже поступалася військовій операції. Були чітко розподілені функції. Хтось спостерігав за активністю ворога: за його пересуваннями на лівому березі Дніпра, за наявністю в небі розвідувальних безпілотників тощо. Хтось відповідав за логістику і транспортне забезпечення. Хтось – за безпосередньо збір книжок.

Спочатку був намір якось сортувати літературу на місці, бо хотілося врятувати насамперед найцінніше: раритетні, унікальні видання, бібліографічні рідкості. Але дуже швидко прийшло розуміння, що треба якомога швидше вивозити усе, що тільки можна вивезти, а вже потім на більш безпечних локаціях сортувати.

Евакуаційні місії неодноразово переривалися через обстріли, які починалися несподівано і змушували волонтерів якомога швидше залишати пошкоджені будівлі і шукати на місцевості щось, придатне, щоби укритися від ворожих снарядів.

Іноді місії доводилося скасовувати, коли волонтери вже були готові увійти до будівель і евакуювати звідти чергову партію книжок. Але спостерігачі помічали активність російських військових на лівому березі Дніпра або помічали ворожі безпілотники в небі. І в даному випадку йшлося не тільки про безпеку людей, а й про те, що ворог, побачивши активність в будівлі, може вдарити по ній. Тоді могло дійти навіть до того, що евакуювати буде і нікому і нема чого.

На щастя, попри величезний ризик та колосальну фізичну і нервову напругу, вдалося зробити усе заплановане.        

Книги, врятовані волонтерами з тих розташованих в місті бібліотек, які зазнали сильних пошкоджень внаслідок окупантських обстрілів, відтепер скрасять перебування мешканців Херсона в сховищах. А найбільш цінні екземпляри будуть передані на зберігання до Миколаєва.

За словами координаторки проєкту BookShelter Марини Чижової, літературу вже передають для облаштування міні-бібліотек в укриттях.

Проєкт створений для поліпшення психічного стану мешканців міста. Книжки допомагають і відволіктися від нашої нелегкої буденності, і збагачують внутрішній світ. Книга може бути для людини свого роду ментальним і духовним укриттям від того, що відбувається в місті. Цей проєкт був створений групою ініціативної молоді, на триденному навчанні в Одесі, від Міжнародного Республіканського інституту IRI. В реалізації проєкту молоді допомагає ХОВА та ХМВА. Закликаю небайдужу молодь міста, приєднуватись до нашої команди.

каже Марина Чижова.

До речі, Марина – не херсонка. Вона приїхала з Київщини, щоб допомагати прифронтовому місту. Мріє реалізувати подібний проєкт і на лівобережній частині Херсонщини після її визволення від російської окупації. Сподівається, що це відбудеться в осяжному майбутньому.

Марина Чижова розповідає, що книжки для херсонських укрить передаються не тільки з фондів пошкоджених бібліотек. Частину літератури передає громадська організація Pen Сlub. Добірки формуються з україномовної літератури.

Також, – каже пані Марина, – в рамках проекту реалізується акція «Російською книгою – по російському окупанту». Ми збираємо російськомовні книжки, здаємо їх на переробку, а виручені кошти донатимо на ЗСУ.

Як розповів начальник Управління цивільного захисту населення Херсонської міської військової адміністрації (ХМВА) Сергій Тарасенко, транспорт і людей для виконання робіт надає ХМВА. За його словами, кількість врятованих з бібліотек книжок, обчислюється тисячами примірників.

Коли до нас, – сказав Тарасенко, – звернулися з пропозицією підтримати таку громадську ініціативу, ми одразу погодилися, бо це – дійсно дуже корисний проєкт і дуже потрібний зараз херсонцям. До речі, ХМВА дуже тісно співпрацює з громадськістю, і це – не перша і, впевнений, далеко не остання громадська ініціатива, реалізувати яку ми допомагаємо. Книжки розподіляються по сховищам залежно від побажань та потреб мешканців. Якщо сховищем користуються сім’ї з дітьми, і там є дитячі куточки, то обов’язково завозяться книжки і для дітей, і для дорослих. Туди, де живуть лише дорослі, завозиться література для цієї вікової групи.

Переміщувати книги допомагають і херсонські волонтери. Як розповів один з них, Андрій Андрющенко, придатні для використання стелажі і книжки волонтери вже перемістили у безпечні локації, звідки розподіляють по укриттям.

Бібліотеки, звідки ми забрали книжки та стелажі, розташовані в небезпечних місцях. Тому усе робилося швидко. А після переміщення на безпечні локації книжки перебиратимуть, сортуватимуть, і таким чином формуватимуться добірки для укрить,

розповів волонтер.

Деякі херсонські укриття вже отримали такі міні-бібліотечки.

Це – дуже цінне поповнення, – каже голова одного з херсонських будинкових комітетів Ірина Смуріна, – Ми самотужки зробили в нашому укритті невеличку бібліотеку. Але все вже перечитали. В будинку є люди, у яких немає ані інтернету, ані телевізору. Для них теж потрібно дозвілля. Тому читачі для отриманих книжок знайдуться. Особисто мені подобається історична література, створена на основі документів. Але у нас є люди з різними смаками і вподобаннями. Тому дуже добре, що ми отримали різноманітну добірку.

Голова одного з херсонських ОСББ Олег Турчинський каже, що отримані книжки користуються дуже великим попитом у дітей.

У нас в укритті, – каже він, – обладнана дитяча кімната. Коли у разі потреби люди спускається в укриття, то діти в тій кімнаті іноді можуть так захопитися грою, що вчиняють галас. Але ми ставимося до цього з розумінням, бо усвідомлюємо: зараз в Херсоні дітям просто немає де гратися, спілкуватися. Словом, у них дуже мало можливостей бути дітьми. Щодо книжок, то їх залюбки читають діти шкільного віку. А іноді – і розповідають про прочитане молодшим дітям. Я був свідком, як одна дівчинка так розповідала іншим дітям про книжку «Мрія про Антарктиду» Маркіяна Прохасько. І діти з величезною цікавістю слухали цю розповідь.

Зараз добірки книжок вже отримали одинадцять херсонських сховищ. Ще в таку ж кількість сховищ вже доставлені стелажі, а найближчим часом будуть завезені книжки. Згодом отримають книжки й інші укриття.   

Нагадаємо, найбільше від обстрілів, скоєних російськими військовими, постраждали Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара. Вона зазнала кілька обстрілів, наймасштабнішим з яких був той, що стався в ніч з 11 на 12 листопада 2023 року. Тоді у будівлю бібліотеки була скерована авіаційна ракета, яку, ймовірно, випустили з літака СУ-35. Внаслідок удару в бібліотеці зайнялась пожежа, яка знищила частину будівлі.

Також в листопаді 2023 року внаслідок окупантського обстрілу була сильно пошкоджена будівля Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

В’ячеслав Гусаков, Олена Гнітецька

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки