Підтримати

Російські пропагандисти дуже консервативні. Вони і досі використовують прийом, який з’явився в їх арсеналі ще тридцять років тому.

Саме у 1992 році під час «першої грузинської війни», коли була захоплена Абхазія, російські «ЗМІ» почали приписувати грузинським військовим злочини, скоєні армією РФ, зокрема, обстріли мирних населених пунктів.

Потім це повторилося в Чечні, потім – знову в Грузії (2008 рік, захоплення Південної Осетії). А з 2014 року пропагандистський прийом-ветеран почали застосовувати в інформаційній війні проти України.

Фейкомети не обминають своєю увагою і Херсонську область.

Що кажуть окупанти

Телеграм-канал «Правильный Херсон», який підконтрольний окупантам і використовується для тиражування наративів російської пропаганди, 26 вересня опублікував добірку фото з підписом «Результаты ударов укрофашистов по Херсонщине».

В дописі не вказано, де зроблені ці фото, які об’єкти на них зображені. Лише констатується «факт» нібито завданих «ударів укрофашистів».

Чому це брехня

Добірку з такими ж фото розмістили й інші херсонські блогери, Телеграм-канали та інші медіа. Але вони зробили це раніше.

Дехто – в день публікації добірки каналом «Правильный Херсон», але кількома годинами раніше. І з підписами про те, що на цих фото – наслідки обстрілу, який здійснили… російські війська.

А в Фейсбуці добірка фото розміщена ще 24 вересня, і там вказано, що це – кадри з села Тополине, розташованого на території колишнього Високопільського району.

Це село обстріляли рашисти, а зробив фото депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

Тобто пропагандисти, які прислуговують російським окупантам, просто використали раніше розміщені в мережі фото з наслідками обстрілу, підписавши їх «Результаты ударов укрофашистов по Херсонщине».

Але справді, це – результати фашистських ударів по Херсонщині, але удари завдали не міфічні «українські фашисти», а реальні фашисти російські. Яких, до речі, вигнали з Тополиного ще в квітні 2022 року. І ці артилерійські обстріли – прояв безсилої злоби загарбників.

А фото, яким місце – в обвинувальному акті Нюрнберггу XIX сторіччя, використовують окупантські пропагандисти в своїх недолугих спробах дегуманізувати українців.

Чому це важливо

Дискредитація і дегуманізація України і українців, особливо – ЗСУ, – одні з наріжних каменів російської пропаганди і зокрема – антиукраїнської істерії, яку вона роздмухує.

Росія намагається усіляко переконати світ, що вона не окупує українські території, а «визволяє їх від фашизму».

І тому потрібні докази наявності в Україні «фашизму». Ці докази являють собою «коктейль» з безглуздя, коли перекручуються і «притягуються за вуха» невинні факти, і неприхованої брехні.

Використання чужих фото з неправдивими підписами – один з проявів пропагандистської брехні. Тому й важливі спростування фактів такого фейкометства.

Остап Шапіро

Цей матеріал було виготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії в рамках проекту «Протидія інформаційній навалі Росії у Херсонській області» (як частина проекту «Голоси України»). Відповідальність за зміст цього документа несе ГО «Херсонська обласна агенція громадської журналістики «МІСТ», і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Уряду Великої Британії».

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки