Підтримати

Громадяни США, Чилі, Франції, Алжиру, Ботсвани і Кенії перебувають на окупованій Росією частині Херсонської області як «міжнародні спостерігачі» на виборах президента РФ, проведення яких на загарбаних українських територіях є незаконним з точки зору законодавства України та міжнародних норм.

Зустріч “міжнародних спостерігачів” з керівником окупаційної адміністрації Херсонської області Володимиром Сальдо.

Як і під час псевдореферендуму 2022 року і виборів в окупантські органи місцевої влади 2023 року, російські загарбники привезли «міжнародних спостерігачів» з двох категорій. Перша: люди лівих політичних поглядів, у світоглядній матриці яких Росія – еталон демократичності та справедливості. Друга – маловідомі люди, які, скоріше за все, скористалися можливістю заробити. До останньої належать громадяни Ботсвани і Конго. До першої – представники США, Франції, Чилі і Алжиру.

Спільне у всіх цих «спостерігачів» одне: нічого не відомо про те, які організації ці люди представляють, хто уповноважив їх на спостереження за виборами. Тобто, виходить, що «спостерігачі» представляють самих себе, що суперечить міжнародним правовим нормам, які регламентують спостереження за виборами.

Найвідоміші серед цих «міжнародних спостерігачів» – американець Деніель Ковалік і француз Крістіан Роль.

Деніель Ковалік – американський журналіст, громадсько-політичний активіст, юрист у галузі прав людини та трудових прав. Активно публікувався в журналі CounterPunch та газеті «Хаффінгтон пост», виступав на каналі Telesur. Викладає предмет «Міжнародні права людини» на юридичному факультеті університету Пітсбурга. Ковалік має дві спеціалізації – Латинська Америка і Росія. Зокрема, за інформацією з відкритих джерел, він був палким прихильником венесуельського диктаторського режиму Уго Чавеса, а зараз підтримує режим Мадуро.

Ден Ковалік (третій ліворуч) під час прослуховування гімну РФ.

Американець давно і сильно симпатизує Росії. У 2017 році він разом з іншим американським журналістом Девідом Телботом, який також відомий в США як прихильник і пропагандист конспірологічних теорій, видав книгу «Змова з метою зробити Росію цапом-відбувайлом. Як ЦРУ та «Глибинна держава» змовилися очорнити Росію».

Також Деніель Ковалік пише для російських медіа. Так, його статті антиукраїнського толку можна знайти на сайті прокремлівського медіа RT, яке просуває ідеї «руського миру» за межами РФ.  

Незаконне з точки зору українського законодавства та міжнародних норм проведення на окупованій Херсонщині російських президентських виборів американський «міжнародний спостерігач» оцінив як прозоре.  

Я дуже радий бути присутнім тут, на Херсонщині. На тій ділянці, де я був, я бачив ознаки прозорості виборів,

такий його коментар цитують місцеві прокремлівські медіа.

Французький «міжнародний спостерігач» Крістіан Роль пішов шляхом вихваляння російських окупантів ще далі.  

Я приїхав із Франції для того, щоб спостерігати за ходом голосування. Ми завітали до двох виборчих дільниць, на яких голосували близько 150 осіб… У мене склалося враження, що люди щасливі, для них голосування – це вибір вільної та незалежної країни… І, на мою думку, тут більше демократії, ніж зараз у Франції. Люди щасливі, начебто для них це все – якийсь новий вид свободи,

сказав він про вибори які російські окупанти проводять на території іншої держави, військове вторгнення до якої і війну проти якої засудила зокрема і Франція.

Висловлювання усіх «міжнародних спостерігачів», які відвідали Херсонщину, не мають нічого спільного з етикою спостереження за виборами і правилами поведінки під час цієї роботи. Але представник Франції перевершив колег в цьому «мистецтві», сказавши:

Я бачив дуже доброзичливих людей і дуже щасливих людей, які здебільшого голосували за Росію. Більшість із них голосували за президента Путіна, і це не дивно, враховуючи те, що Зеленський робить в Україні і тут.

У коментарях він дозволяв собі образливі висловлювання на адресу французького та українського президентів, а також поширював наративи російської пропаганди.

Нагадаємо, згідно з Кодексом поведінки спостерігача за виборами, схваленому ОБСЄ/БДІПЛ, «спостерігачі мають бути безсторонніми у виконанні своїх обов’язків, і вони в жодному разі не повинні привселюдно виражати або демонструвати упередженість чи преференційне ставлення по відношенню до влади, партій, кандидатів та щодо будь-яких питань, пов’язаних з виборчим процесом».

Крістіан Роль – журналіст і письменник. Французькі медійники називають його людиною, близькою до ультраправого руху. Але, судячи з його літературних творів, зокрема, виданому у 2015 році роману «Правдива історія французького фашиста», він симпатизує і лівому руху.

А Росії він симпатизує настільки, що навіть «шапкою» своєї сторінки на Facebook зробив фото почесної варти біля Кремля.

До речі, нещодавно він розмістив в соцмережі зроблене на Червоній площі в Москві фото з іншим «міжнародним спостерігачем» – чилійцем Хавьєром Пінедою. Останній називає себе в профілі на ресурсі ТікТок «громадський активіст: юрист і фахівець з міжнародних відносин».

Хавьєр Пінеда – людина, дуже активна в мережі. Він розміщує багато публікацій на різних онлайн-ресурсах. Але на момент підготовки цього тексту на жодному з них не похвалився перебуванням в Херсонській області.

Судячи з публікацій, цей «міжнародний спостерігач» дотримується лівих поглядів. Але симпатії до Росії він публічно не демонструє. Переважна більшість його публікацій присвячена соціальним та екологічним проблемам Чилі. Іноді зустрічається критика на адресу Ізраїлю.      

У коментарі місцевому прокремлівському медіа «спостерігач» заявив, що виконує свою місію з цікавістю:

Ми бачили, що люди були в очікуванні початку виборів, навіть ще до їхнього старту. Це дуже цікаво, тому що ми вважаємо, що в рамках проведення СВО, брати участь у виборах більш важко.

Доктор Лаїд Зогламі – викладач інформаційних та комунікаційних наук в Університеті Алжиру. У 2014 році він працював у передвиборчому штабі Алі Бенфліса (алжирський політик лівого штибу), і критикував політику держави щодо медіа. У грудні 2022 році Зегламі вже виступав на захист нового закону про медіа. Можливо, така зміна позиції пояснюється тим, що в Алжирі існує законодавча норма про тюремне ув’язнення та штрафи за образу чи наклеп на президента, депутатів, суддів та армію.

Алжирець побачив на створених російськими окупантами виборчих дільницях щасливих і схвильованих людей, про що і сказав місцевим пропагандистам:

На виборчій дільниці багато людей, вони такі щасливі та схвильовані, що голосують із почуттям відповідальності, авторитету, миру та рівності.

Громадянин Ботсвани Омолемо Сомолекае так охарактеризував себе в профілі на ресурсі LinkedIn:  

Самодостатній стартапер, який може працювати в широкому спектрі політичних сфер і більш ніж готовий адаптуватися до нових викликів та досягати результатів під тиском обставин.

На цьому ж ресурсі вказано, що він закінчив Університет Ботсвани, а зараз працює в апараті Демократичної партії Ботсвани, яка є в цій країні правлячою з 1966 року.

Цього «спостерігача», судячи з його коментаря, організований окупантами виборчий процес не просто задовольнив, а навіть порадував:  

Ми спостерігаємо за процесом голосування, щоб переконатися, що він незалежний. Процес ґрунтується на правах людини, це те, що ми хочемо бачити. І ми дуже раді, що у Росії це вже відбувається.

Громадянин Кенії Езекіл Канагі Мутес – людина маловідома. З даних, знайдених в мережі, можна припустити, що він – мешканець столиці країни Найробі. Великої публічної активності він, скоріше за все, не проявляв. Принаймні, даних про це немає.

Езекіл Канагі Мутес також давав коментарі окупаційним медійникам, але був при цьому обережнішим за інших «спостерігачів». Обмежився лише цим:

У цьому регіоні відбуваються зміни у плані управління, особливо – останнім часом. Тому я очікував, що буде трохи складно провести цей процес, ці вибори.

Також він сказав, що не помітив втручання у вибори, які, нагадаємо, проводяться загарбниками на окупованій території.

Загалом склад «міжнародних спостерігачів», яких росіяни цього разу привезли на окуповану Херсонщину, не дивує. Це – або громадяни США, країн Європи та Латинської Америки, які давно мають проросійські погляди і співпрацюють з РФ, або громадяни лояльних до Росії країн Африки. Останні, мабуть, мали якісь контакти з організацією «Россотрудничество» і таким чином опинилися на окупованих українських територіях.  

А спільне у них те, що нікого з них не можна навіть з натяжкою назвати спостерігачем за виборами. Це – просто іноземці, які не мають ніяких повноважень від своїх країн чи від міжнародних організацій. Їх привезли на окуповану Росією частину Херсонської області, щоб створити враження ніби міжнародне співтовариство де факто визнає ці землі територією РФ.    

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки