Підтримати

Телеканал «Таврія», який працює на окупованій росіянами частині Херсонської області і має прокремлівську редакційну політику, неодноразово поширював маніпулятивну і відверто недостовірну інформацію.

І нещодавно це медіа вкотре поширило фейк російської пропаганди про «намір Польщі захопити українські землі».

Що кажуть окупанти

Гостем нещодавньої програми «Херсон. Live» цього телеканалу був російський пропагандист Леонід Свиридов, якого представили – «журналіст-міжнародник агенції Sputnik».

Він заявив, що впевнений на 99,9% в тому, що «поляки увійдуть на територію України».   

«Польська ментальність та польське світовідчуття свідчать про те, що вони зайдуть на територію західної України. Цього не уникнути, на жаль. Чим це закінчиться, дуже складно припустити», – заявив Леонід Свиридов.

Він зазначив, що польське вторгнення в Україну «може статися на початку травня», ув’язав ці події із запланованими на осінь в Польщі парламентськими виборами. А також – з правлячою в країні партією «Право і Справедливість» та її лідером Ярославом Качинським. Сказав, що той хоче стати «другим Пілсудським». Згадав і про намір Польщі збільшити чисельність особового складу армії до 300 людей. «Прив’язав» цей намір до нібито «прагнення Польщі завоювати українські землі».

Чому це брехня

Росія після 2014 року почала активно насаджувати пропагандистський наратив про розділ нашої країни державами, до складу яких раніше входили українські землі. Покійний Володимир Жириновський говорив про це в кожному ток-шоу і в кожному інтерв’ю, як тільки мова заходила про Україну. Він навіть офіційно надіслав урядам Польщі, Угорщини та Румунії листи з пропозицією поділити Україну разом із Росією. Влади цих держав назвали таку пропозицію абсурдною.

Говорили про нашу країну як про нібито «ласий шматочок» для держав-сусідів і інші ретранслятори російської пропаганди. Частіше за все згадували Польщу. Причина – банальна: в минулому до складу Польщі входила значна частина українських земель. До того ж радянська історіографія надмірно демонізувала Польщу, а згодом російські пропагандисти безпідставно приписали сучасній Польщі «колоніальні наміри» стосовно України.

Але теперішня Польща – країна, яка входить до Євросоюзу і НАТО, де повага до суверенітету і територіальної цілісності інших країн є непохитною нормою. Якщо згадати нещодавню історію, то саме Польща стала першою країною, яка в 1991 році офіційно визнала державну незалежність України й відтоді не відхиляється від обраного курсу.

Найвпливовіші польські політики не раз заявляли про підтримку прагнення України стати частиною європейської та євроатлантичної спільнот, засуджували агресивні дії Росії. В березні 2022 року уряд Польщі виступив з офіційною заявою, зазначивши, що твердження російської пропаганди про ворожі наміри Польщі щодо України та нібито її бажання окупувати західну частину країни є дезінформацією. А в жовтні 2022 року сенат Польщі визнав владу РФ терористичним режимом.

Щодо твердження про збільшення чисельності особового складу польської армії до 300 тисяч людей (250 тисяч – безпосередньо армія, 50 – територіальна оборона), то воно є малінформацією, тобто, інформацією, яка є правдивою та фактичною, але яку поширюють для заподіяння шкоди.

Згідно із заявами польської влади, рішення про збільшення чисельності військових прийняте через повномасштабну російську агресію проти України, з якою Польща має 535 кілометрів спільного кордону.

Чому це важливо

Роздроблення України і розділ її території між кількома державами – блакитна мрія Росії, яка окупувала частини території нашої країни і прагне загарбати ще більше.

Небажання російських пропагандистів «злізти» з такої «дохлої шкапи», як багато разів спростоване твердження про «бажання європейських країн» роздробити Україну, продиктоване тим, що у разі відмови вид цього наративу втратить значну частину пропагандистського потенціалу інший наратив, який є одним з ключових у виправданні російської агресії проти України. А саме – наратив про Україну як «штучне утворення», «клаптикову ковдру» з земель, які «історично належать іншим державам».

Тому ця «дохла шкапа» «смердітиме» допоки існує російська пропаганда.

В’ячеслав Гусаков 

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Поділитися цим матеріалом

Розвиваємо проект за підтримки