Підтримати

Пропаганда – це не лише дезінформація і маніпуляції під виглядом новин і коментарів, а також – так звані «витвори мистецтва», створені з метою досягнення певного ідеологічного ефекту.

Саме до таких творів відносяться пісні, які пишуться для проекту «Головні дитячі пісні», який активно просувають підконтрольні окупантам медіа, які працюють на окупованій частині Херсонської області.

Що кажуть окупанти

Особливо варта уваги одна з пісень, яку росіяни просувають в тому числі і на Херсонщини, на підконтрольному їм телеканалі «Таврія». Це – пісня «Лист солдату»: музика – Кирила Томіліна, текст – Станіслава Мінакова.

Текст пісні написаний в дусі російської пропаганди, але, крім того, застосовуються ще й прийоми маніпуляції. Ось – цей твір (цитуємо мовою оригіналу): 

«Здравствуй солдат мы с тобой не знакомы.

Ты в окопах сейчас, ну а я, я конечно же дома.

Я пишу для того, чтобы просто сказать спасибо

За спокойную жизнь и за мирное небо России

Приспів:

Тысячи раз представлял себя с тобою рядом.

Мне повезло я не слышал, как рвутся снаряды.

Стойкость твоя и спокойная сила мужская.

Слышишь солдат, ты вернешься с победой, я знаю.

***

Завтрашний день принесёт мне простые заботы:

Школа, друзья, мама с папой вернуться с работы.

А у тебя, у тебя снова передовая.

Ты вернёшься солдат ты вернёшься с победой, я знаю».

Ось таку «творчість» пропагандисти від мистецтва пропонують мешканцям РФ і окупованих територій, зокрема, дітям.

Чому це брехня

Цей текст – яскравий зразок сучасної російської так званої «військової лірики». Останнім часом в РФ створено чимало пісень явно пропагандистського спрямування, автори яких діють за принципом, сформульованим ще Йозефом Геббельсом: «Пропаганда втрачає силу, коли стає явною».

При написанні текстів для сучасної російської «військової лірики» здебільшого застосовується такий маніпулятивний прийом, як вказування ворога «між рядків». В цій пісні, як і в переважній більшості інших подібних творів немає й згадки про Україну. Текст написаний у формі уявного спілкування ліричного героя – абстрактної дитини – з абстрактним російським солдатом, який десь далеко на неназваній війні в окопі захищає Росію від якогось неназваного ворога.

Тобто, слухаючи пісню, можна зрозуміти, що вона – про війну, яку Росія веде проти України. Бо ця війна – зараз єдина, яку Росія веде за межами своєї території і до того ж – наймасштабніша з часів Другої світової війни.

Але росіяни вперто просувають наратив про «захист Росії» від ворога, якого не згадують, але усіляко намагаючись створити у слухача відчуття постійної небезпеки. Емоційна складова посилюється ще й тим, що пісню виконує дитина, описуючи своє мирне буття, яке, згідно з текстом, перебуває під загрозою, але цій загрозу не дає стати реальністю той самий абстрактний російський солдат, з яким дитина веде уявну розмову. Це повинно викликати у слухача емпатію і посилити негативні емоції, спрямовані на «ворогів батьківщини».

В пісні, яку «крутять» в своїх ефірах херсонські пропагандисти, немає брехні, так би мовити, в чистому вигляді, але є маніпуляція – теж пропагандистський прийом, який застосовується з метою введення аудиторії в оману.           

Чому це важливо

Російські пропагандисти вперто насаджують мешканцям країни, а також мешканцям окупованих територій думку про те, що нібито «йде глобальне протистояння», в яке «сили зла» (НАТО, «колективний Захід», англосакси…) втягнули Росію, і вона вимушена захищатися.

Вже й Україні в цій маячні приділяється не настільки багато уваги, як це було ще нещодавно. Росіяни намагаються вивести сприйняття цієї війни на новий рівень, створити уявлення про «війну Росії з усім світом», «протистояння слов’янської цивілізації з англосаксонською».

Розуміючи, що традиційними пропагандистськими засобами навряд чи вдасться створити такий ефект, росіяни вирішили створювати псевдо-мистецький контент, сподіваючись, що він впливатиме ще й на підсвідомість. Але поки що важко сказати, наскільки така практика буде успішною.  

В’ячеслав Гусаков

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки