Підтримати

Стоячи біля російського ізолятора в Херсоні через кілька днів після звільнення міста, 29-річний Ігор усе ще тремтів, згадуючи, що він пережив усередині.

“Мене тримали тут 11 днів і весь цей час я чув крики з підвалу, — розповів Ігор виданню CNN. – Мене вдарили електрошокером по ногах, для росіян це замість вітання. Один із них запитав, за що мене привезли, а ще двоє почали бити мене по ребрах. Людей катували, били палицями по руках і ногах, поганялами для худоби, навіть підключали до батарейок і били струмом або застосовували водні тортури”.

Херсон був першим великим містом і єдиним обласним центром, яке російські війська змогли окупувати з початку вторгнення. Російські війська захопили місто 2 березня 2022 року та окупували його протягом кількох місяців, перш ніж були змушені відступити на початку листопада після багатомісячного наступу українських військ.

СІЗО, в якому тримали Ігоря, було частиною мережі з щонайменше 20 подібних закладів, які, за словами українських та міжнародних юристів, були частиною продуманої російської стратегії знищення української ідентичності.

«Ці ізолятори пов’язані між собою, вони мають дуже схожий, якщо не ідентичний характери облаштування», — сказав CNN Вейн Джордаш, голова Mobile Justice Team, колективу міжнародних слідчих, які підтримують Офіс генерального прокурора України.

Розслідування виявило, що російські сили дотримувалися дуже конкретного плану на кількох окупованих територіях з чіткими шаблонами, які вказують на головний план окупації Москвою України.

«Перший етап, по суті, полягає у затриманні та, у багатьох випадках, убивстві категорії людей, позначених як «лідери», тобто тих, хто міг фізично чинити опір окупації, а також тих, хто міг би чинити їй культурний опір», — сказав Джордаш.

«Другий етап — це свого роду процес фільтрації, коли населення, яке залишається за межами центрів ув’язнення, підлягає постійному моніторингу та фільтрації, щоб усі, кого підозрюють у зв’язках з «лідерами» або причетними до організації будь-якого типу опору, також були потім ідентифіковані та або депортовані до Росії, або ж утримувані та катовані в ізоляторах».

Український прапор висить на центрі ув’язнення, який російські війська використовували для утримання та тортур українських солдатів, дисидентів і партизанів

Джордаш сказав, що ці методи застосовувалися не лише в Херсоні, а й в інших районах, окупованих російськими військами, наприклад у передмісті Києва Буча та Бородянка. Однак, додав він, тривала окупація Херсона дозволила російським військам піти ще далі.

«Третій етап — знищення постійної ідентичності», — сказав він. Це може включати вилучення української програми зі шкіл і конфіскацію предметів, які вважаються проукраїнськими, наприклад прапорів або футболок у кольорах країни. «По суті, населення заблоковано з метою видалення всіх слідів української ідентичності,– пояснив він.

Розповідь Ігоря про тортури, яким він піддавався під час затримання, збігається з висновками мобільної групи правосуддя та української прокуратури. Тип поведінки росіян, з якими він зіткнувся, також узгоджується з всеосяжними зусиллями викорінити українську ідентичність, описані Джордашем.

Нас змусили вивчити гімн Росії. Якщо ви хотіли отримати сигарету чи цукерку, ви повинні були заспівати їхній гімн, – сказав Ігор, коли 23 листопада 2022 року привів CNN до центру, де його тримали. – Коли вони відчинили двері, ви повинні були кричати: Слава Росії! Слава Путіну! Слава Шойгу! Нас били, якщо ми цього не робили, – додав Ігор.

Арчі, який також не хотів, щоб ми розкривали його прізвище з міркувань безпеки, сказав, що його катували в тому ж закладі.

Ігор був не один у своїх стражданнях. Інший затриманий, з яким спілкувався CNN, Арчі, який також не хотів, щоб ми розкривали його прізвище з міркувань безпеки, сказав, що його катували в тому ж закладі.

“Вони били мене, били електричним струмом, ногами та кийками, — згадував 20-річний Арчі. – Я не можу сказати, що вони морили мене голодом, але вони не давали багато їсти”.

Арчі сказав, що йому пощастило, що його звільнили через дев’ять днів і після того, як його змусили записати відео про те, що він погодився працювати з російськими окупантами.

Українські та міжнародні слідчі також заявили, що виявили фінансові зв’язки цих ізоляторів з російською державою.

“Ці центри ув’язнення мають фінансові зв’язки з російською державою», – сказав Джордаш, посилаючись на документи, виявлені слідчими. – Ці фінансові документи показують, що цивільна адміністрація фінансується з Росії, а цивільна адміністрація фінансує центри ув’язнення, тому маємо дуже чіткі моделі та дуже чіткі зв’язки”.

CNN не зміг незалежно переглянути документи, на які посилалося розслідування.

Джордаш сказав, що це лише попередні результати розслідування, пояснивши, що інші докази російських військових злочинів все ще виявляються та опрацьовуються.

Він також сказав, що нещодавно опубліковані висновки є корисним показником того, що відбувається на територіях, які зараз окуповані Росією, або того, що сталося б, якби Москві вдалося повністю захопити Україну.

«Для мене цікавим у справі Херсона є те, що ви дійсно бачите мікросхему загального злочинного плану, що б сталося з [рештою] України», – пояснив він. – Що жахає, так само, як тортури… Це думка про те, що сталося б, якби Росії вдалося досягти успіху в окупації величезних територій України».

Для Джордаша більша російська окупація призвела б до «безпрецедентної» кількості затримань, а також випадків тортур і вбивств.

«Цей злочинний план, який передбачає вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності, у своїй основі, ви бачите, як він переходить до більш кінцевої, руйнівної фази. Ця фаза свідчить про те, що за відсутності успіху початкового плану окупанти перейдуть до фізичного знищення, з більшою кількістю смертей, руйнувань, цей план має за кінцеву мету геноцид», – сказав він.

CNN звернувся до російського уряду, щоб прокоментувати звинувачення, висунуті українськими та міжнародними слідчими, але досі не отримав відповіді. Росія неодноразово відкидала будь-які звинувачення у вчиненні військових злочинів під час того, що вона називає «спеціальною військовою операцією» в Україні.

Незважаючи на заперечення Москви, команди CNN на місцях стали свідками жорстоких результатів російської окупації не лише Херсона, а й таких місць, як Буча, Ірпінь та Бородянка, виявивши докази тортур і невибіркових вбивств звичайних цивільних осіб. У січні Human Rights Watch звинуватила Москву в «переліку порушень міжнародного гуманітарного права», а на початку тижня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що вторгнення Росії в Україну спричинило «наймасовіші порушення прав людини часів сьогодення».

«Це спричинило масову смерть, руйнування та міграцію», — продовжив Гутерріш.

Розвиваємо проект за підтримки