Підтримати

Каховка – місто на березі Каховського водосховища, яке в народі називають «Каховським морем». Столиця міжнародного музичного фестивалю «Таврійські ігри», рідний дім компанії «Чумак», заводу «КЗЕСО» та філії «Cargill».

З 24 лютого 2022 року територія Каховської міської територіальної громади опинилася в тимчасовій окупації. З першого великої війни дня всю громаду, яка стала фактично відокремлена від зовнішнього світу, було заблоковано. Відокремленню, в тому числі, сприяло і географічне положення.

Каховська МТГ складається з шести населених пунктів: місто Каховка – адміністративний центр, села Малокаховка, Коробки, Роздольне, Чорноморівка і Вільна Україна. На березі Дніпра знаходяться Каховка та Малокаховка.

Ресторан на Каховській набережній. Фото з архіву МОСТа

Про те, як та чим живуть ці населені пункти під час тимчасової окупації журналістка МОСТа поспілкувалась з начальником Каховської МВА Віталієм Немерцем.

«До повномасштабного вторгнення Каховська громада налічувала близько 45 тисяч населення. У Каховці проживало 36 тисяч. Наразі, за попередніми підрахунками, залишилося менше третини. Але і ці цифри досить приблизні. Остаточна картина буде відома після деокупації території та повернення до Каховки наших служб та адміністрації. З тих мешканців, хто не виїхав на підконтрольну Україні територію деяка частина перемістилася углиб території області (Генічеськ, Скадовськ), рятуючись від обстрілів (зі сторони Каховської громади ведуться обстріли звільненого восени 2022 року Бериславу, – МОСТ). Снаряди, запущені армією ворога, не завжди дістаються правого берега, тому є випадки пошкоджень цивільних обʼєктів на території тимчасово окупованої Каховської громади», – розповідає Віталій Немерець.

Вигляд Берислава з Каховської набережної. Фото з архіву МОСТа

Каховку окупаційна влада обрала за адміністративний центр Каховського муніципального округу (таку назву громаді дали росіяни, – МОСТ). Спочатку тут були розташовані всі комунальні, соціальні та інші структурні підрозділи. Нещодавно самоназваний голова “округу” Павло Філіпчук оголосив про евакуацію частини адміністрації, фондів пенсійного та соціального страхування до віддалених населених пунктів – таких як Тавричанка, Генічеськ та Скадовськ.

«Тепер задля вирішення нагальних питань, за отриманням будь-якого папірця, людям доводиться самостійно їхати до розташованого в 60 кілометрах від міста села Тавричанка Каховського району. Інколи для пенсіонерів влаштовується видача гуманітарних продуктових пакунків, за якими люди займають черги з ночі», – зазначає Віталій Немерець.

Віталій Немерець

Також він додає, що саме за діями колаборантів видно головну мету перебування окупаційної влади в місті: «З різних джерел до нас доходить інформація про сімʼю Філіпчуків. На співпрацю з ворогом пішла вся родина. В їхніх діях не вбачається нічого, окрім бажання набити власні кишені та отримати повну владу і контроль над підприємствами та установами міста. Не дивлячись на те, що найбільші і найбагатші підприємства міста вже піддалися повному пограбуванню, розбій продовжується. Методично здійснюється обхід житла, аби виявляти будинки та квартири, з яких виїхали люди та конфіскувати нерухомість. Продовжується грабунок приватних підприємств, яким вдалося уціліти. Ламаються замки на дверях, вивозяться меблі, техніка та інші речі, що сподобалися батьку Павла Філіпчука, який особисто контролює процес».

Втім, за словами очільника Каховської МВА, жоден місцевий фахівець середньої ланки не пішов на співпрацю з ворогом. В своїй більшості люди виїхали.

Весна 2022 року

«Служити окупантам зголосилися ті, хто не зміг себе реалізувати в житті. Це не компетентні спеціалісти, які намагаються проявити себе в місцевому управлінні. На «якість» цих кадрів скаржаться навіть самі окупанти», – зазаначає Віталій Немерець.

Більш детально він розповів і про стан справ у освіті, медицині та гуманітарній сфері.

Зокрема, зазначено, що у 2022 році окупаційна влада намагалася розпочати освітній процес в трьох школах. Але через брак вчителів та дітей цей процес не було запущено.

Ще у 2022 році окупантами та колаборантами було повністю розграбовано і вивезено обладнання з міської лікарні. Це змусило жителів громади їздити до Новотроїцька, Генічеська, Скадовська чи Сімферополя за медичними послугами.

«Багато вчителів, лікарів за незгоду співпрацювати з окупаційною владою було запроторено до підвалів, дехто зазнав тортур. І досі на території Каховської громади продовжують безвісти зникати цивільні люди. Якщо раніше рідні могли звернутися до відділення так званої «поліції» у Каховці та Новій Каховці, щоб знайти хоч якість відомості про зниклих родичів, то тепер шляхи пошуку зниклих людей невідомі», – розповідає начальник МВА.

Також зазначається, що наразі в населених пунктах громади перебуває дуже велика кількість російських військових та техніки.

Результати обстрілів

«Своєвільно та з дозволу окупаційної влади, російські військові займають квартири містян, які виїхали. Розграбовуються приватні торгові точки та закриті магазини. При цьому, «команда влади» з гордістю звітує про відкриття бібліотек у віддалених селах Каховського району, єдиної школи в Архангельській Слободі та стаціонарного відділення в Каховській лікарні на 10 ліжкомісць», – наголошує Віталій Немерець.

Тим часом, щоденно збільшується тиск на людей з примусової паспортизації. Заявлено, що мешканці громади, які не матимуть на 1 січня 2024 року російського паспорту, СНІЛСу та медичного страхування, не зможуть отримати медичну допомогу, соціальні виплати, пенсію (в розмірі 10 тисяч російських рублів) та будуть депортовані до кордонів (до яких саме не повідомляється).

Підрив росіянами дамби Каховської ГЕС приніс свої негативні наслідки для громади. Через знищення Каховського водосховища, вся Каховська громада зазнає відчутну потребу в питній воді, адже рівень води в свердловинах на території громади значно зменшився.

«Можна сказати, що всі населені пункти, які використовували воду з Каховської меліоративної системи і яка зовсім залишилася без води, позбавлені стабільного водопостачання. Щоб «вирівняти ситуацію», окупаційна влада завозила цистернами воду з каховських підземних озер та свердловин, тим самим позбавивши жителів міста частини водних запасів. При цьому ніяких дій по відновленню або будівництву нових свердловин окупаційна влада не проводить і досі. Замість цього проблеми з водопостачанням вирішуються шляхом завозу бутильованої води. Є інформація, що в деяких селах поза Каховською громадою водопостачання взагалі відсутнє», – коментує ситуацію Віталій Немерець.

Також він додає, що значної шкоди зазнала меліоративна система. Через громаду проходить два магістральних канали: Каховський та Північно-Кримський. Таким способом вода з водосховища надходила і в Крим, і до громад Запорізької області.

«Херсонщина – аграрна область, і ця частина області, що була насичена меліорацією, мала високі кількісні та якісні показники врожаю. Наші аграрії настільки ефективно застосовували сучасні технології вирощення культур, що переймати досвід до них приїздили навіть колеги з Європи. Наразі ж, канали майже пусті. Через 2-3 роки вони поступово ставатимуть непридатні до використання. Це дуже болюче питання для всіх нас. Каховську ГЕС потрібно відновлювати та наповнювати водосховище», – переконаний Немерець.

Попри шалений тиск окупаційного режиму, за словами Віталія Немерця, мешканці Каховської громади чекають деокупації і знаходять можливість висловити свою непокору.

«Є засвідчений факт підняття українського прапора в густонаселеному кварталі, який більше трьох діб гордо майорів над нескореною Каховкою, також часто зʼявляються антиросійські написи на зупинках міста, одну з них окупанти навіть розстріляли з танка, щоб не бачити намальований прапор на стінах зупинки та величезні букви «путін х@ло». І це тільки маленька частина великої жаги українців знову стати вільними», – говорить він.

Весна 2022 року

Щодо роботи Каховської міської військової адміністрації разом з виконавчими органами Каховської міської ради Віталій Немерець зауважує: “Ми докладаємо максимум зусиль, щоб зберегти людський потенціал і при першій же можливості, при поверненні після деокупації, розпочати процес відновлення та відбудови нашої громади. Проводиться робота з пошуку міжнародних та вітчизняних донорів та спонсорів, які допомагатимуть в процесі відбудови. Укладаємо угоди та меморандуми про співпрацю”.

За словами начальника Каховської МВА, законна влада тісно співпрацює з військовими адміністраціями вже деокупованих населених пунктів, тим самим переймаючи досвід та практику відбудови таких громад та територій.

“Команда Каховської МВА та міськради готується до роботи на звільненій територіі та опрацьовує необхідні заходи, що потребуватимуть швидкої реалізації”, – підкреслює Віталій Немерець.

Він додає, що всіх обсягів руйнувань громади на теперішній час і тим паче, в якому стані будуть місто та села після деокупації осягнути в думках та розрахунках важко. Але вже зараз є необхідна підтримка благодійних фондів та організаці1, які згодилися допомагати людям.

«Більшій частині співробітників виконавчих органів Каховської міської ради вдалося виїхати на територію, підконтрольну Україні, і тому маємо змогу дистанційно надавати населенню можливі для цього формату послуги та рекомендації. Каховська МВА суттєво допомагає військовим підрозділам ЗСУ, особливо які знаходяться на правобережжі Дніпра, і вже частково й на лівому березі. Розроблено програму фінансової допомоги таким військовим підрозділам, яка успішно реалізується. Також створено програму матеріальної допомоги родинам поранених та загиблих воїнів Каховщини», – підкреслює Віталій Немерець.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки