Підтримати

В Україні є загальновідомі символи стійкості на кшталт знаменитої настінної кухонної шафи з Бородянки, а є не менш цікаві локальні символи. 

Один із таких – люстра у великій залі Будинку культури (БК) у селі Давидів Брід, розташованому у Великоолександрівській селищній громаді Бериславського району Херсонської області.

В. о. старости села Давидів Брід Віктор Сокиряк розповідає, що у мирні часи під час заходів у місцевому БК люди не хотіли сідати в центральній частині глядацької зали, бо побоювалися, що на них впаде велика люстра. Але прикріплений до стелі освітлювальний прилад не тільки справно служив у мирні часи, а й навіть втримався, коли на території села тривали запеклі бої, а російські окупанти перетворили місцевий клуб на великий опорний пункт.

Люстра дійсно величезна

Окупація і бої за визволення

Російські війська окупували село Давидів Брід у ніч з 12 на 13 березня 2022 року. Відомим на всю Україну та навіть за її межами село стало 17 травня, коли неподалік нього російські військові обстріляли колону цивільних автомобілів, внаслідок чого загинули щонайменше три людини.

А 27 травня 2022 року українські війська розпочали на території Херсонської області контрнаступ саме в районі Давидового Броду. І село на кілька місяців опинилося на лінії фронту.

У ніч з 27 на 28 травня українські військові, на чолі з 5-ю танковою бригадою за підтримки батареї американських гаубиць M777 форсували річку Інгулець, на березі якої розташоване село. Окупанти були вибиті з села 31 травня. Почалися важкі бої, які тривали п’ять місяців.

– Село зазнавало дуже серйозних обстрілів, – розповідає Віктор Сокиряк. – Спочатку українські війська вибивали з села окупантів. Потім стріляли по селу росіяни, коли тут були позиції наших військ.    

Остаточно село Давидів Брід повернуто під контроль України 4 жовтня 2022 року бійцями 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.

Після деокупації

За словами Віктора Сокиряка, російські окупанти замінували близько 90% території села. Зараз розмінування вже практично закінчене.

У селі пошкоджені 260 будинків, зруйновані або майже зруйновані будівлі сільської ради, амбулаторії, школи, дитячого садка, будинку культури.

– Дуже великою проблемою для села, – розповідає в. о. старости, – було пошкодження водопровідної мережі. Вона у нас – стара – збудована ще у 60-ті роки XX сторіччя. Труби – чавунні. А чавун – не дуже міцний матеріал, від механічного впливу він тріскається.

Зараз система водопостачання в Давидовому Броді відновлюється. Так, у березні встановили нову водонапірну вежу замість зруйнованої окупантами.

Щоправда, мешканці села скаржаться в. о. старости, що з водою досі – перебої, а коли відновлюють її подачу, то доводиться чекати, поки зійде брудна вода і піде чиста.

– Водопровід – старий, – каже у відповідь на такі скарги Віктор Сокиряк, – будемо міняти. До того ж є перебої з подачею електрики внаслідок обстрілів, тому й немає можливості подавати воду постійно.

Спочатку – житло, амбулаторія і дитячий майданчик

У Давидовому Броді зруйновано або пошкоджено чимало житлових будинків. Також потребують відновлення будівлі сільської ради, клубу, школи, дитячого садка і амбулаторії.

– В першочергових планах, – каже в. о. старости, – відновлення житла. Також найближчим часом збудуємо дитячий майданчик, бо у ньому є потреба. Відбудовується амбулаторія: вже розчищене місце, де була зруйнована будівля, викопаний котлован, заливається фундамент. Сподіваюся, до кінця року амбулаторія буде запущена в роботу. Є проєкт відновлення школи. Вартість цих робіт – 220 мільйонів гривень. Хочемо зробити велику опорну школу на 300 учнів, щоб там мали можливість навчатися і діти з сусідніх сіл. Бо наявність хорошої школи – це ознака перспективності території. Буде школа, значить, будуть у селі діти, молодь, село житиме.

Віктор Сокиряк припускає, що загальна вартість відновлювальних робіт в селі – понад мільярд гривень. Але поки що невідомо, коли в Давидовому Броді відновлять школу та інші об’єкти. Зараз відновлюються і ремонтуються житлові будинки.

В рамках державної програми «Пліч-о-пліч» Івано-Франківська область допомогла відновити 13 сильно пошкоджених будинків: відремонтовані дахи, встановлені вікна та двері. Благодійні організації допомогли відремонтувати близько ста будинків, на черзі – ще близько тридцяти.

Також благодійники надають мешканцям Давидового Броду матеріали для ремонту житла.

– Благодійна організація «Карітас» надала 700 листів шиферу і спеціальні покрівельні цвяхи, – розповідає в. о. старости. – Це життєво важливо, бо будинки з пошкодженою покрівлею дуже швидко стають непридатними для проживання там.

Крім того, 126 мешканців села подали заявки на участь у програмі єВідновлення. Отримавши гроші, вони будуть ремонтувати свої оселі. Хтось вже відновлює їх за власні гроші.

– Ми відремонтували будинок за власні гроші, – розповідає мешканець села Василь Старостенко. – Отримали пенсію за сім місяців (під час окупації та бойових дій виплат не було) і відновили частину вікон, які були вибиті внаслідок обстрілів. А частково нам відновили вікна івано-франківці за програмою «Пліч-о-пліч», за що ми їм дуже вдячні.

Зараз в сели Давидів Брід живуть 645 людей. Це – 580 корінних мешканців і 65 вимушених переселенців. До повномасштабного російського вторгнення в Україну населення Давидового Броду становило 960 людей. Під час окупації і бойових дій в селі залишалися лише 50 мешканців.         

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністюГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ”і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки