Підтримати

Те, що російські пропагандисти, користуючись популярним в їх середовищі ще з 2014 року прийомом, брехливо звинувачують ЗСУ в обстрілах Херсона, нікого не дивує. Але деякі з цих повідомлень просто вражають ступенем некомпетентності їх авторів і незнання ними елементарного про Херсон і загалом про Україну.

Чи то пропагандисти наприкінці місяця помітили, що не виконують план по фейкам про «укронацистів» і вже «ліплять» що попало. Чи то занадто завзято відсвяткували 23 і 24 лютого (так, для путінофілів з числа росіян і колаборантів 24 лютого – свято) і були не в формі. Достеменно причина невідома але видали пропагандисти просто щось феєричне.

Що кажуть окупанти

Кілька медіа, які підтримують агресію Росії проти України і окупацію Херсонщини, розмістили повідомлення з трактовкою нещодавнього обстрілу дитячого садка в Корабельному районі Херсона.

Згідно з цим повідомленням, дитячий садок обстріляли, звісно українці, і зробили вони це задля того, щоб приховати нібито крадіжку бюджетних грошей, начебто виділених на ремонт цього садка.

Автори повідомлення стверджують, що ремонт, згідно з документами, буцімто зроблений під час зимових канікул. Також стверджують, що ніякого ремонту не було. А для того, щоб махінацію не викрили, і був організований обстріл, який фактично знищив дитячий садок.

Чому це брехня

Автори повідомлення або не знають елементарного, або, пишучи цей «шедевр», перебували в стані, коли когнітивні здібності людини – десь на рівні пратопращурів сучасного людства, а зв’язок з реальністю – майже ніякий.

Херсонська міська військова адміністрація названа в повідомленні абревіатурою «ВГА» (рос. – «военно-гражданская администрация»), тобто, так, як росіяни назвали підконтрольну їм «владу» під час окупації міста. Натомість правильно згадується Херсонська ОВА, але її головою названий якийсь «С. Хрань». Наскільки нам відомо, Херсонську обласну військову адміністрацію зараз очолює Олександр Прокудін.

Щодо начебто проведеного в дитсадку ремонту, то пропагандисти, посилаючись на якісь документи, звісно, не приводять їх: не показують скріни і навіть не цитують. Скоріше за все, в дійсності немає ніяких документів, і вони, як і переважна більшість «джерел інформації» російських і колаборантських пропагандистів, існують лише в їх уяві.

Якби це був реальний і дорогий (а інакше навіщо знищувати будівлю, щоб приховати «крадіжку»?) ремонт за бюджетні гроші, відомості про нього неодмінно були б в системі Prozorro. Про цей аспект українських реалій пропагандисти, мабуть, і гадки не мають.  

Останні на цей час відображені в системі Prozorro відомості про ремонтні роботи, виконані за бюджетні гроші в херсонських дитячих садках, – це відомості про капітальний ремонт покрівлі будівлі дитячого ясла-садка № 75. І датуються вони 21 грудня 2021 року. Розташований цей дитсадочок в Дніпровському районі Херсона.

І ще пропагандисти лишили відкритим питання про те, як влада Херсона «ініціювала» обстріл «укронацистами» дитячого садка. Керівний орган міста хоч і має в своїй назві слово «військова», але не має в своєму розпорядженні збройних формувань і не може «ініціювати» якесь застосування зброї. Скоріше за все, росіяни просто згадали, як на окупованій частині Донбасу «укронацистські» обстріли руйнували або пошкоджували будівлі, відремонтовані незадовго до того коштом «бюджету республіки». Іноді про такі обстріли повідомляли і пропагандисти.

Але вони, звісно, не писали і не говорили того, про що казали прості люди. А останні казали, що «відновлювальні роботи» були дуже дивними, бо більше нагадували косметичний ремонт, і виникали сумніви, що «відновлені» будівлі ставали придатними до життя чи до іншого використання за прямим призначенням. А потім були нові прильоти по будівлям, і люди пошепки казали один одному, що щойно «відновлені» будівлі знову обстрілювалися з однією метою: безпроблемно списати гроші за роботи, які насправді не виконувалися, а потім списати ще – на відновлення після нового обстрілу.  

І на Донбасі окупаційна влада мала можливість ініціювати обстріли, бо чимало «чиновників» або прийшли в цивільні структури з так званої «народної міліції», або мали з нею тісний зв’язок. Незаконні збройні формування залюбки виконували за певну винагороду замовлення на обстріли незадовго до того «відновлених» об’єктів.     

Чому це важливо

Одне з головних завдань пропагандистів – розхитування ситуації всередині країни, стимулювання ворожого ставлення громадян до влади. І в даному випадку був намір скористатися властивим українцям апріорі упередженим ставленням до влади і дійсно наявністю в нашій країні певних проблем, таких, як корупція.

Пропагандисти знали про випадки зловживань з боку українських чиновників, і, користуючись цим, вигадали власну «казочку про невиконаний ремонт» і про «полегшення списання грошей шляхом обстрілу». Але ж при цьому не вивчили «матчастину», тобто, – механізм, за яким в Україні виконуються роботи за бюджетні кошти. І взагалі вдалися до просто позамежної брехні.

Скоріше за все, автори повідомлення про «обстріл дитсадка з метою приховати невиконання вже оплаченого з бюджету ремонту», свідомо або підсвідомо користувалися відомим принципом «чим жахливіше брехня, тим скоріше в неї повірять», авторство якого, до речі, помилково приписують Йозефу Геббельсу. Справжній автор вислову – Адольф Гітлер. У книзі Mein Kampf він накидається на тих, хто, на його переконання, в першу чергу винен в поразці Німеччини у Першій світовій війні – євреїв і марксистів:

«Ці пани виходили з того правильного розрахунку, що чим жахливіше брешеш, тим скоріше повірять. Пересічні люди швидше вірять великій брехні, ніж маленькій. Це відповідає їхній примітивній душі».

Повідомлення пропагандистів про «обстріл укронацистами дитячого садку» просто рясніє проявами елементарного незнання авторами українських реалій. Але водночас це повідомлення – і привид для громадянського суспільства та для ЗМІ замислитися над необхідністю не давати нашій владі жодних поблажок з поправкою на воєнний час. Бо ворог активно використовує наші проблеми, намагаючись таким чином дестабілізувати Україну зсередини.

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки