Підтримати

Затоплені півтора місяці тому внаслідок підриву Каховської ГЕС будинки на вулиці Чайковського потроху просихають. Ми їдемо вулицею, люди продовжують виносити з подвірʼїв та будинків мотлох, який ще нещодавно був їхніми речами і технікою. Частину будинків люди вже розібрали, якісь намагаються ремонтувати. 

У більшості будинків відкриті вікна та двері — мешканці намагаються провітрити та просушити промокли стіни, поли та стелі. 

Біля одного з дворів чоловіки вивантажують з машин якесь обладнання та ємності — нам сюди. 

Це волонтери місцевої ГО Місто сили. Раніше ми показували, як вони відкачували воду з домогосподарств херсонців. Сьогодні вони дезінфікуватимуть ці ж будинки. Чоловіки мовчки надягають спецодяг, маски та заливають в свої апарати якусь рідину.

«Препарат, який ми використовуємо у технології холодного туману не має жодних протипоказань та не містить токсичних та отруйних речовин. Також він має пролонговану дію», – поспішає заспокоїти нас керівник мобільних груп з хімобробки Олексій Поляченко. 

Але засоби захисту все одно видають всім — такі вимоги з безпеки. 

Перед обробкою з кімнат невеличкого двоповерхового будинку виносять обігрівачі, які працювали тут багато днів. За технологією спеціальний розчин для дезінфекції мають наносити на сухі стіни, тож власники будівель, які подали заявку на послугу, мають попередньо просушити стіни та підлогу.

Розчин діє до 200 днів і усуває бактеріологічну небезпеку, запобігає появі плісняви, мікробів та неприємних запахів. 

“Хімобробка здійснюється задля усунення спорово-грибкових уражень. Перед нею нам треба завжди обробити приміщення, усунути всі технічні пошкодження і знеструмити його”, – розповідають спеціалісти, починаючи розпиляти рідину.

Для цього використовують великі розпилювачі та ручний – такий, як у дачників для оприскування картоплі. 

Більше знаходитися в приміщенні ми не наважилися, хоча спеціалісти і кажуть, що це безпечно.

«Загалом на цей будинок, який ми зараз обробляємо потрібно 30 хвилин. Після цього ми повернемося, щоб все ще раз обробити і тільки потім можемо вимивати. Це вже буде продезінфіковане приміщення.  Цей туман накладається в усі шпарини, в усі поверхні, зафіксовує та консервує. Після другої обробки він повністю дезінфікує приміщення. Виробник дає 100-відсоткову гарантію», – кажуть хлопці. 

Поки триває обробка, йдемо до сусіднього будинку. Він дивом не завалився, адже зроблений частково з глини. В одній з кімнат, яка ще просихає, зі стіни ростуть гриби.

Власниця не втрачає оптимізму, хоча видно, як їй тяжко.

Закінчивши перший будинок, хлопці переносять обладнання в будинок з грибами. 

“Цей етап іде в розробці, ми тестуємо технологію, але багато людей не розуміють, що для того, щоб обробляти генератором холодного туману для початку потрібно повністю зачистити приміщення”, – каже Олексій.

На даний момент група пропрацювала 4 будівлі. 

Час обробки залежить від квадратури. У хлопців є 2 генератори, один з яких розрахований на площу до 300 кв м. 

Повертаючись назад, їдемо повз десятки, а то і сотні будинків, які були затоплені на початку червня. Обробити їх чисто фізично ці мобільні групи не зможуть. Від цієї думки стає сумно, але завзяття з яким працюють волонтери вселяє надію. 

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки