Підтримати

Шведський бізнесмен із російським бекграундом Карл Стурен очолив дочірнє підприємство “Нафтогаз біоенергія” НАК “Нафтогаз України”. 

Дані про це внесено до державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Призначення відбулося ще 13 травня.

Компанія, яку очолив громадянин Швеції опікується проектами Нафтогазу у сфері відновлювальної енергетики, зокрема, сонячної та вітрової генерації.

Сам Стурен багато років до повномасштабного вторгнення займався бізнесом, повʼязаним із відновлювальною енергетикою. 

Йому належали компанії Віндкрафт та її дочки. Стурен активно забудовував вітряками землі уздовж окупованого Криму, впливаючи на місцеву владу через столичні звʼязки.

Патрони Стурена у владі

За часів Ющенка і Януковича це був Валерій Хорошковський, який познайомив Стурена із тодішнім очільником Херсонського управління СБУ Вʼячеславом Савченком.

Про звʼязки із Хорошковським сам Стурен розповідав в інтервʼю. Вони і досі є партнерами в енергетичному бізнесі. 

За часів Порошенка це був голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, який приїздив на закладання вітряків. Кудрявцев навіть призначив людину Стурена Сергія Циклінського начальником Херсонського обласного ДАБІ, але той відразу ж погорів на хабарі. 

Стурен обнімає Кудрявцева

До речі, Олексія Кудрявцева Стурен не забув і намагався восени 2021 року домогтися висування його від “Слуги народу” на довиборах у 184 окрузі.

Після приходу до влади Зеленського патроном Стурена у владі став тодішній міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. 

Хороші стосунки Стурена із Юрієм Гусєвим та Ярославом Янушевичем, призначення яких на Херсонщину лобіював Чернишов, слугують тому найкращим доказом. До речі, Юрію Гусєву у 2019 році закидали звʼязки із Валерієм Хорошковським, він навіть балотувався до парламенту у 2002 році від команди Озимого покоління, в одному списку із олігархом. 

4 листопада 2022 року Кабінет Міністрів України призначив Олексія Чернишова головою правління НАК «Нафтогаз України». А вже в травні Стурен очолив ДП. 

Зелений тариф і Стурен

З 2017 року у Стурена почалася боротьба за тарифи і виплати від держави. Тоді за нього навіть заступався нардеп від Батьківщини Олексій Рябчин, звинувативши владу у “кидку” Стурена та його інвесторів. 

У 2020 році Уряд поставив крапку у цій історії, але шведського бізнесмена це не задовольнило, і він продовжував вимагати зустрічі із Володимиром Зеленським та просувати ідеї збільшення тарифів через медіа.

До речі, він активно висвітлював це питання через видання “Новоє врємя”, яке належить його київському сусіду Томашу Фіалі. 

Окрім того, Стурен мав певний вплив на судову владу, програючи суди в Херсоні, але обовʼязково перемагаючи в Одесі.

Звʼязки із Мангером

Із Владиславом Мангером Карла Стурена познайомив все той же СБУшнник Вʼячеслав Савченко. З того моменту Стурен активно просував Мангера в політику. 

У 2014 році, за словами джерел в оточенні Мангера, Стурен допомагав фінансово під час парламентських виборів, а у 2015 році Стурен особисто вів перемовини із керівництвом партії “Батьківщина” про висування Мангера кандидатом в мери.

Восени 2015 року так і сталося, але вибори Владислав Мангер програв. 

У 2018-2019 році Стурен, на відміну від багатьох з оточення Мангера, не відмовився від нього, допомагаючи тому уникнути покарання за замовлення нападу на Катерину Гандзюк. 

Вони неодноразово зустрічалися у публічних місцях.

Зустріч мангера і Стурена в аеропорті Бориспіль навесні 2019 року

У березні 2020 року ексзаступник Генпрокурора Віктор Трепак розповів, як у 2019 році до нього приходили люди від Стурена і намагалися вирішити проблеми Владислава Мангера. 

Але не допомогло, і Мангер зараз очікує вирок суду у Лукʼянівському СІЗО міста Києва.

Звʼязок Стурена і херсонських колаборантів

Має Стурен звʼязки і з херсонськими колаборантами. Наприклад, із своїм партнером по бізнесу і хобі Едуардом Репілевським. Останній ще нещодавно був міністром окупаційного уряду Херсонщини. Саме Стурен, через свої звʼязки в партії ОПЗЖ і хороші відносини із Віктором Медведчуком, лобіював потрапляння Репілевського до списків партії на виборах до Херсонської обласної ради. 

Вони мали спільний елітний бізнес — конюшню. Сина Едуарда Стурен зміг включити до списків Слуги народу. Данило Репілевський теж у 2022 році пішов на співпрацю із росіянами, хоч і не отримав ніяких посад. На цю партію Карл Стурен впливав через свої звʼязки в столиці та тодішнього губернатора Юрія Гусєва.

Фото: khoda.gov.ua

Окрім того, Карл Стурен має вплив та, за нашими даними, досі контактує із нинішнім “міністром” сільського господарства окупаційного уряду Херсонщини Петром Збаровським. До 2020 року Збаровський працював у компаніях Стурена і виграв вибори на посаду голови Новотроїцької громади через фінансовий та політичний патронат шведа. 

На 100% людиною Стурена завжди був каховський проросійський політик Павло Філіпчук. Стурен, через депутата облради Сергія Дроздіка, багато років фінансував Філіпчука, його вибори та лобіював призначення на посади. 

У 2018 році через свого партнера Владислава Мангера Карл Стурен пролобіював призначення Філіпчука головою бюджетної комісії облради. 

Навесні 2022 року Філіпчук перейшов на бік росіян та став головою окупаційної ВЦА Каховського району. 

Каховчани ще 2014 році звинувачували Стурена у звʼязнак із Росією.

Серед численних бізнес-зв’язків Карла Стурена по всьому світу є і російський слід. У 2010 році в Каховці, яка вважалася вотчиною Стурена, відкрилося сучасне підприємство зі зберігання овочів “Грін тім”. Його інтереси більше 10 років лобіював Карл Стерен. Кінцевим беніфіціаром компанії є російський олігарх з ізраїльським паспортом Ігор Ліншиц. 

Останній мав тісні звʼязки із “Альфа груп”. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки