Підтримати

Відновлення населених пунктів Херсонщини триває кожного дня і, окрім того, що поступово відбудовується житло та соціальна інфраструктура у селищі Нововоронцовка приводять до ладу місцеву паркову зону та рятують підземну степову річку, вода з якої тепер є надзвичайно ціною.

Невелику річку нам показує начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький. Назва річки достеменно невідома, проте, ймовірно, саме вона є на старовинних картах.

«Я не знаю, що це за річка. Я вірю, що це старовинна козацька річка Тернівка, яка є ще на картах 17-18 століття і навіть на карті Гійома Левассера де Боплана (військовий інженер-фортифікатор та картограф, який створив перший варіант генеральної карти України, – МОСТ). Вона більше виглядає як якийсь потічок, а не річка, але ми відновили хоча б її вихід, бо вона виходила в іншу сторону. Зараз їй легше витікати, і вона наповнює наше паркове озеро», – розповідає Андрій Селецький.

Наразі у місцевої влади є конкретні плани щодо облаштування зелених зон на території Нововоронцовки, які не бояться навіть того, що російські дрони щодня спостерігають за селищем.

«Я думаю, буде гарно. Альтанка буде. І навіть хотіли зробити гойдалку над річкою, як на різних океанських курортах. Ми тут ще це все вигребемо, переоремо плугом, щоб дістати коріння. І буде гарна зона відпочинку під деревами. Дрони бачить нас не будуть. Віримо, що має бути гарно», – розповідає про плани Селецький.

За словами начальника СВА, ця річка є унікальною, адже вона утворена з підземних вод. Завдяки цьому вода тут приємна на смак і чиста, хоча пити зараз її не можна, бо річка ще недоочищена.

«Багато муляки, багато сірководню, багато органічних решток. І коли ми її дочистимо, вона буде повноводнішою. У мене програма максимум: я хочу, щоб з річки можна було на байдарці зійти в озеро. І плюс, вже зараз риба заходить сюди на мілководдя. Вже зараз – це природне нерестилище. Коли вона буде глибшою, звісно, риба зможе заходити далі. І це, відповідно, класно для розведення риб і для флори та фауни річки. Думаю, буде круто», – каже Андрій Селецький.

Окрім того, що відновлена річна може стати зоною відпочинку та місцем нересту риби вона є альтернативним джерелом технічної води, адже після підриву Каховської ГЕС та зникнення Каховського водосховища у Нововоронцовці зміліло більшість свердловин і колодязів. Через це система водопостачання практично перестала функціонувати та селище залишилось без доступу до води, але про це ми розповімо згодом.

Андрій Селецький каже, що до прибирання вулиць місцеві долучалися неохоче, а от на толоку з розчищення річки, саме так Селецький називає спільні роботи, приходить вже більше людей.

«Дуже тішить, що коли я “кидаю клич” на толоку по річці приходить багато людей. Там двадцять людей, які не пов’язані з державними службами», – розповідає начальник СВА, ведучи нас до наступної локації.

Ми дійшли до мосту, який пролягає над струмком у нововоронцовському парку. За словами Селецького, саме з розчищення струмка під цим мостом і розпочалось відновлення паркової зони.

«І, власне, цей міст, він дуже страшний. Бачите, він вже аварійний. І в мене в планах його повністю демонтувати і зробити адекватний гарний місточок. Як символ нового парку. Нового якогось етапу. В нас була перша толока десь місяць тому. Оце все було в пляшках. Зараз, бачите, вже поприбирали і хоч не так страшно. У мене є така фраза, яку я придумав, коли мене призначили: «Ми можемо бути бідні, але ми маємо бути чисті», – каже начальник Нововоронцовської СВА.

Йдучи далі річкою Андрій Селецький показує ще одну ділянку, яку планують розширити та заглибити. Мул, що залишиться після розширення річки вже знайшов своє призначення – його заберуть місцеві фермери, адже його можна використати як добрива.

«Я хочу ці намиви прибрати. Фермери сказали, що заберуть його самі.  Для нас – це простір для води. Тут і глибина і ширина річки буде прийнятна», – розповідає Селецький.

