Підтримати

Мешканці села Степне Новорайської громади Бериславського району Херсонщини зазнали російської окупації, стали очевидцями важких боїв за визволення області, а зараз вони очікують якомога скорішого повернення до повноцінного мирного життя, яке неможливе без відновлення зруйнованих окупантами об’єктів.

Режим окупації тут був непростим, як для маленького села, загубленого у херсонських степах. 

Окупанти крали індиків, а залишали боєприпаси

Співробітник Степнянської сільської ради Роман Курівчак розповідає, що російські військові увійшли в село у квітні 2022 року.

– Перше, що зробили окупанти, – каже він, – обмежили переміщення мешканців навіть всередині села. Це спричинило дуже великі проблеми, бо під час окупації в селі не працювали магазини. Власне, вони тоді працювали лише в Бериславі. Якщо було треба щось купити, люди їздили туди, і це було дуже непросто. Також в 2022 році через окупацію не було можливості заготовити сіно для худоби, через що люди були змушені здавати її на м’ясо.

За словами Романа Курівчака, російські військові не завжди ладили між собою. Іноді між підрозділами виникали такі конфлікти, що доходило навіть до перестрілок з важкого озброєння. Під час цих з’ясувань стосунків страждали і місцеві мешканці, в будинки яких влучали «високоточні» ворожі снаряди.

Староста села Степне Петро Кречик розповідає, що російські військові облаштували свої позиції біля місцевої школи. Там вони розмістили машини радіолокаційної розвідки, бронетранспортери, іншу техніку.

– Окупанти, – розповідає староста, – зухвало казали нам: «Щоб нас звідти вибити, треба усе НАТО викликати», але вже невдовзі так тікали, що п’яти виблискували.

Петро Кречик розповів, що вся розташована в селі російська військова техніка була знищена за кілька годин влучними пострілами:

– Мені казали, що українські військові застосували HIMARS, проте точно невідомо, що це було, але ворожа техніка згоріла вщент разом з екіпажами. Постріли були настільки точними, що в будівлі школи лише вікна пошкодило вибуховою хвилею. Те, що лишилося від окупантів, ми після визволення села прикопали, бо собаки кістки розтягували. А потім по школі вдарили російські військові і майже зруйнували її. Вони цілеспрямовано били по навчальному закладу.

Велика, добротна школа наразі майже зруйнована. снаряди поцілили у дах та стіни. 

Повністю знищено сучасну котельню, яку тут облаштували незадовго до війни. 

Староста Степного розповідає, що невдовзі після того, як він був змушений виїхати з села, окупанти поселилися в його будинку. Коли російські військові тікали, то вкрали з домогосподарства індиків, а з дому – посуд та інші речі господарського призначення. А залишили те, що Петра Кречика після його повернення додому дуже здивувало.

– У дворі, – розповідає староста, – окупанти залишили автомобіль ГАЗ і кілька каністр з соляркою. А в будинку – заряджений гранатомет і чимало різних боєприпасів.

Врятувала самоорганізація

Під час російської окупації в Степному, як і на усій правобережній частині Херсонщини, зникло електропостачання, від якого залежало і водопостачання.

– Тоді нас врятувала самоорганізація, – розповідає Петро Кречик. – Мешканець села Сергій Салогуб надав свій генератор. Паливо купувалося вскладчину, люди збирали гроші на це.

Також використовувалися насоси, які працюють від тракторного валу відбору потужності. Для цього мешканці Степнянського старостинського округу також збирали вскладчину гроші на палива і для оплати амортизації техніки власникам тракторів.

В Степному електропостачання було відновлене 30 червня 2023 року, в деяких селах округу, наприклад, в селі Максима Горького, на місяць раніше.

– Після визволення, – розповідає Петро Кречик, – голова Новорайської громади Олександр Шокуров домовився про централізоване постачання пального. Потім ми отримали потужні генератори. Зараз вода в наші населені пункти подається з артезіанських свердловин, насоси працюють від електромережі. На випадок виникнення проблем з електрикою ми маємо потужний генератор на 15 кіловат.

Загалом на території Степнянського старостинського округу розташовані п’ять артезіанських свердловин. Щоправда, зараз вони працюють не всі.

– Степне, – каже староста, – зараз живить одна свердловина. Є свердловина в Кошарах. Власне, в Степному є дві свердловини, але одна перебуває в неробочому стані, можливо, через те, що вона довго не експлуатувалася. Ми домовилися з керівництвом громади, що спільними зусиллями відремонтуємо цю свердловину, і вона буде резервною.

Степному та селам, які разом з ним входять до старостинського округу, пощастило: їх свердловини не вийшли з ладу внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Але села Новорайської громади, розташовані неподалік Дніпра, мають таку проблему. Там робитимуть нові свердловини в рамках відповідної регіональної програми.  

Школи не буде, але дітей навчатимуть

Місцева влада прийняла рішення про недоцільність відновлення будівлі середньої школи в селі Степне. Окупанти зруйнували на 80% заклад освіти, де незадовго до повномасштабного російського вторгнення була встановлена нова котельня.

Збудована ще за часів СРСР школа розрахована на 400 учнів. Перед окупацією там навчалося близько ста дітей: близько 70-ти – з Степного і 30 – з села Максима Горького, де була початкова школа, а потім дітей возили в центр округу.

Зараз, за словами Петра Кречика, на території округу проживає 42 дитини. Тому буде більш доречним зробити навчально-виховний комплекс (НВК), де розмістяться і школа, і дитячій садок. Для цього в селі відбудовуватимуть зруйновану російськими військовими будівлю дитсадка.

– В селі, – каже староста, – зруйновані будівлі клубу і дитсадка, зруйнована на 80% будівля школи. Відбудовувати останню немає сенсу через невелику кількість дітей: деякі родини виїхали в більш безпечні регіони України. На жаль, 20 дітей вивезені в Росію під час евакуації, яку проводили окупанти. Тому зараз як оптимальний варіант розглядається облаштування НВК. Сподіваюся, з часом мешканці села повертатимуться з інших регіонів країни, і тоді у разі збільшення кількості дітей будемо вирішувати, як розширювати можливості навчальних закладів.

Щодо житлових будинків, то, як розповів Петро Кречик, чотири з них повністю зруйновані і близько сорока мають різні пошкодження.

Степнянський старостинський округ, як і уся Новорайська громада, є учасником програми «Пліч-о-пліч». Опікується громадою Житомирська область. Минулого року вже проводилися роботи з відновлення об’єктів. Але зараз вони призупинилися через невирішені питання з фінансуванням. Місцеві мешканці сподіваються на якомога скоріше вирішення цих питань і на продовження робіт.

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win  

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки