Підтримати

Попри постійні обстріли Херсона, працівники комунального підприємства “Парки Херсона” з понеділка по суботу прибирають і доглядають місто, незважаючи на спеку, ризики для життя та небезпеку.

Вони прибирають території міста не тільки у віддалених від річки Дніпро локаціях, але й у районах, які регулярно перебувають під обстрілами російської армії. Зокрема, працюють на вулицях Соборній та Суворова.

Кореспондентка МОСТа проїхала вулицями міста на відомому багатьом городянам тракторі та поспілкувалася з працівниками комунальної служби Сергієм та Віктором про їхню роботу.

Основним засобом пересування для хлопців є невеличкий червоний трактор, на якому вони їздять вулицями міста, вивозячи сміття та перевозячи різні вантажі. На автівці майорять два прапори.

Чоловіки займаються ліквідацією наслідків російських обстрілів, вивезенням сміття та гілок. Вони мають свій маршрут, який пролягає найближче до води, а відповідно і до ворога. Комунальники прибирають Шевченківський парк, працюють біля залізничного вокзалу та іншими вулицями міста.

“Знаєте, в такі непрості часи, у таких умовах є щось, що нагадує про минуле мирне життя – це чисті вулиці. Бо коли вулиці занедбані та брудні, відчуття від міста зовсім інше”, – говорять чоловіки.

Окрім своїх основних обов’язків, комунальники також підгодовують вуличних тварин. Чоловіки купують їм кістки та різні каші, а в спеку наливають хвостатим воду.

Не забувають Сергій з Віктором і за своїх колег – привозять їм холодну воду.

Натомість, власники місцевих кав’ярень часто пригощають працівників “Парків Херсона” кавою.

“Це ж наші хлопці, херсонські”, – каже власник одного із закладів, наливаючи робітникам кави.

Чоловіки говорять, що їх це дуже мотивує. А ще – ставлення людей у Херсоні загалом.

“Нам махають, коли бачать, нас вітають. Ми відчуваємо, що наша робота важлива”, – говорять вони.

Працівники завжди намагаються носити бронежилети та захист, щоб убезпечити себе від обстрілів російської армії. Тож, і в аномальну сорокаградусну спеку  Сергій та Віктор мають працювати в касках, адже “прилітає” часто.

“Так, у нас були небезпечні моменти, то коли щось летить – ми лягаємо на землю”, – розповідає один з працівників.

Не дивлячись на те, що комунальники з ранку до вечора працюють під відкритим небом, їх й досі не навчають належним чином навичкам домедичної допомоги пораненим. Крім того, працівників не забезпечили облаштованою аптечкою, немає турнікетів.

Одного разу колеги комунальників потрапили під російський обстріл. Один з працівників отримав уламок у серце і загинув. 

Був також випадок, коли двоє комунальників потрапили під обстріл: 24-річний чоловік отримав важкі травми кінцівок, а його колега зазнав поранення ока та контузії.

Загалом на території Херсонської міської громади в результаті виконання службових обов’язків загинули 8 працівників комунальних підприємств міста.

У жовтні минулого року начальник Херсонської МВА Роман Мрочко повідомляв кореспондентам МОСТа, що навчання комунальників буде більш поглибленим і не обмежиться теоретичним курсом. 

Крім того, планувалися практичні навчання, де б працівники-комунальники могли навчитися, як надавати допомогу безпосередньо на місці пригоди або поблизу від постраждалого. 

Роман Мрочко тоді запевняв, що цьому питанню буде приділено максимум уваги.

Проте, після розмови журналістів з працівниками комунальних служб стало відомо, що з ними й досі не проводяться навчання з домедичної допомоги.

Над матеріалом працювали: Олена Гнітецька, Кароліна Котляренко. 

Дизайн: Юлія Терещук.

Фото та відео: Олена Гнітецька

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки