Підтримати

У Херсоні окрім магазинів, банків, кафе та ринків, працівники та відвідувачі яких щодня чують звуки вибухів російських снарядів, працює й квітник, де вирощують найрізноманітніші сорти квітів.

Попри ризик та небезпеку працівниці квітника щоденно доглядають за рослинами, адже херсонці хочуть бачити красу навіть під час війни.

Як розповіла МОСТу працівниця розсадника Юлія, вони вирощують квіти з маленьких паростків, що потім перетворюються на квітучі рослини та йдуть на продаж.

Дуже рідко буває, що працівниці квітника доглядають за рослинами без звуків вибухів. Інколи до теплиць з квітами залітають уламки російських снарядів, які потім знаходять між рядами з горщиками, а інколи обстріли настільки близько, що садівниці лягають на підлогу та перечікують обстріл просто поміж рядів.

“Буває страшно, буває, що сильно гатять, звісно, з лівого берега. Сюди бувало прилітало і осколки залітали. Страшно, звісно, але що робити, працювати треба. Без роботи ніяк”, – розповідає Юлія.

Коли обстріли не припиняються, працівниці ховаються до більш безпечного місця. А за словами Юлії, декілька разів через інтенсивні вибухи, що доносились звідусіль, вони припиняли роботу та поверталися додому, аби вберегти свої життя.

У розсаднику є десятки різноманітних квітів, як кімнатних, так і садових, які можна висаджувати у вуличні горщики чи на присадибних ділянках. За словами Юлії, навіть у війну херсонці купують квіти, кажуть, що так вони відволікаються від щоденних жахів, які принесла війна.

“Це гвоздичка, теж черенком отримуємо, садимо. І вирощуємо потихеньку. Удобренням, щоб швидше йшла на рост, на цвіт. І люди беруть, добре беруть. Хоч і війна, щоб якось відволікатись від всього цього, хоч квіти, хоч якось” 

Праця тут дуже важка, всі квіти працівниці теплиць поливають власноруч, а випаровування води призводить до того, що повітря в теплиці дуже вологе.

У розсаднику МОСТ зустрів мешканця Херсона Олександра. Чоловік каже, що приїздить сюди постійно та кожного разу щось купує додому, каже, що з квітами якось легше.

“Вони (квіти, – МОСТ) допомагають у цьому. І на душі робиться легше, приємніше. Зараз сезон, коли треба пересаджувати квіти, щоб взимку в хаті, в квартирі бути з квітами красивими. В цей час вони дуже гарно ростуть. Вже в цьому році десь восьмий раз приїхав, купляв оці квіточки, як це вони називаються, оці гвоздички, так (показує на горщики з квітами). Ось, потім брав оці. Пеларгонія. І вдома порозсаджував все так красиво. Цвіте, цвіте і цвіте”, – розповідає Олександр.

У квітнику дійсно панує дуже приємна та затишна атмосфера, яку передають не тільки рослини, а й самі працівниці. Попри обстріли, вибухи та страх вони створюють настрій, якого так прагнуть втомлені херсонці.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки