Підтримати

Музиківка – велике та багате село неподалік Херсона. Після деокупації, на перший погляд, воно виглядає, як і раніше – ніби тут і не було війни, але «шрами» помітні, хоч вони і глибоко заховані. 

До війни у селі, що є центром територіальної громади, жило 2672 особи. Зараз у Музиківці понад 2 тисячі людей. Більше 85 відсотків музиківців повернулись додому. Люди вже почали весняні роботи у своїх городах. На щастя, вони розміновані. 

Війна формує запит – селяни переорієнтувались і стали вирощувати більше овочів. Раніше городина йшла з лівобережжя, а зараз треба помідори, перець та огірки ростити самим – і для своїх потреб, і на продаж. У селі працюють шість магазинів, Нова пошта, фермерські господарства. 

У місцевому ліцеї заняття все ще відбуваються онлайн, але вчителі та директор мріють, щоб наступного року у шкільні класи прийшли діти. Для цього тут є все необхідне та облаштоване бомбосховище. Ремонт у ньому якісний. Є м’які меблі, іграшки. Проблема – доробити туалетні кімнати, але над її вирішенням працюють. Зараз у школі навчаються понад 200 дітей. Всі вони живуть у Музиківці.

У дворі ліцею на нас чекає директор закладу Василь Славич. Показує будівлю – прекрасно відремонтовані класи, бібліотеку і Пункт Допомоги. Оператор-консультант Пункту Допомоги Наталя Славич розповідає про свою роботу. 

До пунктів захисту можуть звернутися громадяни, які потребують соціальної допомоги та правової підтримки і проживають у місцях, де державні соціальні та гуманітарні установи працюють в обмеженому режимі або тимчасово не працюють.

Зараз дуже затребувана послуга релокації, завдяки якій мешканці Музиківської територіальної громади можуть дістатись до міста, щоб відвідати державні установи, пенсійний фонд, банк, лікарню, купити ліки та продукти.

Вже 140 жителі сіл Музиківки, Висунців, Східного та Загорянівки у лютому та березні скористались цією послугою. О 8 ранку вони сідають на «бусік» і їдуть у Миколаїв. До 14.00 встигають зробити свої справи і повертаються додому. Запис на цю послугу постійний і список не меншає. 

Особливо радіють таким поїздкам діти, яких батьки беруть із собою. Прогулятись містом, купити солодощі та необхідне приладдя для шкільних занять або іграшку – додатковий приємний бонус такої поїздки.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки