Підтримати

В Херсонській громаді після перерви поновили прийом заяв через застосунок ДІЯ про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна.

Такий механізм, який дозволяє подати заяву на компенсацію за знищені внаслідок російської агресії будинок чи квартиру без особистого відвідування або з мінімумом відвідувань різних установ. Для мешканців прифронтової і тому небезпечної Херсонської громади це дуже важливо.  

Алгоритм внесення в ДІЮ інформації про знищене майно і подання заяви на отримання компенсації не складний.

Щодо кожного знищеного об’єкта нерухомого майна подається окрема заява.

Заяву можна подавати у мобільному застосунку або онлайн за допомогою порталу ДІЯ.

Порядок подачі заяви в мобільному застосунку ДІЯ наступний

– Установити/оновити (у разі потреби) мобільний додаток ДІЯ;

– Відкрити розділ ПОСЛУГИ;   

– Відкрити єВІДНОВЛЕННЯ;    

– Відкрити розділ ПОВІДОМИТИ ПРО ЗНИЩЕНЕ МАЙНО;

– Натиснути ПОЧАТИ;

– Повідомити про пошкоджене майно (заповнити дані);

– Подати заяву про виплату (заповнити дані);

– Замовити довідку про несудимість у ДІЇ.

– Отримати автоматичне повідомлення про реєстрацію поданої заяви та про початок її розгляду.

У разі отримання повідомлень від Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації варто обов’язково і якомога скоріше надати запитувану інформацію.

Також треба переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У разі відсутності такого запису треба провести реєстрацію об’єкту.

Офлайн можна звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу) або до будь-якого нотаріуса.

Херсонці можуть звернутися до Центру надання адміністративних послуг, розташованого на вул. М. Грушевського (колишня Потьомкінська), 97.

Під час звернення до ЦНАПу або нотаріуса треба мати при собі ідентифікаційний код, паспорт та адресу електронної пошти. У разі приналежності до пільгової категорії – надати підтверджуючий документ.

Також треба мати з собою документ, що підтверджує право власності на об’єкт нерухомого майна (у разі відсутності об’єкту у Реєстрі).

Потрібні також документи (у тому числі матеріали фото- і відеофіксації) об’єкта нерухомого майна до/після знищення (за наявності).

Перед тим, як звернутися до ЦНАПу, варто за цим посиланням перевірити в службі підтримки Дії, чи приймають в обраному людиною відділенні повідомлення про пошкоджене майно.

Які дані треба вносити в онлайн-форму:

– тип об’єкта нерухомого майна: квартира, інші житлові приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок;

– реєстраційний номер нерухомого майна згідно з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

– загальна площа нерухомого майна (у разі відсутності точної інформації щодо загальної площі нерухомого майна зазначається орієнтовна площа);

– адреса (місце знаходження) нерухомого майна;

– інформація про те, що нерухоме майно є об’єктом культурної спадщини (у разі потреби);

– фото та опис пошкоджень своїми словами.

Для отримання компенсації треба відкрити картку єВІДНОВЛЕННЯ у банках-партнерах. Інформацію про ці банки установ можна переглянути в ДІЇ на єВІДНОВЛЕННЯ.

Також необхідно подати заяву до поліції про вчинення злочину та отримати витяг про відкриття кримінального провадження. За допомогою такого витягу фіксується факт кримінального правопорушення, наслідком якого є знищення нерухомого майна, завдання матеріальної шкоди. Це також важливо для притягнення до відповідальності осіб, винних в міжнародних злочинах, як в українських, так і в міжнародних судах. Ретельна фіксація збитків (у разі можливості) дуже важлива для отримання справедливої компенсації.

Про результати роботи комісії і нарахування компенсації заявнику повідомлять також через застосунок ДІЯ.

Варто враховувати, що обробка заяви – не швидкий процес через специфіку і велику кількість заяв, а також – не завжди наявну у комісій можливість провести обстеження зруйнованого об’єкту, бо зробити це не завжди дозволяє безпекова ситуація.

Ми створили цей матеріал як учасник об’єднання “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки