Підтримати
Зараз точно невідомо, скільки депутатів Херсонської обласної ради стали зрадниками і під час російської окупації Херсонської області прислуговували загарбникам. В повній мірі колаборантами можна поки що вважати двох депутатів – Віталія Булюка і Едуарда Репілевського. Щодо них офіційно оголошені підозри в колаборантстві і в державній зраді. Є відомості про співпрацю з росіянами деяких інших депутатів, але щодо них немає відомостей від правоохоронних та інших офіційних органів. Проте неможна ігнорувати наявну в публічному просторі суспільно важливу інформацію. Тому ми зібрали усе, що нам відомо про депутатів Херсонської облради, які, згідно з офіційно підтвердженими або ще не підтвердженими даними, співпрацювали з росіянами під час окупації.

Віталій Булюк

З депутатів Херсонської обласної ради, які стали колаборантами, він – найбільш одіозна фігура.
Депутат облради чотирьох скликань (від забороненої КПУ, “Блоку Натії Вітренко “Народна опозиція”, двічі – від партії «Наш край»), багаторічний керівник Херсонської митниці (2007-2015 роки з невеликими перервами на перебування на інших посадах), а також – перший заступник голови обласної ради протягом минулого скликання. Зараз він – «перший заступник» так званого «тимчасового губернатора Херсонської області». Віталій Булюк ніколи не приховував своїх антиукраїнських поглядів. Наприклад, в 2016 році в стінах облради дозволяв собі образливі висловлювання на адресу українських військових.
Але це не заважало Булюку і одягати вишиванку, і розмовляти українською мовою, коли було треба. Але колаборантом Віталій Булюк став не з ідейних, а з суто меркантильних міркувань. Родина екс-чиновника має бізнес,а також чимало землі і нерухомості в Скадовському районі. Власне, і в ухвалі столичного Голосіївського суду, звідки стало відомо, в чому підозрюють Булюка, написано, що він пішов на співпрацю з ворогом «з мотивів збереження свого соціального статусу, недопущення експропріації або конфіскації свого рухомого та нерухомого майна представниками збройних сил, Національної гвардії та Федеральної служби безпеки Російської Федерації». В ухвалі також написано, що Віталій Булюк – не просто чиновник, який працює в межах своїх повноважень. Він надавав росіянам інформацію про мешканців Скадовського району, «які мають активну громадську позицію», а також надавав «адреси проживання та роду професійної діяльності останніх, у тому числі працівників правоохоронних органів, військовослужбовців, представників територіальної оборони». По суті Булюк почав «наводити» росіян на незручних для них людей. Зокрема, 29 квітня під час телефонної розмови з невстановленою досудовим розслідуванням особою, яка є представником окупаційних органів Російської Федерації, надав інформацію щодо директора Скадовського аграрного фахового коледжу Херсонського державного аграрно-економічного університету Івана Гончарського. Гончарського викрали з власного будинку 27 квітня. Іван Гончарський був депутатом облради минулого скликання від партії «Наш край», а зараз є депутатом Скадовської райради. Обласну партійну організацію очолює Віталій Булюк. Вже зараз лише перелік протиправних дій, в яких підозрюють Віталія Булюка, займає не одну сторінку. Колаборант, який зараз перебуває на окупованій частині Херсонської області, поки що формально лишається депутатом Херсонської облради. Ймовірно, на сесії ради, запланованій на 23 грудня, зрадник втратить свою посаду. Але депутатом він формально буде до рішення суду про його хоча б заочне покарання за колаборантство. Власне, як і усі інші депутати-зрадники.

Соратниця Булюка – звільнилася і зникла

Депутатка облради від Нашого краю Світлана Межерицька весь час окупації була в Херсоні і числилася керівницею міського управління охорони здоровʼя, де працювала ще з початку 00-х. Попри те, що вона не виходила на звʼязок ані до в.о. мера Лугової, ані до власних лікарів, її чомусь тримали на посаді.
Звільнилася вона, за словами джерела МОСТа у міській військовій адміністрації тільки в грудні. Але чи приходила вона для цього на роботу, чи прислала заяву вайбером – невідомо. Люди, які знайомі з родиною Межерицьких кажуть, що екс-чиновниця зараз перебуває в Херсоні. Її чоловік в жовтні евакуювався на лівобережну частину області. Сама Межерицька відмовилася від евакуації через необхідність доглялати за батьком. Світлана Межерицька завжди була людиною Віталія Булюка. Тож, дивно, що не вона а нікому невідомий Вадим Ільмієв очолив окупаційне “міністерство” охорони здоровʼя.

Едуард і Данило Репілевські

Ще один депутат Херсонської облради, який має офіційну підозру в колабораціонізмі. Обраний в облраду від забороненої зараз партії Опозиційна платформа «За життя» (ОПЗЖ). Директор розташованого в Каховському районі сільськогосподарського підприємства «Агробізнес».
Ще в травні 2022 року Едуард Репілевський давав інтерв’ю російським ЗМІ, де розповідав про намір зареєструвати своє підприємство на території окупованого Росією Криму в російських податкових службах та відкрити рахунки в російських банках. Засвітився депутат і на футбольному турнірі на честь «дня побєди», проведеному в місті Нова Каховка. Там Репілевський відкрив змагання разом з проросійським гауляйтером Володимиром Леонтьєвим. Також відомо, що агропідприємець-коаборант «під шумок» значно збільшив свої угіддя за рахунок земель дрібних виробників. Користуючись підтримкою росіян, він просто «віджимав» посівну землю, городи, пасовища. Крім того, повідомляється, що зрадник разом зі своїм сином Едуардом (депутат Херсонської облради від партії «Слуга народу») допомагав російським військовим розселятися в будинках мешканців Каховського та Бериславського районів.
Щодо Данили Репілевського офіційної підозри немає, але є свідчення місцевих мешканців, що він перебуває під абсолютним впливом батька і виконує усі його вказівки.

Підозр немає, але…

В мережі можна знайти публікації ще по кільком депутатам Херсонської обласної ради, які, як стверджують автори публікацій, пішли на співпрацю з росіянами. Але факти співпраці цих людей з окупантами поки що не підтверджені відповідними повідомленнями правоохоронних чи судових органів. Проте, ми не знайшли і спростувань. Тому просто обмежимося публікацією скріншотів інформаційних повідомлень. Є питання щодо Юрія Ковальова – депутата облради від «Слуги народу», брата покійного нардепа-колаборанта Олексія Ковальова. За словами першого заступника голови Херсонської облради Юрія Соболевського, «зараз депутат перебуває на окупованій території», і цим поки що обмежуються відомості про його теперішню діяльність. Як колишній співробітнк СБУ Ковальов міг залишитися на свободі, не співпрацюючи з росіянами, просто загадка.

Сергій Сорокунський та Валерій Литвин

Депутат від Блока Володимира Сальдо Сергій Сорокунський фігурував у різних списках зрадників. І в тих, що “зливали” з СБУ і в анонімних телеграм каналах. Попри це, офіційної підозри йому не оголошували і він спокійно заїхав в Україну з Європи, де переховувався декілька місяців. Нещодавно його бачили в Херсоні.
Сергій Сорокунський
Генерал МВС на пенсії Валерій Літвин виїхав з Херсона 9 листопада, коли вже нікого не пропускали через переправу в районі Антоніського мосту. Депутат від блоку Сальдо, який ще в березні засудив того ж таки Сальда, весь період окупації провів в Херсоні.
Валерій Литвин, Тетяна Волинець та Володимир Сальдо
В явному співробітництві помічений не був, але чомусь виїхав з росіянами. Вірніше переплив Дніпро на боті. На сесії Херсонської облради, запланованій на 23 грудня, можливо будуть якісь політичні заяви щодо депутатів-колаборантів і може бути прийняте рішення про звільнення Віталія Булюка. Але позбавлення зрадників депутатського мандату можливо, згідно з українським законодавством, лише після відповідних рішень суду, які вступлять в законну силу. А цього, знаючи особливості наших правоохоронної і судової системи, доведеться чекати дуже довго. В’ячеслав Гусаков
Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки