Фермерське господарство цьогоріч планує зібрати в Скадовському районі на Херсонщині 18-20 т кукурудзи з гектара. Вирощують культуру за інтенсивною технологію і в середньому отримують 15 т урожайності.
Про це в інтерв’ю виданню propozitsiya розповів Сергій Соценко, один із трьох братів-засновників ФГ Соценко.
За його словами, висока врожайність лише на чверть залежить від гібриду. Ще на чверть – від добрив. Решту забезпечує погода, а в останні роки найважливіший погодний фактор для південної території – волога.
Аби уникнути засухи, господарство перейшло на краплинне зрошення. Таким чином зараз вирощують 200 га кукурудзи. За словами фермера, з водою їм пощастило: неподалік проходить гілка Північно-Кримського каналу.
І незважаючи на те, що зрошення є затратним, саме такий метод приносить найбільшу доходність, говорить Соценко.
У сусідній Миколаївській області на богарі збирають 8-10 т/га кукурудзи. Але аграрій зазначає, що у їх господарстві без поливу стільки отримати неможливо. Каштанові ґрунти не настільки родючі, як чорноземи на Миколаївщині. До того ж, безсніжні зими стали звичним явищем для Херсонщини. Вологи тут дуже мало.
Соценко розповідає, що в Херсонській області 10 т/га кукурудзи виробники отримують у разі дощування «фрегатами». А на богарі її не вирощують зовсім, бо в такому разі врожайність сягає максимум 3-5 т/га. Фактично, це лише покриває витрати.
До слова, в Україні цьогоріч очікують зібрати, за різними оцінками, 30-31 млн т кукурудзи. Для порівняння, торік урожай склав приблизно 28 млн т.
Очікується, що високий врожай «цариці полів» перекриє недобір ранніх культур і загалом врожай зерна сягне 64 млн т.