Підтримати

Так звана «влада» окупованої частини Херсонської області, а також росіяни наперебій розповідають про «нове місто», яке буцімто буде збудоване на Арабатській стрілці. І ось нещодавно окупанти і колаборанти повідомили про майже збудований «урядовий квартал». Але в підсумку вийшло… Вийшло так, як здебільшого виходить на Херсонщині у росіян. Гучна заява виявилася «пшиком».

Що кажуть окупанти

В грудні 2022 року так званий «тимчасовий губернатор Херсонської області» Володимир Сальдо сказав, що за ініціативою президента Росії Володимира Путіна на окупованій частині Херсонської області, а саме на Арабатській стрілці, збудують нове місто.

Окупанти та їх посібники казали, що російським архітекторам та проектувальникам нібито вже замовили проект нового міста, і робота почалася.

І ось не минуло й двох місяців з оприлюднення наміру і заяв про початок робіт з проектування, як виявилося, що вже майже готовий «урядовий квартал». Під час нещодавнього приїзду на Херсонщину російського віце-прем’єра Марата Хуснулліна Володимир Сальдо та інші представники окупаційної адміністрації показували йому будівлі і розповідали що, «загальнобудівельні роботи майже завершені, на черзі – оздоблювальні роботи».

Як вдалося за такий короткий термін, та ще й взимку в складних погодних умовах Арабатської стрілки зробити такий чималий обсяг будівельних робіт?

Якщо об’єкт дійсно будували б з нуля, то збудувати його до такої стадії протягом неповних двох місяців дійсно ніхто б не зміг, як би цього не хотів. Але… ніхто нічого не будував.

Чому це брехня

«Урядовим кварталом» виявився об’єкт незавершеного будівництва – недобудований медичний центр доктора Володимира Козявкіна, який пішов з життя в грудні минулого року.

Медичний центр будували багато років, а до здачі в експлуатацію так і не дійшло з цілого ряду причин. Але зараз мова не про це.

Окупанти та їх посібники просто «віджали» комплекс будівель на досить-таки високій стадії готовності і видали його за «урядовий квартал».

Те, що «урядовий квартал» ніхто не будував, точно усвідомлюють усі: і херсонці, які добре знають, що це за об’єкт, і представники російської влади. Та й сам Марат Хуснуллін напевне це розуміє на сто відсотків. Бо сам з 1987 року по 2001-й працював на різних посадах в будівельній галузі.  

На відео, знятому під час відвідування представниками російської влади «віджатого» об’єкту, можна почути, як хтось говорить високопосадовцям, що «в деяких палатах і кабінетах навіть є облицювальна плитка і двері». Тобто, усі чудово розуміють, що справді являє собою «урядовий квартал».

До речі, місцеві мешканці, які одразу упізнали об’єкт, розповідали, що незадовго до приїзду Марата Хуснулліна з будівель в деяких місцях збивали штукатурку, щоб вони мали вигляд, схожий на «новобудову». Напевне, так було треба для пропагандистської картинки.

Чому це важливо

Окупанти дуже хочуть продемонструвати, як вони «розвивають Херсонську область», роблять з нею «другий Крим» в плані шаленої забудови. І хочеться продемонструвати результати якомога скоріше.

Тому і було прийняте рішення про «шлях найменшого спротиву»: захопити привабливу будівлю, дуже вдало розташовану на місці майбутнього «міста сонця». Ця будівля й стала декорацією для дешевої пропагандистської вистави про нібито «будівництво нового міста».

Скоріше за все, ніякого «нового міста» окупанти на Арабатці не будуватимуть, бо розуміють, що лівобережна частина Херсонщини буде визволена, а після цього стане питанням часу і деокупація Криму.

Так зване «нове місто на Арабатці» – не більше, ніж піар-акція росіян, влаштована з метою показати, наскільки потужною країною є Росія, що здатна і воювати, і втілювати «грандіозні проекти» на «нових територіях». Для Володимира Сальдо з його вмінням розповідати про те, чого немає і ніколи не буде, настане «зіркова година». Може навіть вдасться трохи «попиляти» грошей з окупаційного бюджету, що Сальдо, як загальновідомо, теж вміє і любить.

Окупанти чудово розуміють, що не буде на Херсонщині «другого Донбасу» із тривалим позиційним протистоянням і, тим більш, не буде «другого Криму». І дії, до  яких окупанти вдаються останнім часом, – красномовне підтвердження того, що росіяни стосовно Херсонщини й самі не дуже вірять, що «Росія там назавжди».  

Тому не виключено, що задля створення видимості «будівництва нового міста» на Арабатці «відіжмуть» ще кілька будівель. Там є недобудовані пансіонати, готелі. Запросять з Москви Хуснулліна або ще когось, зроблять кілька пропагандистських сюжетів. А потім або просто проект «спустять на гальмах», або знайдуть «переконливе пояснення»: мовляв, призупинили роботи «з міркувань безпеки» або «до стабілізації ситуації». Для росіян знаходити відмовки – звична справа.  

Але зараз окупантам та їх посібникам треба робити гарну міну про поганій грі, розповідаючи про «місто золоте» і вдаючи з себе піклувальників про народ. А роблять вони це в той спосіб, до якого звикли вже на рівні метаболізму. Тобто, брешучи на блакитному оці.

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки