Підтримати

Тимчасово окупована Олешківська громада налічує 13 населених пунктів: Олешки – адміністративний центр, села Козачі Лагері, Костогризове, Кринки, Підлісне, Підстепне, Піщанівка, Поди, Пойма, Раденськ, Саги, Солонці, Челбурда. В тих населених пунктах, що знаходяться вздовж Дніпра, гучно, важко і майже не лишилось людей.

Спілкуючись із з журналісткою МОСТ, начальниця Олешківської міської військової адміністрації Тетяна Гасаненко розповіла, що їй відомо про стан справ у громаді.

«Наразі ситуація ускладнена тим, що в селах вздовж Дніпра – активні бойові дії. Вони знаходяться під постійними обстрілами ворога. До нас доходить інформація, що, подекуди, окрім артилерії, люди чують і автоматні черги», – розповідає Тетяна Гасаненко.

Вона зазначає, що до повномасштабного вторгнення Олешківська громада налічувала близько 38 тисяч населення. Наразі можна говорити про цифри до 9 тисяч. 

«Ситуація по селах різна. Наприклад, за неуточненими даними, в Підстепному лишилося півтора десятки людей. У Козачих Лагерях – чверть населення. В Олешках з 20 тисяч до вторгнення зараз налічується 3 тисячі жителів. Все це приблизна аналітика. Точні дані ми матимемо лише коли опинимося на місцях, після звільнення території від ворога», – пояснює Тетяна Гасаненко.

За інформацією з різних джерел, жителі прибережних територій проживають у підвалах, де ховаються від обстрілів. Багато поранень серед цивільних. Тривалий час в Козачих Лагерях та Солонцях відсутнє електропостачання. Вже понад два тижні світло відсутнє і в Олешках.

Начальниця Олешківської МВА додає, що частина населення все ж перемістилася з прибережної лінії у глиб території області – таким чином рятуючись від постійних обстрілів.

Щодо гуманітарної ситуації в громаді, вона каже: «В прибережних населених пунктах гуманітарна допомога населенню не надається. Окупанти евакуювали колаборантів до Скадовську чи Залізного Порту. Періодично вони створюють картинку своєї «благодійної» діяльності і приїздять роздавати гуманітарну допомогу у більш безпечні, на їхню думку, села. Знаємо про випадок надання допомоги жителям Козачих Лагерів, але їхати за нею вони мали у Раденськ. Скільки людей скористалися такою можливістю – невідомо». 

Тим часом, тиск на людей з примусової паспортизації не припиняється. Хоча, за словами Тетяни Гасаненко, спостерігається деяке послаблення в тих населених пунктах, де переважна більшість людей – це російські військові, які активно залучені у бойові дії.

«Наприклад, в Олешках зараз дуже багато російських військових. Можливості нормально працювати окупаційним «паспортним столам» немає. Втім, правило «нічого не дамо без паспорта» залишається. Маємо інформацію про такий випадок: до лікарні потрапила жінка з мінно-вибуховою травмою. Їй не надавалась медична допомога, допоки не було підтверджено наявність російського паспорту та полісу медичного страхування», – коментує ситуацію Тетяна Гасаненко.

Також вона повідомляє, що за деякими даними, в Солонцях росіяни зняли свій триколор. Ця інформація потребує підтвердження. 

Наразі команда Олешківської МВА готується до роботи на звільненій території та опрацьовує необхідні заходи, що потребуватимуть швидкої реалізації.

«Спільно зі спеціалістами структурних підрозділів Херсонської ОВА у нас підготовано обʼємний та суттєвий план заходів з деокупації. Як тільки Сили оборони звільнять нашу громаду від ворога, ми приступимо до роботи зі вже опрацьованими механізмами. Цей досвід Херсонщина вже має на прикладі звільнених громад правобережжя. Теоретично ми готові. Практично – усвідомлюємо, що не все може піти за планом. Втім, навіть до цього ми готові», – говорить Тетяна Гасаненко.

Вона наголошує, що робота Олешківської МВА ведеться весь цей час. 

«Ми не сіли і чекаємо, коли ж громаду звільнять. Ми працюємо. Ведеться оптимізація деяких закладів. Сформовано список потреб медичної галузі (обладнання, ліки, авто), щоб швидко посилити її роботу. В гуманітарній сфері виконано всі потрібні розрахунки (на певну кількість населення), щоб забезпечити людей допомогою. Підписано меморандуми з благодійними фондами та організаціями, які допоможуть як з евакуацією, так і закриттям потреб людей (харчові продукти, гігієна тощо). Ми не знаємо, наскільки далеко вдасться відкинути ворога, тож маємо бути готові і до проведення евакуації, адже в громаді лишаються сімʼї з дітьми та маломобільні групи населення», – пояснює Тетяна Гасаненко.   

Крім того, начальниця Олешківської МВА розповіла про те, що опрацьовано і план заходів з ліквідації наслідків підтоплення після знищення росіянами дамби Каховської ГЕС.

За її словами, наразі в Дію подано близько 2000 заяв про руйнування. Ця цифра не остаточна. Вода відійшла, але цілі вулиці приватного сектору зазнали великої шкоди. 

«Те, що будинок стоїть, ще не значить, що він придатний до життя. Ми стикнемося не тільки з великою фіксацією руйнувань, а і з викликами в налагодженні роботи водопровідних та каналізаційних мереж. Так само і електропостачання», – каже Тетяна Гасаненко.  

Вона додає, що з поданої кількості заяв передано до реєстру 1400. Міською військовою адміністрацією створено комісію з розгляду питань щодо надання компенсації: 4 представники комісії мають доступ до реєстру. Команда одразу готова приступити до роботи в громаді, як тільки це буде можливим. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки