Мінестроне, овочева паелья з куркумою, кебаб з сиром, а на завершення ще й чай масала, як усе це готувати почали вивчати шкільні кухарі. Для цього розбирають на елементи страви з меню кухаря Євгена Клопотенка, яке наразі впроваджують у школах. Перший етап таких навчань йде на Херсонщині.
За приготуванням модних страв спостерігала кореспондентка ТСН Олена Ваніна.
40 шкільних кухарів з кількох районів Херсонщини за два дні мають опанувати тонкощі приготування невідомих страв. Наталя з Новорайської школи хоче дізнатися про новий чай. Її колега – про спеції. «Пропорції спецій, як правильно ними користуватися. У нас немає постачальника сухого часнику, як сухий часник перевести в звичайний», – цікавиться кухарка.
Після теорії беруться до практики, бо за два дні мають приготувати 12 страв. Навчаються в лабораторії одного з херсонських училищ. На підхваті – студенти-кухарі, вони начистили овочі і з цікавістю спостерігають за процесом. Навчання проводять кухарі з команди Євгена Клопотенка. Кажуть, розбирають страви, які викликали найбільше критики. Мета нового меню – змінити харчові звички дітей і привчити їх до корисної їжі народів світу. «Потрібно розвивати смак людей, дітей і привчати їх до того смаку, надавати бажання змінюватись. За рахунок їжі в тому числі», – переконує фуд-продюсер проєкту “Діємо для здоров’я» Ірина Рудневська.
«Здебільшого йдеться про сіль, цукор, також про використання спецій. Наше основне завдання зараз – сформувати нові звички», – каже менеджер проєкту “Культфуд Євгена Клопотенка” Ярослав Малий.
Новини Херсонської області: школи в регіоні перейдуть на нове харчування від Клопотенка
Але, привчити дітей до нового меню буде не так просто, міркують кухарі. Сам процес приготування нових страв з одного боку ускладнився, з іншого спростився. Наприклад, кебаб з сиром ліпити довше, ніж котлети. Але пекти легше, ніж смажити. Окреме питання – приправи, їх у новому меню багато, а деякі бачать вперше. Саме приправи розкриють смак продуктів у стравах, якщо там буде мало солі, кажуть інструктори. У перерві куштують приготовану китайську печеню зі свининою. А ось і чай масала, виявилось, це майже те саме, що чай з молоком, тільки зі спеціями – вірять кухарі, що діти питимуть.
Наступними після Херсонської області стануть Полтавщина, Рівненщина, Львівщина та Дніпропетровщина