Також, за його словами, нещодавно у цього парку з’явився умовний директор, який займається ландшафтним дизайном та створює концепцію парку.

Зараз парк вже має готовий проєкт облаштування території, який розробили за підтримки програми “USAID DOBRE”, проте реалізовувати його планують вже після завершення війни.

«Щоб зараз підтримувати парк, в плані, де які насадження, де які квіти, де покосить, де залишити – для цього найнята спеціальна людина, яка буде це все регулювати», – пояснює начальник СВА.

Також у Нововоронцовці є лісник – Олексій Пелих. Він долучався і до організації зелених насаджень на території парку, а всі інші роботи з розчищення та прибирання виконували місцеві мешканці, які мали бажання доєднатися до створення гарної паркової зони.

Зараз квіти висаджують і доглядають небайдужі місцеві мешканці. За словами Андрія, вони дуже завзяті і підходять до роботи із душею.

Зусиль було докладено дійсно дуже багато і зараз Селецького непокоїть те, аби прибрані території знову не почали захаращувати сміттям та відходами.

«Дуже велика площа і дуже багато треба ресурсів для того, щоб прибрати. Ми близько десяти прицепів сміття вивезли. Щоб підтримувати чистоту, менше треба ресурсів, тому дуже віримо в людей, дуже віримо»

Далі ми йдемо до старого мікрорайону Нововоронцовки, який заселявся найпершим у селищі. Будинки в цьому мікрорайоні стоять на березі річки, ділянку якого нещодавно розчищали місцеві мешканці, проте є багато роботи, яку без допомоги спецтехніки зробити дуже складно.

«Ось навіть видно цей півострів (показує ділянку землі, яку з обох сторін омиває потічок, – МОСТ). Це намите. Його також треба вигорнути. Для цього треба екскаватор з довгою стрілою. У нас нема такого. Будем просити, можливо, область допоможе. І власне тепер тут гарно. Ну, краще ніж було», – показує Андрій Селецький.

На питання чи не вважають місцеві такі “ініціативи чистоти” якимось дивацтвом Селецький киває.

За його словами, деякі мешканці не звертають уваги на докладені зусилля та вже зроблену роботу і продовжують виносити своє сміття та траву на берег річки, аргументуючи це тим, що вони нібито укріплюють берег.

«Це вже йде в юрисдикцію кодексу про адміністративні правопорушення. Наш інспектор з благоустрою приходить і дає попередження. 10 днів, щоб це прибрати. Але люди цього не розуміють. Кажуть, війна. Не на часі. Війна, а я буду прибирати, а вдруг дрон», – розповідає начальник СВА.

Згодом ми доходимо до одного з найстаріших мостів, який зберігся у Нововоронцовці – міст на вулиці Чумацькій. За словами Андрія Селецького, міст побудовано у 19 столітті. Саме цією дорогою проходив основний шлях на Херсон, так званий Катерининський тракт. Територія навколо мосту також була нещодавно розчищена, проте у планах Селецького ще більше прибрати кущі довкола, аби міст було повністю видно.

Останньою локацією, на якій закінчилась наша прогулянка Нововоронцовкою, став сторічний колодязь, а за словами Андрія Селецького, можливо і двохсотрічний.

Після руйнування Каховської ГЕС та зміління водосховища у Нововоронцовці почали шукати колодязі, у яких лишилась вода. Одним з таких став цей старовинний колодязь, тож спільно з благодійниками та небайдужими місцевими було прийнято рішення розчистити його та облаштувати на ньому помпу.

«Пити таку воду не можна, бо вона технічна, проте люди п’ють, бо звикли. Таких місць у нас десять. З бюджету на них не витрачено жодної копійки. Тепер люди безкоштовно мають гарну воду. Мають де посидіти, заховатися від дощу, від спеки», – розповів начальник Нововоронцовської СВА.

Над матеріалом працювали: Сергій Нікітенко, Маргарита Доценко. Дизайн: Юлія Терещук

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністюГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ”і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки